Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα για τους πολίτες ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΕ

Το 88% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι ο ισχυρός κοινωνικός χαρακτήρας της Ευρώπης είναι σημαντικός για αυτούς προσωπικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με τα πορίσματα παρόμοιας έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2021, σύμφωνα με τα οποία ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένει σημαντικός στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το 60% όσων απάντησαν στην έρευνα γνωρίζουν τουλάχιστον μία πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, π.χ. την οδηγία για τη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών, την οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο βοηθά τα κράτη μέλη να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό, για παράδειγμα χρηματοδοτώντας προγράμματα κατάρτισης και έργα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε εθνικό επίπεδο σχεδόν οι μισοί από όσους απάντησαν(48%) πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στη χώρα τους, ενώ ακολουθεί το ζήτημα των χαμηλών μισθών (35%).

Η έρευνα ρωτήθηκαν επίσης οι συμμετέχοντες ποιες είναι οι σημαντικότερες κοινωνικές προτεραιότητες γι’ αυτούς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτοί που απάντησαν θεωρούν ότι το βιοτικό επίπεδο (45%), οι δίκαιες συνθήκες εργασίας (44%) και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη (44%) αποτελούν βασικά στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα η ΕΕ για να ετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης (38%), των μισθών (34%) και του εισοδήματος και των συντάξεων γήρατος (30%). Επιπλέον, το 74% πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προάγει καλύτερες συνθήκες εργασίας και κοινωνικά πρότυπα στις τρίτες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ελαφρά αύξηση των τιμών για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται ενόψει της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, την οποία διοργανώνει η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15-16 Απριλίου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητηθούν οι μελλοντικές κοινωνικές προτεραιότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει με αμερικανικά όπλα ρωσικό έδαφος
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση ΟΗΕ για μνήμη του Ιρανού Προέδρου Ραϊσί
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία
Σε διαθεσιμότητα δεσμοφύλακας που εγκατέλειψε το πόστο του
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Εφάρμοσε πλήρως όλες τις συστάσεις GRECO για Δικαστές η Κύπρος
Πρόταση για εκλογές έως τον Οκτώβριο κατέθεσε στην Κνέσετ το κόμμα του Γκαντς
Ικανοποιημένο το 92% των πολιτών από το ΓεΣΥ-83.166 επεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο
Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974
Στήριξη Κομισιόν σε αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων-Πώς θα λειτουργεί