Υπάρχει έντονος φόβος στην Ιερουσαλήμ-«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος»

«Μουδιασμένοι» είναι οι πολίτες στην Ιερουσαλήμ, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η συγκεκριμένη πόλη – αποτέλεσε στόχο.

«Υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη και ήταν κάτι το οποίο ήταν αναπάντεχο για την έκταση των γεγονότων που συνέβησαν. Όλοι περίμεναν κάποια αντίδραση, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει μια τέτοιας έκτασης επίθεση με τόσα μέσα, πυραύλους, drones και γι αυτό ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση», είπε στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Ισραήλ και καθηγητής νευροανοσολογίας στην Ιερουσαλήμ, Δημήτρης Καρούσης.

Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ εξεπλάγησαν σύμφωνα με τον κ. Καρούση καθώς ποτέ κανείς δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί «στην καρδιά του κυβερνείου του Ισραήλ που είναι στην Κνεσέτ και την Ιερουσαλήμ»

«Tο Σάββατο το βράδυ που έγινε όλο αυτό, οι άνθρωποι περίμεναν στο σπίτι, αλλά είχαμε την αίσθηση ότι τουλάχιστον στην Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Η Ιερουσαλήμ σε όλες τις φάσεις της ιστορίας των πολέμων που υπήρχαν, είχε μια κάποια ασυλία, θα λέγαμε, γιατί δεν τολμούσαν να επιτεθούν σε αυτά τα μέρη λόγω του πληθυσμού των Αράβων που υπάρχουν και λόγω των ιερών του μουσουλμανικού κόσμου εδώ. Αλλά αυτή τη φορά ήταν πραγματικά κάτι που μας εξέπληξε», τόνισε.

Για πρώτη φορά υπάρχει έντονος φόβος στην Ιερουσαλήμ

«Μας είχαν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ώρες θα γίνει κάτι, αλλά η εκτίμηση ήταν ότι αυτά θα γίνουν πιθανόν στον Βορρά ή στην έρημο και γι αυτό λέγαμε ότι ήμασταν τελείως ήσυχοι εδώ. Αυτό που μας εξέπληξε είναι αυτό που ακούσαμε πρώτα εδώ και μάλιστα πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μας» είπε ο κ. Καρούσης, σύμφωνα με την ertnews και συνέχισε:

«Μια τεράστια έκρηξη την οποία την είδαμε κιόλας από το μπαλκόνι και αμέσως μετά οι συναγερμοί, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιερουσαλήμ. Και μετά συνέχισαν με άλλες 4 – 5 εκρήξεις στον ουρανό με αυτά τα τεράστια, ας το πούμε εντός εισαγωγικών πυροτεχνήματα από τις αναχαιτίσεις των πυραύλων. Και επειδή η γειτονιά μας είναι πολύ κοντά και στη Βουλή την ισραηλινή, πιθανός αυτός ήταν ο στόχος, έτσι πιθανολογούν».

Ο κ. Καρούσης σχολίασε ότι ποτέ κανείς δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί στην καρδιά του κυβερνείου του Ισραήλ που είναι στην Κνεσέτ και την Ιερουσαλήμ.

«Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση για την τοποθεσία αυτή. Και αυτή είναι και η εξήγηση που έχουν δώσει και οι ανταποκριτές του Ισραήλ. Αμέσως φυσικά πήγαμε στο καταφύγιο και είχαμε αυτόν τον φόβο που για πρώτη φορά υπήρχε τόσο έντονος στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, παρ’ όλο που έχουμε ζήσει εδώ πολλά χρόνια, έχουμε ζήσει ακόμα και τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και τότε δεν είχαμε τον φόβο ότι θα χτυπήσουν την Ιερουσαλήμ.

Τώρα και αυτό το αξίωμα θα λέγαμε καταρρίφθηκε και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις σκέψεις του τι μέλλει γενέσθαι».

Μουδιασμένοι

Ο κ. Καρούσης σημείωσε ότι ήδη από χθες το πρωί η ζωή έχει επανέλθει στο κανονικό, τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοιχτά, όπως και τα σχολεία, αλλά ο κόσμος είναι μουδιασμένος. “Είναι μουδιασμένος γιατί πραγματικά δεν ξέρει πλέον τι να περιμένει και δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση από το κράτος του. Υπάρχει φόβος, τα κεφάλια είναι λίγο πιο χαμηλά από χθες και οι άνθρωποι ανησυχούν».

Πηγή:in.gr

Δειτε Επισης

Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει με αμερικανικά όπλα ρωσικό έδαφος
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση ΟΗΕ για μνήμη του Ιρανού Προέδρου Ραϊσί
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία
Σε διαθεσιμότητα δεσμοφύλακας που εγκατέλειψε το πόστο του
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Εφάρμοσε πλήρως όλες τις συστάσεις GRECO για Δικαστές η Κύπρος
Πρόταση για εκλογές έως τον Οκτώβριο κατέθεσε στην Κνέσετ το κόμμα του Γκαντς
Ικανοποιημένο το 92% των πολιτών από το ΓεΣΥ-83.166 επεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο
Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974
Στήριξη Κομισιόν σε αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων-Πώς θα λειτουργεί