Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου

Έντονη ανησυχία εκφράζει το ΕΤΕΚ μετά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας στον Στρόβολο και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να τροχοδρομηθεί άμεσα ο σχεδιασμός ορθολογικής και τεκμηριωμένης στρατηγικής για τη στέγαση σε ιδιόκτητα κτήρια.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου υπογραμμίζει ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται η ενοικίαση χώρων αυτό θα πρέπει να γίνεται με ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες και αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου των προδιαγραφών των κτηρίων και ειδικά στην περίπτωση αποθήκευσης φαρμάκων να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις συνεχούς διατήρησης της θερμοκρασίας και υγρασίας στον αποθηκευτικό χώρο.

Εισήγηση του ΕΤΕΚ είναι να προηγηθεί άμεσα αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία να δημοσιευθεί και ακολούθως να ετοιμαστεί ένας συνολικός ορθολογικός σχεδιασμός.

Το Επιμελητήριο εστιάζει σε δύο βασικές πτυχές του θέματος, καταγγέλλοντας παραβίαση των αρχών χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

Σημειώνει πως η πρώτη πτυχή φέρνει ξανά στο προσκήνιο το λιμνάζον θέμα της στέγασης των κρατικών υπηρεσιών και η δεύτερη αναδεικνύει τη «σοκαριστική» αδιαφορία για τη δημόσια υγεία.  

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο «εάν σταθούμε στην πρώτη πτυχή εντοπίζουμε μια σειρά από παθογένειες που παραμένουν άλυτες για δεκαετίες και αφορούν την απουσία προγραμματισμού, την έλλειψη συντονισμού και τις μη ορθολογικές επιλογές στη στέγαση κρατικών υπηρεσιών και κυβερνητικών τμημάτων».

Για το θέμα αυτό το ΕΤΕΚ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια σε αρμόδιους Υπουργούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η χωροθέτηση και η αρχιτεκτονική ποιότητα υπουργικών και κυβερνητικών κτηρίων έχουν ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και οικονομική σημασία με σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση της ορθολογικής και οικονομικής διαχείρισης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, «στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν καταφανώς παραβιαστεί οι αρχές της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας», για να προσθέσει πως το ερώτημα που τίθεται και προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών είναι «γιατί κανείς δεν παρενέβη για να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση, όταν τα γεγονότα είχαν ήδη γίνει γνωστά από το 2018 στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Στη δεύτερη πτυχή, το ΕΤΕΚ αναφέρεται στα θέματα δημόσιας υγείας, σημειώνοντας ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα από τα οποία εξαρτάται η υγεία και η ζωή ασθενών αποθηκεύονταν σε χώρο που δεν ήταν κατάλληλα αδειοδοτημένος, εξοπλισμένος και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές γι΄ αυτή του τη χρήση.

Επιπλέον, αναφέρει πως είχαν προηγηθεί δύο ακόμα περιστατικά εισροής ύδατος, που έκαναν ορατό το πρόβλημα, σε έναν χώρο που προφανώς έπρεπε να ελέγχεται με αυστηρότητα και αίσθηση ευθύνης.

«Η αποστολή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει, «είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των Κυπρίων πολιτών και των επισκεπτών της Κύπρου στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα».

Διερωτάται στη συνέχεια «ποιοι είναι τελικά οι μηχανισμοί που μας εξασφαλίζουν πως υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, ώστε όντως να προστατεύεται η δημόσια υγεία», ενώ σημειώνει πως «η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίπτωση μας οδηγεί να πιστεύουμε πως το αυτονόητο, η αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν αποτελεί προτεραιότητα σε έναν κυκεώνα από διαδικασίες, αστοχίες και αποφυγή ευθυνών».

Το ΕΤΕΚ εισηγείται ότι για την περίπτωση των φαρμακευτικών αποθηκών θα πρέπει να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστούν οι διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των φαρμάκων.

Τέλος, αναφέρει ότι ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους και του πολίτη έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και είναι έτοιμο να συνεισφέρει σε αυτή τη συζήτηση, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, για την κοινωνία, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μονόωρη στάση εργασίας από τους νοσηλευτές-Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση
Σκόνη και ισχυροί άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία
Φουντώνει η κόντρα για τα ΚΙΕ, απαντούν στην ΟΕΛΜΕΚ οι συντεχνίες-Πυρά και κατά ΥΠΑΝ
Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου
Εντάσεις κατά την κινητοποίηση των Τουρκοκύπριων κτηνοτρόφων
«Οι μαθητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δροσερό και καθαρό νερό»
Προειδοποίηση Επιτρόπου Κυριακίδου για επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στους FT
Στη διαμαρτυρία της Πέμπτης και ο Κλάδος Νοσ. Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ
Γ. Παναγιώτου: Απαραίτητη η διασφάλιση της επάρκειας των μισθών
Κυριακίδου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι η αρχή, να δούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής