Ανησυχία Λευκωσίας για πιθανή επίθεση Ιράν στο Ισραήλ-«Δεν υπάρχει προβλεψιμότητα»

Στην ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και στις συνέπειες που αυτή θα έχει τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος, εκφράζοντας την ανησυχία του για μια τέτοια εξέλιξη, σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο του 9ου Φόρουμ των Δελφών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εκτίμησε ότι εάν το Ιράν χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια αλλαγή παραδείγματος, που αφορά τόσο την επιχειρησιακή και πολιτική στάση της συγκεκριμένης χώρας, όσο και τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή.

«Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα της προβλεψιμότητας, η οποία λειτουργούσε ως υπόβαθρο για να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μια κρίση όταν αυτή προέκυπτε. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αυτή η προβλεψιμότητα», σημείωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κινήσεις Τεχεράνης κρίνουν την κατάσταση στη Μ. Ανατολή-Αξιολογεί πώς θα απαντήσει στο Ισραήλ

Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για τα πιθανά ενδεχόμενα, ωστόσο τόνισε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα, καθώς ο διπλωματικός και ο πολιτικός χρόνος έχουν συμπιεστεί. Παράλληλα, εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο αντίδρασης από το Ιράν θα αποτελέσει κλιμάκωση και επέκταση της κρίσης της Μέσης Ανατολής, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε είναι αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο κ. Κόμπος, τονίζοντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα είναι απρόβλεπτες.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε άμεσα επηρεαζόμενοι από αυτό με πολλούς τρόπους», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών. Καταρχάς, μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη εκκένωσης πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή και άρα η Κύπρος να πρέπει να ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Εστία – ένα ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί.

«Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί έντονα είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές. Και εδώ θα πρέπει ξεκάθαρα να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα. Είναι ένα ζήτημα οι εκκενώσεις, με σκοπό τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών και είναι ένα άλλο ζήτημα οι προσφυγικές ροές που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια κλιμάκωση», είπε ο κ. Κόμπος.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι πιο σύνθετο για την Κύπρο και αυτή τη στιγμή καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αφίξεων από τη Συρία. Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, ανέφερε ο κ. Κόμπος, οι πολύ μεγάλοι αριθμοί των αφίξεων ανατρέπουν το θετικό αποτέλεσμα.

Για αυτό, ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε μια συστηματική προσπάθεια λύσης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο. «Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι κοινό για την Κύπρο και τον Λίβανο, για αυτό και η λύση θα πρέπει να είναι κοινή, με τη συμβολή της ΕΕ», ανέφερε ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με κομμένη την ανάσα για τον κίνδυνο άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ-«Η Τεχεράνη μετακινεί πυραύλους»

Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι σκοπός της παρούσας κυβέρνησης είναι να μεγεθύνει το διπλωματικό αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μην είναι ένα μονοθεματικό κράτος, αλλά αυτό να λειτουργεί και επωφελεία του εθνικού ζητήματος της χώρας, το οποίο είναι υπαρξιακό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον ανθρωπιστικό διάδρομο «Αμάλθεια» – μια πρωτοβουλία την οποία έλαβε μόνη της η Κύπρος και αυτή τη στιγμή αποτελεί μέρος μιας συμμαχίας, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ένα κράτος μονοθεματικό, που ζητά μόνο στήριξη ως προς το υπαρξιακό ζήτημα του Κυπριακού», ανέφερε.

Μιλώντας ειδικότερα για το ζήτημα του Κυπριακού χαρακτήρισε ως σημαντική συνέπεια των ενεργειών της κυπριακής κυβέρνησης την επανενεργοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τον διορισμό Προσωπικής Απεσταλμένης για την Κύπρο, μετά από επτά χρόνια.

«Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε μια δημόσια ρητορική από την άλλη πλευρά, η οποία παραπέμπει σε μια επιχειρηματολογία περί δύο κρατών, κυριαρχικής ισότητας ή συνεργασίας οντοτήτων», επισήμανε ο κ. Κόμπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μην το κάνετε»-Δραματικό μήνυμα Μπάιντεν στο Ιράν για να αποφύγει επίθεση στο Ισραήλ

Όπως τόνισε, η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, από το σημείο από όπου σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, όπου τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα δεν είναι διαδικαστικό, αλλά οι εντελώς διαφορετικές αφετηρίες των δύο πλευρών.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι η άλλη πλευρά είναι τοποθετημένη εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και επιμένει σε ιδέες περί λύσης δύο κρατών, όπως και αν τις παρουσιάζει από πλευράς ρητορικής», επισήμανε ο κ. Κόμπος.

«Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα,. Οποιαδήποτε μετακίνηση από αυτό το πλαίσιο, κατά την άποψή μας, συνιστά αυτοχειρία», ανέφερε ο κ. Κόμπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους γεφύρωσης του χάσματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι στην απλοϊκή λογική της μέσης λύσης.

«Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει το καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας και για αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία λύση αποσχιστικού χαρακτήρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε συναγερμό το Ισραήλ για επικείμενο ιρανικό πλήγμα-«Πολεμικό Συμβούλιο» ετοιμάζει ο Νετανιάχου

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο