Η ΕΕ δίνει στην Αίγυπτο οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ

Βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραχωρήσει η ΕΕ στην Αίγυπτο για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας.

Η Αίγυπτος συμφώνησε τον περασμένο μήνα σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε μια συμφωνία με την ΕΕ αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών και για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που συνδέεται με χρόνιες ελλείψεις ξένου συναλλάγματος.

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βοήθεια που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου δανείων, ύψους πέντε δισ. ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί ως πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια για την περίοδο 2024-2027, αλλά αυτά πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τα 27 μέλη του μπλοκ.

Το δάνειο προορίζεται να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση και τις οικονομικές ανάγκες του Καΐρου, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως προϋπόθεση, η Αίγυπτος θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει "συγκεκριμένα και αξιόπιστα βήματα προς την κατεύθυνση του σεβασμού των αποτελεσματικών δημοκρατικών μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος) και του κράτους δικαίου και της εγγύησης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Νέο Δελχί–Ένας νεκρός λόγω καύσωνα
Συνελήφθη ο «βιαστής με την άσχημη αναπνοή» Τον αναζητούσαν 17 χρόνια οι Αρχές των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Δεν είχε άδεια οδήγησης και εμφανίστηκε μέσω zoom στο δικαστήριο ενώ οδηγούσε
Financial Times:To NATO δεν διαθέτει επαρκή συστήματα αεράμυνας για την προστασία της Ανατολικής Ευρώπης
Καταστροφή ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυροί άνεμοι παρασέρνουν αεροσκάφος 90 τόνων σταθμευμένο σε αεροδρόμιο στο Τέξας
Στυγνή εκτέλεση υποψηφίου δημάρχου στο Μεξικό- Έχουν δολοφονηθεί 24 από την έναρξη της προεκλογικής
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία- Διαλύθηκε το κοινοβούλιο
Με αμερικανικές βόμβες το πολύνεκρο πλήγμα των Ισραηλινών στη Ράφα
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία