Ακυρώσεις πτήσεων, μαγκωμένα application και κατεστραμμένες βαλίτσες-Αυξήθηκαν οι καταγγελίες επιβατών

Αυξητική τάση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις καταγγελίες επιβατών, οι οποίοι επέλεξαν να ταξιδέψουν για κάποιες στιγμές χαλάρωσης, αλλά τελικά μετατράπηκε σε ένα μαρτύριο το ταξίδι τους, καθώς είτε τους ακυρώθηκε η πτήση τελευταία στιγμή, είτε δεν κατάφερναν να κάνουν check-in λόγω προβλήματος που παρουσίαζε η εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας, είτε παρέλαβαν κατεστραμμένη τη βαλίτσα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 32 καταγγελίες από επιβάτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν κάποιου είδους πρόβλημα πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν. Σημειώνεται, ότι αυξητική τάση παρουσίασαν και οι καταγγελίες που αφορούσαν τη διαφοροποίηση της θέσης που έχει πληρώσει για να καθίσει ο επιβάτης από πλευράς αεροπορικής εταιρείας, κάτι που φυσικά προκαλεί δυσφορία στους ίδιους τους καταναλωτές.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι σήμερα, ισχύουν σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι κανόνες για τα δικαιώματα του επιβάτη και γι’ αυτό τον λόγο ο Σύνδεσμος Καταναλωτή, πραγματοποίει εκστρατεία ενημέρωσης προς τους καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν για τι πραγματικά ισχύει και τι μπορούν να διεκδικήσουν σε περίπτωση προβλήματος που αντιμετωπίσουν.

Για τις δεκάδες καταγγελίες που καταγράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, μίλησε στον REPORTER η νομική λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, η οποία ανέφερε πως υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις καταγγελιών σε σχέση με το application των εταιρειών, καθώς υπάρχουν κάποιες αεροπορικές εταιρείες που για να μπορείς να κάνεις check-in πρέπει να κατεβάσεις την εν λόγω εφαρμογή στο κινητό, διαφορετικά εάν μπεις στην ιστοσελίδα να κάνεις το check-in υπάρχει καθυστέρηση. Για παράδειγμα, εξήγησε η κα. Χρήστου, υπήρξε περίπτωση αεροπορικής εταιρείας, όπου οι επιβάτες δεν μπορούσαν να κάνουν check-in με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέψουν να πετάξουν και να χάσουν την πτήση τους, λόγω προβλήματος που είχε η ίδια η εταιρεία και δεν ήταν ευθύνη των επιβατών.

Ακόμη, υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις καταγγελιών, που αφορούσαν φθορά και καταστροφή βαλίτσας, με τους επιβάτες που φθάνουν στον προορισμό τους, να παραλαμβάνουν τη βαλίτσα σου σε αγνώριστη κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουν μάλιστα, πως να χειριστούν την κατάσταση.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ακόμη δυο κατηγορίες παραπόνων, όπου η μια αφορά τα voucher τα οποία δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες και αυτό που επισημαίνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, είναι ότι δεν μπορεί μια αεροπορική εταιρεία σε περίπτωση που ακυρώνει η ίδια την πτήση να δίνει στον καταναλωτή voucher. Επίσης, η άλλη κατηγορία, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, «είναι επιβάτες οι οποίοι θα ταξίδευαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους. Αφού τους εξηγήσαμε πώς θα υποβάλουν το παράπονό τους στην εταιρεία, μέχρι σήμερα κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν ακόμη λάβει τα χρήματά τους πίσω«.

Αυτό που έχει διαφανεί επίσης, τους τελευταίους μήνες είναι ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα ανάμεσα στους καταναλωτές για το πού θα αποταθούν σε περίπτωση προβλήματος, καθώς από τη μια υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο στην Κύπρο, από την άλλη υπάρχει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η Υπηρεσία Καταναλωτή και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Ότι έχει σχέση με πτήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτη χώρα προς χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ευρωπαϊκό αερομεταφορέα, το αρμόδιο τμήμα σύμφωνα με τη νομική λειτουργό, είναι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι, η Υπηρεσία Καταναλωτή, δεν ασχολείται με προβλήματα που προκύπτουν από ακυρώσεις πτήσεων, αλλά ασχολείται με θέματα που αφορούν οργανωμένα ταξίδια, για τα οποία καταγραφεί συνολικά έξι καταγγελίες από τον Ιανουάριο. Είναι παράπονα, που αφορούν διαμονή και μετακίνηση σε χώρες του εξωτερικού, όπου πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου