Επιστολή Ερντογάν προς Πάπα για την Γάζα-Παρουσιάζεται ειρηνιστής και υπέρ της συνεργασίας

Επιστολή για τη Γάζα έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάn στον Πάπα Φραγκίσκο, αναφέροντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αναπτύξει περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία με το Βατικανό για τη διάδοση της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι ιστορικά βαθιές σχέσεις Τουρκίας-Βατικανού αποκτούν δυναμική, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει πλέον να επιτρέπει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

«Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από το 2014, όταν σημειώθηκε η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, υπό το σύνθημα της ανθρωπιστικής διπλωματίας, ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του δικαιώματος στη ζωή και της δίκαιης υπόθεσης των αθώων Παλαιστινίων πολιτών και συνεχίζει να το κάνει», αναφέρει στην επιστολή του. 

Ο κ. Ερντογάν προσθέτει ότι «η Τουρκία έχει γίνει η δεύτερη χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα, με σχεδόν 45 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικήςπρομηθειας που έχει σταλεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Συνεχίζεται στη χώρα μας η περίθαλψη 429 ασθενών και τραυματιών από τη Γάζα, συνοδευόμενοι από 450 συνοδούς, μεταξύ των οποίων και χριστιανοί».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας «η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέπει πλέον την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Πρέπει να υψώσει τη φωνή της ενάντια στους εσκεμμένους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών, που δεν πρέπει να αγγίζονται ούτε στον πόλεμο».

«Δεν είναι δυνατόν να εδραιωθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς δίκαιη λύση στο ζήτημα Παλαιστίνης - Ισραήλ. Είναι απαραίτητο να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και να λάβει τη θέση του στο παγκόσμιο σύστημα ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ειδικά οι ισραηλινές επιθέσεις που συνεχίζονται αδιακρίτως ακόμη και κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στη Γάζα, όπου σημειώνονται θάνατοι από την πείνα λόγω της αποτυχίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, που έχει εισέλθει στο τρίτο του χρόνο απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει σε συνεργασία και το καθιστά απαραίτητο».

«Ο κόσμος μας χρειάζεται περιεκτικές και ορθολογικές πολιτικές και παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν διάλογο με όλα τα μέρη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, περισσότερο από ποτέ στην ιστορία», αναφέρει.

Καταλήγει ότι «στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία μας με το Βατικανό για τη διάδοση της κουλτούρας της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας κατανόησης, με βάση τις κοινές μας ανθρώπινες αξίες και τον στόχο μας να υπηρετήσουμε την παγκόσμια ειρήνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί»
Πυροσβέστης κατηγορείται για πυρκαγιές που σκότωσαν 137 ανθρώπους στην Χιλή
Σχεδόν 100 φορτηγά με βοήθεια έφθασαν στη Γάζα μέσω της προσωρινής προβλήτας
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες άνθρωποι θαφτηκαν στη λάσπη μετά από κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό έγκλημα στη Βραζιλία-Δεκαεξάχρονος σκότωσε και έκαψε του θετούς του γονείς
BBC: Το Ισραήλ θα συνεχίσει ακάθεκτο την εισβολή στη Ράφα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
ΟΗΕ: Δεσμευτικές οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου-Όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν με αυτές
Δημοσκόπηση-χτύπημα για τον Ερντογάν: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προηγείται του κυβερνώντος AKP
Ο στρατός του Ισραήλ ερευνά τις εικόνες στρατιωτών που καίνε βιβλία στη Γάζα