Αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε πρόσωπα συριακής καταγωγής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων συριακής καταγωγής, ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, «λόγω της μαζικής άφιξης Σύρων αιτητών πολιτικού ασύλου το τελευταίο διάστημα από τη θαλάσσια οδό και εν αναμονή των εξελίξεων για το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπου συριακής καταγωγής».

Σημειώνεται ότι αντιμέτωπες με νέα άφιξη μεταναστών βρίσκονται οι Αρχές, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εντοπίστηκε σκάφος στα κυπριακά νερά, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Το πλοιάριο αναμένεται να προσεγγιστεί, κατά τη συνήθη διαδικασία, από τη Λιμενική Αστυνομία και αφού οι επιβαίνοντες μεταφερθούν στις ακτές θα γίνει καταγραφή στοιχείων. Ακολούθως θα μεταφερθούν στο Κέντρο Πουρνάρα στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν με δύο βάρκες 141 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 138 πρόσφυγες από τη Συρία. Στα σκάφη επέβαιναν επίσης ένας υπήκοος του Λιβάνου και δύο Παλαιστίνιοι. Από τις πρώτες έρευνες προκύπτει πως για το ταξίδι στην Κύπρο είχαν καταβάλει στους διακινητές 3000-3500 δολάρια έκαστος.

Εξαιτίας του γεγονότος πως οι Σύροι προέρχονται από χώρα που χαρακτηρίζεται ως μη ασφαλής, δικαιούνται καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, σε αντίθεση με άλλους παράτυπους μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται ανά περίπτωση και η πλειοψηφία απορρίπτεται. Γι' αυτό και γνώριζαν ότι, ερχόμενοι στην Κύπρο, που είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στον Λίβανο, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης, το ζήτημα ήταν τυπικό και θα έμεναν.

Παρά τις διαβεβαιώσειες που έλαβε τη Δευτέρα η Κυβέρνηση από την πλευρά του Λιβάνου πως θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για επιτήρηση της ακτογραμμής και καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, προθέσεις που διασυνδέονται και με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βοήθειας που λαμβάνει η γειτονική χώρα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτό να έχει καταστεί δυνατόν. Αντιθέτως, με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μετά την κακοκαιρία που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται να ξεκίνησε νέο κύμα αφίξεων στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»
Υπό πίεση η Κυβέρνηση για την φονική πυρκαγιά, αύξησαν τα μποφόρ των αντιδράσεων Χαρτσιώτης και Παναγιώτου
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Ενώπιον Υπουργικού τα πρώτα σχέδια αποζημιώσεων-Αρχές Αυγούστου κατακυρώνεται η προσφορά για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης
Προτείνουν ενέργειες οι Οικολόγοι, ζητούν απόδοση ευθυνών-«Οι πολίτες δεν ανέχονται προκλητικές δηλώσεις άμυνας»
Ζητά παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το ΑΚΕΛ-«Οι δηλώσεις περί άτυχους περιστατικού, επιβεβαιώνουν την απουσία ευθιξίας»
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ για κατασκόπους-«Έδωσα οδηγίες στις μονάδες να πάρουν μέτρα»
Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»