Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, ευχή να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση

Κάτι περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συγκάλεσε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνεδρία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Άμυνας, Βασίλης Πάλμας και Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης. Επίσης συμμετείχε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών και οι Αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος στο οίκημα της Αροδαφνούσας από όπου ξεκίνησε η πορεία Χριστοδούλας.

Σε ερώτηση για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, απάντησε «βλέπετε τις εξελίξεις, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ευχή και προσδοκία μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση».

Πρόσθεσε ότι μια επιδείνωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σημειώνοντας ότι «σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι δύσκολες. Δύσκολες αποφάσεις οι οποίες, όμως, λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο πως διασφαλίζουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού».

Ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η σημερινή συνάντηση σε συνέχεια και των χθεσινών ανακοινώσεων που έγιναν.

«Κάναμε μια ανασκόπηση της κατάστασης, είδαμε τις τελευταίες πληροφορίες και εκτός Κύπρου και εντός Κύπρου και θα είμαστε σε συνεχή συνεδρία, είμαστε σε εγρήγορση, γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Πρόεδρο Κομισιόν το απόγευμα

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 16:30 σήμερα θα έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ θα μιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η κατάσταση θα συζητηθεί.

Επεσήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβάνεστε, είναι και το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και ευελπιστώ να ληφθούν κάποιες αποφάσεις». Εξήγησε περαιτέρω ότι «είναι για αυτό τον λόγο που δημιουργείται με δική μας πρωτοβουλία, μια ομάδα κρατών εντός της ΕΕ η οποία ζητά να ληφθούν αποφάσεις, ειδικότερα με το καθεστώς στη Συρία. Όλα αυτά θα τα δούμε την Τετάρτη».

«Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία και αναλόγως θα δούμε τι άλλες αποφάσεις θα ληφθούν», ανάφερε.

Δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση από Βρετανούς για τη χρήση των Βάσεων

Ερωτηθείς για το εάν  υπήρξε ενημέρωση από πλευράς Βρετανών για τις επιθέσεις από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών. Μετά που είδαμε και εμείς, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες βράδυ με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και ενημερώθηκε για την κατάσταση, αλλά, όχι, δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση».

Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που λαμβάνονται σε σημεία ιρανικών συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι σήμερα. Δεν ήταν σημερινή απόφαση, εδώ και μέρες έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και είμαστε σε συνεχή συνέδρια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να στοχοποιηθεί η Κύπρος λόγω των επιχειρήσεων των Βρετανών από τις Βάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο. Η Κύπρος – και το δείχνει ο ρόλος μας, χθες το βράδυ, για παράδειγμα, ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη, θα αναχωρήσουν σήμερα φυσικά, κάποια ήδη έχουν αναχωρήσει – η χώρα μας αποδεικνύει στην πράξη με πολλές ενέργειες που κάνει ότι δεν εμπλεκόμαστε σε καμία απολύτως περίπτωση».

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι με τέτοιους τρόπους, μέσα από επιθετικές δραστηριότητες, λύνονται τα οποιαδήποτε προβλήματα». 

Αποφάσεις που ενδεχομένως σε κάποιους να μην αρέσουν, λέει ο ΠτΔ

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του ανάρτηση ότι αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου από Σύρους και τι σημαίνει πρακτικά αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «σημαίνει αυτό που λέει. Ότι δεν θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου για μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία. Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου της νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού».

Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δείξει διαχρονικά και τις ευαισθησίες της και σε πρόσφυγες και σε δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στη γειτονιά μας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που είμαστε και για τον κυπριακό λαό υπεύθυνοι, υπόλογοι να λάβουμε τέτοιες αποφάσεις. Το έχω αναφέρει εδώ και καιρό, ότι θα πάρουμε αποφάσεις που ενδεχομένως σε κάποιους να μην αρέσουν».

Παρέπεμψε εξάλλου σε επικείμενες σημερινές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για το εν λόγω θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος-Η πρώτη ανάγνωση της απόφασης για τους Σύρους

Και τώρα τι ακολουθεί;»-Ολοκληρωτικός πόλεμος ή όχι στη Μέση Ανατολή

Γιατί το Ιράν επέλεξε να επιτεθεί με drones-Οι ελάχιστες δυνατές απώλειες και οι ομοιότητες με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Δειτε Επισης

Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Επαφές για την επόμενη μέρα για λιμάνι και μαρίνα άρχισε ο Δήμος Λάρνακας
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ για αφαίρεση σημαδούρων στον ποταμό Νάρβα
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν o Πρόεδρος και ο Εμίρης του Κατάρ
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»
Οι ιδιαιτερότητες του Δήμου Λευκωσίας και ο ιδιαίτερος προεκλογικός της πρωτεύουσας
Πρωτοβουλία του Eύρου Λοϊζίδη για δημιουργία γηπέδου της Πάφος FC
Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Τατάρ με Αυστραλή βουλεύτρια στο Σίδνεϊ