Αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε πρόσωπα συριακής καταγωγής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων συριακής καταγωγής, ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, «λόγω της μαζικής άφιξης Σύρων αιτητών πολιτικού ασύλου το τελευταίο διάστημα από τη θαλάσσια οδό και εν αναμονή των εξελίξεων για το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπου συριακής καταγωγής».

Σημειώνεται ότι αντιμέτωπες με νέα άφιξη μεταναστών βρίσκονται οι Αρχές, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εντοπίστηκε σκάφος στα κυπριακά νερά, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Το πλοιάριο αναμένεται να προσεγγιστεί, κατά τη συνήθη διαδικασία, από τη Λιμενική Αστυνομία και αφού οι επιβαίνοντες μεταφερθούν στις ακτές θα γίνει καταγραφή στοιχείων. Ακολούθως θα μεταφερθούν στο Κέντρο Πουρνάρα στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν με δύο βάρκες 141 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 138 πρόσφυγες από τη Συρία. Στα σκάφη επέβαιναν επίσης ένας υπήκοος του Λιβάνου και δύο Παλαιστίνιοι. Από τις πρώτες έρευνες προκύπτει πως για το ταξίδι στην Κύπρο είχαν καταβάλει στους διακινητές 3000-3500 δολάρια έκαστος.

Εξαιτίας του γεγονότος πως οι Σύροι προέρχονται από χώρα που χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλής, δικαιούνται καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, σε αντίθεση με άλλους παράτυπους μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται ανά περίπτωση και η πλειοψηφία απορρίπτεται. Γι' αυτό και γνώριζαν ότι, ερχόμενοι στην Κύπρο, που είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στον Λίβανο, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης, το ζήτημα ήταν τυπικό και θα έμεναν.

Παρά τις διαβεβαιώσειες που έλαβε τη Δευτέρα η Κυβέρνηση από την πλευρά του Λιβάνου πως θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για επιτήρηση της ακτογραμμής και καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, προθέσεις που διασυνδέονται και με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βοήθειας που λαμβάνει η γειτονική χώρα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτό να έχει καταστεί δυνατόν. Αντιθέτως, με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μετά την κακοκαιρία που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται να ξεκίνησε νέο κύμα αφίξεων στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό
«Υπήρξαν ψηλές προσδοκίες από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που δεν υλοποιήθηκαν»
Το μήνυμα του ΠτΔ για την Πρωτομαγιά-«Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων»
Επανέρχεται ο Δρουσιώτης για την αγωγή από Αναστασιάδη-«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί»
Είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ-Εκδήλωση στο Προεδρικό παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Η θεσμική αντιπαράθεση, οι αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα σκαριά
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ