Την ανάγκη στήριξης του Λιβάνου για διαχείριση του μεταναστευτικού υπογράμμισε σε ηγέτες ΕΕ ο ΠτΔ

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Στο δείπνο, στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, οι ηγέτες της Δανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο καταρτισμός της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που θα αντικατοπτρίζει στην ουσία τις προτεραιότητες της Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο μεταναστευτικό και τη ναυτιλία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στον τομέα της ασφάλειας. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εστίασε στο ζήτημα των γρήγορων και άμεσων επιστροφών, στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, όπως επίσης στην ανάγκη για άμεση επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας και τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη για στήριξη του Λιβάνου, για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα της πρώτης γραμμής, αναμένει την ουσιαστική αρωγή της ΕΕ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας. Όπως είπε, περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και το 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ το 40% του παγκόσμιου στόλου ελέγχεται από Ευρωπαίους πλοιοκτήτες.

Ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 685.000 εργαζομένους στη θάλασσα και στην ξηρά και υποστηρίζει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω έμμεσης απασχόλησης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, στα θέματα οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέσω της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, της ενίσχυσης των υπηρεσιών και της μείωσης του διοικητικού άχθους, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

Δειτε Επισης

Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας