Δαμιανός: Χρέος να δώσουμε λύσεις στις προκλήσεις του τομέα της υγείας

Είναι χρέος μας να δώσουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, με αφορμή τη λήξη της διήμερης Υπουργικής Συνόδου της Πρωτοβουλίας Μικρών Κρατών (SCI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Απαιτούνται συντονισμένες συλλογικές δράσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων, είπε από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Henri Kluge, συγχαίροντας την Κύπρο για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Στη δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την Κύπρο η φιλοξενία της Συνόδου, η οποία «αφορούσε πάνω από όλα, στη βελτίωση του τομέα της υγείας και στην προώθηση μέτρων για ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών στις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Εξέφρασε, επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στους ομολόγους του, «όπως και στον κάθε συμμετέχοντα στη συνάντηση, για το πάθος και την ακλόνητη δέσμευση στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στις χώρες μας».

Η συνάντηση, συνέχισε, «ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε την πρόοδό μας στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για καλύτερη υγεία σε μικρές χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ για την περίοδο 2022–2025, και να αντιμετωπίσουμε τις κοινές αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στον καρκίνο ως κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, στον παιδικό καρκίνο, στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία, όπως και ζητήματα που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα για μικρές χώρες.

«Είναι χρέος μας να πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να δώσουμε λύσεις, για να ενισχύσουμε τα προληπτικά προγράμματα υγείας και για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες των χωρών μας μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας πως «η δουλειά μας δεν ολοκληρώνεται σήμερα», ο κ. Δαμιανός δήλωσε ότι «ο καθένας από εμάς, επιστρέφοντας αύριο στην καθημερινότητά του, οφείλει να προωθήσει με αποφασιστικότητα όσα συζητήσαμε αυτές τις δύο ημέρες» και ότι αυτός «είναι ο μοναδικός τρόπος άλλωστε για να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε πράξεις».

Η φετινή Σύνοδος επικεντρώθηκε σε δυο κρίσιμα θέματα, τον καρκίνο και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε από την πλευρά του ο ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Henri Kluge, σημειώνοντας ότι ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνονται, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στις μικρές χώρες αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, στις χώρες της Πρωτοβουλίας, οι πιο συχνοί θάνατοι από καρκίνο στους άνδρες οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα και στις γυναίκες στον καρκίνο του μαστού, ενώ το αλκοόλ αναγνωρίζεται ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου.

Επιπρόσθετα είπε πως οι μικρές χώρες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά στον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, οι οποίες αυξάνονται λόγω του μικρού τους μεγέθους, του περιορισμένου αριθμού εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών υγείας στις πρωτεύουσες.

Ανέφερε δε ότι τρείς από τις μικρές χώρες δεν προσφέρουν προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες, «όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτό σώζει ζωές», ενώ οι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις μικρές χώρες συνεχίζουν ν’ αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης ασθενών με συμπτώματα καρκίνου.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη των χωρών να αναπτύξουν τις αναγκαίες υποδομές, την ώρα που «παιδιά σε μικρές χώρες και οι οικογένειές τους περνούν συχνά τα εθνικά σύνορα για να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και περίθαλψη για τον καρκίνο».

«Η πρόσβαση σε φάρμακα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας αποτελεί επίσης πρόβλημα στις περισσότερες μικρές χώρες και συχνά τα φάρμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά και απρόσιτα για τους περισσότερους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, υπενθύμισε πως, το 2022 – την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής – 60.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους λόγω υπερβολικής ζέστης.

Σημείωσε ότι ο μισός πληθυσμός στις χώρες της Πρωτοβουλίας Μικρών Κρατών  κινδυνεύει από πυρκαγιές και θα πρέπει τα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν για τις αρνητικές επιπτώσεις απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.

Χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Μαυροβούνιο, συνέχισε, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λειψυδρία, μειωμένα αποθέματα γλυκού νερού και αυξημένες προκλήσεις για τους υδάτινους πόρους, που θα επηρεάσουν τη γεωργία και τη βιομηχανία, ενώ οι αλλαγές στη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν τον τουρισμό, τις υποδομές και τα φυσικά αξιοθέατα, με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες χωρών, με μεγάλη τουριστική βιομηχανία, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισλανδία. «Όλα αυτά απαιτούν συντονισμένη και συλλογική δράση σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

Ο κ.Kluge έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στατιστικά που υπάρχουν για την Κύπρο, λέγοντας ότι σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους «σε αυτή την όμορφη χώρα», αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ποσοστό πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Υποδεικνύοντας ακόμη ότι στην Κύπρο η κατανάλωση αλκοόλ είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και ότι από την εισαγωγή του ΓεΣΥ οι ανεκπλήρωτες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης είναι μόλις 1%, συνεχάρη τη χώρα μας για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις για την υγεία «που χτυπούν και την πόρτα της Κύπρου», αφού η χρήση τσιγάρου παραμένει υψηλή, όπως και στις περισσότερες χώρες της πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «το 23% των ενηλίκων στην Κύπρο καπνίζει και σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θανάτων αποδίδεται στην κατανάλωση καπνού, μια αιτία που μπορεί να προληφθεί».

Χαρακτήρισε ως «πιθανή ωρολογιακή βόμβα», το γεγονός ότι η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (62%) υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 6 με 9 ετών, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας το 6% των καρκίνων αποδίδεται στην παχυσαρκία, ποσοστό που πιθανότατα να αυξηθεί με την ενηλικίωση παχύσαρκων παιδιών.

Η επίλυση των προκλήσεων δεν είναι αδύνατη, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράσεις σήμερα, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από τη συνεργασία και την εξεύρεση κοινού εδάφους «μπορούμε να οικοδομήσουμε πιο υγιή έθνη και να μειώσουμε την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στοιβάζονται τα προβλήματα στα νοσηλευτήρια λόγω υποδομών-«Δεν δουλεύει το μοντέλο διαχείρισης»
Συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές ο καιρός-Στους 21 βαθμούς η θερμοκρασία
Πήρε τις πρώτες καλές κριτικές το νομοσχέδιο για το μητρώο καλλιτεχνών-Στη Βουλή για την επόμενη πράξη
Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025