Φωτιά στην αντιπαράθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ με πυροσβέστη τον Γκουτέρες –«Κυρώσεις» και «νόμιμη άμυνα»

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τέθηκε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και πρόσθεσε πως «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» και ότι «οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου».

Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε πως «είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες καταδίκασε τις επιθέσεις σε Δαμασκό και Ισραήλ

Ο κ. Γκουτέρες, επανέλαβε την καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς.

Ισραήλ: Απαιτούμε «όλες τις πιθανές κυρώσεις» κατά του Ιράν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Ιράν: «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, ασκήσαμε νόμιμη άμυνα»

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Η «Έντιμη Υπόσχεση», όπως ονομάστηκε η ιρανική επίθεση, αποτέλεσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Πηγή: Iefeimerida.gr

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν-Στο επίκεντρο η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου-Αναφορές για πολλούς τραυματίες
Αναχώρησε από το Κάιρο χωρίς να δώσει την επίσημη θέση της η Χαμάς
BINTEO: Εξερράγη ηφαίστειο στην Ινδονησία-Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι
Στο στόχαστρο των Χούθι δύο εμπορικά και δύο πολεμικά πλοία
Συνελήφθη 26χρονη εκπαιδευτικός για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους
Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει στο Κάιρο με απάντηση για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός
Τηλεμαχία κορυφαίων υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων για την Προεδρία Κομισιόν