Ενημερώνει την Κομισιόν η Κύπρος για τη μη εξέταση αιτήσεων από Σύρους-«Εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις»

Με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τούδε και στο εξής από Σύρους μετανάστες δεν θα εξετάζονται, ασκώντας το δικαίωμα που παρέχεται από τα σχετικά Ευρωπαϊκά εργαλεία σε περίπτωση αυξημένων και έκτακτων μεταναστευτικών ροών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Τα πρόσωπα αυτά, είπε, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και ακολούθως θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας όπου θα τους προσφέρονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής, δηλαδή σίτιση και στέγαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε επιδόματα. Οποιοιδήποτε επιλέξουν να φύγουν από τον χώρο φιλοξενίας δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης και των προσπαθειών που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, πρόσθεσε, θα αναστέλλεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου. 

Τα άτομα αυτά, είπε, όπως ισχύει και σε όλες τις περιπτώσεις των αιτητών ασύλου, δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία για τους πρώτους εννέα μήνες. 

Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε ως αποτέλεσμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο και θα τύχει εφαρμογής για όλες τις νέες αφίξεις από την ημέρα λήψης της απόφασης, που ήταν δηλαδή χθες, Κυριακή όταν σημειώθηκαν 22 αφίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δέκα χιλιάδες αιτήσεις, πιο παλιές αλλά και πρόσφατες, και δεν θα προχωρήσει η εξέταση της αίτησής τους.

Σήμερα θα σταλεί στην Κομισιόν επιστολή όπου η Λευκωσία θα ενημερώνει ότι ενεργοποιεί σχετική οδηγία αναστέλλοντας την εξέταση αιτήσεων εντός του περιθωρίου που παρέχεται, δηλαδή 21 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ο Φειδίας, δικαιολογείται ξανά για το podcast με τον Τατάρ ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής
Α. Δημητρίου: Θετικό ότι μετά την πενταμερή μένει ζωντανή η διαδικασία
«TAM PARTİ»-Το νέο κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς
Θίχτηκε ο Ακιντζί από τους χαρακτηρισμούς Ερντογάν περί παράγκας για το «προεδρικό»-Η ανάρτηση του 2021
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης μετά την απόφαση για τις κάμερες-«Δεν έκανε τίποτα για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις»
«Ο ρόλος του ΗΒ στην προκειμένη φάση είναι υποστηρικτικός»-Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ της Βρετανίας
Δέσμευση ΠτΔ ότι θα θέσει το θέμα αγνοουμένων στην Τουρκία στο πλαίσιο των ΜΟΕ προς τους συγγενείς
To κόβει στον Χριστοδουλίδη ο Ερντογάν-«Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη νότια Κύπρο»
Τελετή επαναπατρισμού οστών 16 Ελλαδιτών ηρώων της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στην εισβολή-«Η Κύπρος σας ευγνωμονεί»
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα το Υπουργείο Εξωτερικών