Την ανάγκη στήριξης του Λιβάνου για διαχείριση του μεταναστευτικού υπογράμμισε σε ηγέτες ΕΕ ο ΠτΔ

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Στο δείπνο, στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, οι ηγέτες της Δανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο καταρτισμός της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που θα αντικατοπτρίζει στην ουσία τις προτεραιότητες της Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο μεταναστευτικό και τη ναυτιλία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στον τομέα της ασφάλειας. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εστίασε στο ζήτημα των γρήγορων και άμεσων επιστροφών, στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, όπως επίσης στην ανάγκη για άμεση επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας και τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη για στήριξη του Λιβάνου, για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα της πρώτης γραμμής, αναμένει την ουσιαστική αρωγή της ΕΕ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας. Όπως είπε, περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και το 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ το 40% του παγκόσμιου στόλου ελέγχεται από Ευρωπαίους πλοιοκτήτες.

Ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 685.000 εργαζομένους στη θάλασσα και στην ξηρά και υποστηρίζει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω έμμεσης απασχόλησης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, στα θέματα οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέσω της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, της ενίσχυσης των υπηρεσιών και της μείωσης του διοικητικού άχθους, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

Δειτε Επισης

Καταθέσεις από τα ανήλικα αδέλφια του βρέφους λαμβάνει η Αστυνομία-Δεν είχε απασχολήσει ξανά η οικογένεια
Κλείνει το κεφάλαιο πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Στην Ολομέλεια νομοσχέδιο και προτάσεις νόμου
Ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει πολυμερούς για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος
Πύρινη κόλαση στην Κρήτη-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (vid&pics)
Στα χέρια των μελών της Επιτροπής για ΤΑΚΑΤΑ στοιχεία για το τροχαίο του 2023-Πάνω από 90.000 οι ανακλήσεις
Δημοσκόπηση REPORTER: Διπλή μάχη για πρωτιά και τρίτη θέση ενόψει Βουλευτικών-Ανατροπές στο υφιστάμενο σκηνικό
Αρνητική πρωτιά στις καταχωρήσεις υποθέσεων στα Δικαστήρια για την Κύπρο-Μειώθηκε ο χρόνος διεκπαιρέωσης
Η επικίνδυνη αμάθεια που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Φειδίας που παθαίνει αλλά δε μαθαίνει
Είδε Ολγκίν ο Κόστα και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης
Παίρνει θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός για Βαρωσιώτου- «Ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται»