«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν

Ολοκληρώθηκε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, όπου τέθηκε επί τάπητος η απάντηση στο Ιράν, έπειτα από τη μαζική επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ νέο συμβούλιο έχει συγκληθεί και για την Τρίτη.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel που επικαλούνται το κανάλι 12 του Ισραήλ, επί τάπητος τέθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να αποτελεί μια «επώδυνη» απάντηση στο Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει περιφερειακό πόλεμο.

Επίσης σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, στόχος είναι η απάντηση που θα αποφασιστεί, να πάρει το πράσινο φως των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον, είχε διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξει ουδεμία επιθετική επιλογή του Τελ Αβίβ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως μεταδίδει το αμερικανικό Axios, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ την Κυριακή ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του πως το Τελ Αβίβ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση. Το Axios, επικαλείται 2 πηγές με γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν θέλουμε εντάσεις αλλά θα ανταπαντήσουμε

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμήνυσε πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει αμέσως και πιο έντονα από ό,τι προηγουμένως εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Βρετανίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως ισραηλινά ΜΜΕ, ανέφεραν πως ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είναι και αυτό μιας μαζικής αεροπορικής επιδρομής με αεροσκάφη F-35, τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν σε χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αυτό προϋποθέτει να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν και το Ιράκ.

Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, τις οποίες θα υποδείξει η Μοσάντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των IDF.

Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Επίσης, στο σενάριο αυτό, μέσω αεροπορικών επιδρομών θα μπορούσαν οι ισραηλινοί να διεισδύσουν στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Καθυστέρει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των συνταρακτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου, το Τελ Αβίβ, φέρεται να αποφάσισε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη στρατιωτική του επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Οι IDF επρόκειτο να αρχίσουν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης τη Δευτέρα, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο ανώνυμες ισραηλινές πηγές. Τα σχέδια αυτά έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε την ίδια πληροφορία χθες το βράδυ, αλλά το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε διάψευση.

Ο Νετανιάχου έχει πολλές φορές ισχυριστεί ότι έχει εγκρίνει τα σχέδια για μια επιχείρηση στη Ράφα και πιο πρόσφατα δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί μια ημερομηνία για την έναρξη. Αλλά ώρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία καθώς οι IDF εργάζονται ακόμη για να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για το πώς θα εκκενώσουν περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις