Προσφυγή Παλαιστινίων εναντίον της γερμανικής Κυβέρνησης για τα όπλα στο Ισραήλ

Πέντε Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής Κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Πέμπτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου αυτού, επιβεβαιώνοντας ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) ,που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο. Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής Κυβέρνησης - συγκεκριμένα, του Υπουργείου Οικονομικών - επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ECCHR ο Γενικός Γραμματέας του, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, αναφέρει πως «η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ επειδή θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χώρα μετά της σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23 το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε τη Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν-«Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο»
Φόβοι για νέα κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα-7.900 άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους
Δεσμεύσεις ΕΕ για τη διάθεση 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία
Σάλος μετά από τοποθέτηση του Πάπα για τους γκέι στην καθολική εκκλησία-«Έχουμε ήδη αρκετούς από αυτούς»
Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα-Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι συνομιλίες του ΔΟΑΕ με το Ιράν ανεστάλησαν μετά τον θάνατο του Ραΐσι
ΒΙΝΤΕΟ: Τρομακτικές εικόνες στις ΗΠΑ-Κυνηγοί ανεμοστρόβιλων κατέγραψαν στέγες σπιτιών να σηκώνονται
«Τραγικό δυστύχημα» χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου την πυρκαγιά στη Ράφα
Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 150 απαχθέντες από επιδρομή ενόπλων σε χωριό στην κεντρική Νιγηρία
Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ πλήρη και διαφανή έρευνα για τα πλήγματα στη Ράφα