Ενημερώνει την Κομισιόν η Κύπρος για τη μη εξέταση αιτήσεων από Σύρους-«Εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις»

Με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τούδε και στο εξής από Σύρους μετανάστες δεν θα εξετάζονται, ασκώντας το δικαίωμα που παρέχεται από τα σχετικά Ευρωπαϊκά εργαλεία σε περίπτωση αυξημένων και έκτακτων μεταναστευτικών ροών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Τα πρόσωπα αυτά, είπε, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και ακολούθως θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας όπου θα τους προσφέρονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής, δηλαδή σίτιση και στέγαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε επιδόματα. Οποιοιδήποτε επιλέξουν να φύγουν από τον χώρο φιλοξενίας δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης και των προσπαθειών που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, πρόσθεσε, θα αναστέλλεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου. 

Τα άτομα αυτά, είπε, όπως ισχύει και σε όλες τις περιπτώσεις των αιτητών ασύλου, δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία για τους πρώτους εννέα μήνες. 

Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε ως αποτέλεσμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο και θα τύχει εφαρμογής για όλες τις νέες αφίξεις από την ημέρα λήψης της απόφασης, που ήταν δηλαδή χθες, Κυριακή όταν σημειώθηκαν 22 αφίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις, πιο παλιές αλλά και πρόσφατες, και δεν θα προχωρήσει η εξέταση της αίτησής τους.

Σήμερα θα σταλεί στην Κομισιόν επιστολή όπου η Λευκωσία θα ενημερώνει ότι ενεργοποιεί σχετική οδηγία αναστέλλοντας την εξέταση αιτήσεων εντός του περιθωρίου που παρέχεται, δηλαδή 21 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών