Αναμένεται να… σουβλίζει τις τσέπες των καταναλωτών ο οβελίας-«Η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή»

Ζοφερή βλέπουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί οι κρεοπώλες ενόψει του Πάσχα, καθώς από τη μια αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία την τιμή του κρέατος να έχει ανοδική πορεία και από την άλλη παρατηρούν μια στενότητα στη διάθεση του αρνιού, το οποίο έχει και την πιο μεγάλη ζήτηση, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί διεθνώς και το μπλοκάρισμα στο εμπόριο από τους Χούθι.

Αναμφισβήτητα, από την εξίσωση της αυξητικής τάσης των τιμών που παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες της αγοράς το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε φυσικά να παραμείνει ανεπηρέαστη και η κατηγορία των κρεάτων, με τους κρεοπώλες να εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι είναι δυσεύρετο πλέον το αρνάκι που πωλείται περισσότερο το Πάσχα, αλλά από την ίδια ώρα, διαμηνύουν πως θα κάνουν τα πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Φανερά προβληματισμένος από την επικρατούσα κατάσταση ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε στον REPORTER ότι η εικόνα που παρουσιάζουν οι καταναλωτές είναι μέτρια προς κακή και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούν και οι ίδιοι να εξεύρουν τρόπους, ώστε να ανταποκριθούν στον βαθμό που μπορούν. «Η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή για το Πάσχα, διότι υπάρχει στενότητα και παρατηρείται ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, στα πάντα και γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε άνοδο στις τιμές. Την ίδια ώρα, υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία στις επιλογές, καθώς δεν υπάρχουν μικρά αρνιά ενόψει Πάσχα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Λειβαδιώτης.

Όσο αφορά τις τιμές, ευχή του προέδρου των Κρεοπωλών είναι να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο, προσωπική του εκτίμηση είναι ότι, θα σκαρφαλώσουν προς τα επάνω, καθώς πρόκειται να εισαχθεί ένας μεγάλος αριθμός αρνιών από το εξωτερικό, για να γεμίσουν τα κρεοπωλεία.

Την ίδια ώρα, έντονο είναι το ενδιαφέρον που προκύπτει και από τα κατεχόμενα για αγορά αρνιού, λόγω του ότι υπάρχει το ραμαζάνι. «Βλέπουμε να έρχονται τ/κ και από τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς στα κατεχόμενα είναι από 16 μέχρι και 24 ευρώ η τιμή του και είναι πιο συμφέρουσα η τιμή που υπάρχει στις ελεύθερες περιοχές».

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα της υποστελέχωσης στα κρεοπωλεία, καθώς δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό για πρόσληψη, ενώ μεγάλη μερίδα υπαλλήλων είναι πρόσωπα από τρίτες χώρες, τα οποία θα παραμείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα θα αποχωρήσουν από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας που εργοδοτήθηκαν.

Πάντως, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Λειβαδιώτης, είναι πως παραμένει μειωμένο και το κέρδος των κρεοπωλείων λόγω της ανοδικής πορείας που παρατηρείται στις τιμές. «Επειδή ακρίβωσαν τα κρέατα, οι ποσότητες που πουλάμε είναι οι ίδιες και πιο λίγες, με αποτέλεσμα το κέρδος να είναι πιο μειωμένο, ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στην αγορά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο και αρκετά κρεοπωλεία», υπέδειξε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή για το αρνί ανέρχεται στα 13 με 15 ευρώ το κιλό, το μπούτι στα 12 με 13 ευρώ το κιλό, τα παϊδάκια στα 15 με 16 ευρώ το κιλό και το μοσχάρι στα 10 με 12 ευρώ το κιλό.

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων