Έντονη αντίδραση στο «όχι» της Βουλής στην αύξηση προστίμου για ΑμεΑ-«Έδειξαν ότι υπάρχει ανοχή»
Πέτρος Πετρή 06:00 - 13 Απριλίου 2024
Την οργίλη αντίδραση της Οργάνωσης Παραπληγικών, προκάλεσε η καταψήφιση της πρότασης νόμου από την πλειοψηφία των βουλευτών αναφορικά με την αύξηση του εξώδικου προστίμου για παράνομη στάθμευση σε χώρους που παρκάρουν άτομα με αναπηρίες, η οποία προέβλεπε από τρακόσια ευρώ να αυξηθεί στα 500 ευρώ.
Την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, υπερψήφισαν τέσσερις βουλευτές, ενώ εναντίον τάχθηκαν 35 βουλευτές και ένας βουλευτής ο οποίος τήρησε αποχή. Οι βουλευτές από την πλευρά τους, υπέδειξαν ενώπιον της Βουλής, ότι το υφιστάμενο ύψος προστίμου είναι ήδη αποτρεπτικό και στάθηκαν στην ανάγκη όπως ληφθούν άλλα επιπρόσθετα μέτρα για την καλύτερη συμμόρφωση των οδηγών, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των προστίμων.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι μερίδα βουλευτών εκτιμά ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος του προβλήματος με την παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων έρχονται να τους διαψεύσουν, καθώς υπάρχει μια ραγδαία αύξηση στα εξώδικα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.
Ενδεικτικά, το 2019 εκδόθηκαν συνολικά 3624 εξώδικα, ενώ το 2020 καταγράφηκε κατακόρυφη μείωση, σε 1816. Το 2021, υπήρξαν 1195 πρόστιμα και το 2022 καταγράφηκαν άλλα 1128 εξώδικα, ενώ το 2023 καταγράφηκε αύξηση, αφού υπήρξαν συνολικά 1488 παραβάσεις. Εμφανώς απογοητευμένος από το «όχι» της βουλής, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε δηλώσεις του στον REPORTER, υπέδειξε ότι η πορεία των εξώδικων προστίμων, «δείχνει και την ωμή πραγματικότητα, καθώς από το 2022 μέχρι και το 2023 υπάρχει περίπου 20-25% αύξηση στα πρόστιμα. Θεωρούμε, ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα διότι ο αριθμός καταγγελιών έχει άμεση σχέση με τον αριθμό ελέγχων. Ακόμη και από αυτό όμως, διαφαίνεται η αύξηση στις καταγγελίες».
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, χρειάζεται να γίνουν παράλληλες δράσεις όπου θα υπάρχει πιο αποδοτική αστυνόμευση, όπως και ρυμούλκηση οχημάτων τα οποία είναι παράνομα σταθμευμένα, ή ακόμη και αφαίρεση πινακίδων, κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, υπογράμμισε ότι, η παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων είναι επιλογή και δεν γίνεται τυχαία, ούτε εξ ανάγκης. «Οι βουλευτές επέλεξαν με αυτό τον τρόπο να δείξουν στους πολίτες που επιλέγουν να παρανομούν, ότι υπάρχει ανοχή. Κάποιες δικαιολογίες που ακούσαμε κατά την Ολομέλεια ότι η αύξηση τέτοιου εξώδικου προστίμου, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον παρανομούντα και στην οικογένεια επειδή τα εισοδήματά της είναι χαμηλά, αυτό δεν είναι λογικό, καθώς ένας οδηγός επιλέγει το που θα σταθμεύσει και δεν έχει σημασία εάν είναι φτωχός ή πλούσιος».
Ο κ. Λαμπριανίδης, στάθηκε επίσης σε άλλα παραδείγματα που έθιξαν οι βουλευτές, οι οποίοι επιχειρούσαν σύμφωνα με τον ίδιο να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του θέματος, δίνοντας παράδειγμα παράνομης στάθμευσης σε Νοσοκομεία σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι έξω από τις Πρώτες Βοήθειες υπάρχουν χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ, αφού οι χώροι στάθμευσης είναι πιο μακριά. Δεν γίνεται να χρησιμοποιείται αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογούνται όσοι σταθμεύουν σε χώρους ΑμεΑ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από αυτή την απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΚ, πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει τις ενέργειες τις οποίες θα λάβει για τη συνέχεια. «Προσωπικά όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους τέσσερις βουλευτές που είχαν το πολιτικό θάρρος και την υπευθυνότητα να ψηφίσουν υπέρ, έστω και εάν ήταν η μειοψηφία και έστω και εάν η πράξη τους δεν χάιδεψε τ’ αυτιά αυτών που επιλέγουν να παρανομούν», ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, υπενθύμισε επίσης, ότι το πρόστιμο έχει σκοπό την τιμωρία για να αποτρέψει από το παρανομήσει κάποιος, τονίζοντας ότι, «αν οι βουλευτές μας θέλουν να κάνουν δράσεις για να καλλιεργήσουν συνείδηση, σεβασμό και κουλτούρα, μπορούν να το κάνουν παράλληλα, αλλά ενώπιον της βουλής τέθηκε η αύξηση του προστίμου, για να γίνει ποιο αποτρεπτικό. Δεν είναι θέμα ευαισθησίας η νομιμότητα, αλλά είναι θέμα υπευθυνότητας και πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα. Όταν σκεφτόμαστε οικονομικά για το ύψος των εξωδίκων, τα μηνύματα έξω στην κοινωνία είναι αρνητικά».