Μέτσολα: H πολιτική συνοχής η πλέον ρητή έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι η πολιτική συνοχής είναι η πλέον ρητή έκφραση της αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο 9ο Cohesion Policy Forum, το οποίο ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ότι η οικοδόμηση ενός μέλλοντος από κοινού και η απαλλαγή από τις ανισότητες είναι το καλύτερο εργαλείο για την ανύψωση της κοινωνίας και τα μικροοικονομικά οφέλη που δημιουργούνται είναι τεράστια.

Μίλησε για τις διάφορες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική κρίση, ο λαϊκισμός στην ΕΕ και η πράσινη μετάβαση αναφέροντας ότι ειδικά για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση χρειαζόμαστε συνεχείς επενδύσεις.

Ο Νικολά Σμιτ, Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, σε ομιλία στο φόρουμ ανέφερε ότι η πολιτική συνοχής αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ανέφερε ότι πρόσφατα αποχαιρετίσαμε τον Ζακ Ντελόρ του οποίου μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές είναι η διαμόρφωση της πολιτικής συνοχής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Σήμερα, ανέφερε, γιορτάζουμε μια κινητήρια δύναμη, την αλληλεγγύη που μας ενώνει και το φόρουμ αυτό είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι καθώς συζητάμε για τη διαμόρφωση της πολιτικής συνοχής στο μέλλον, με όλες τις προκλήσεις ενώπιόν μας.

Ανέφερε ότι στην διαμόρφωση της πολιτικής, οι πολίτες στο έδαφος γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους και επομένως χρειάζεται η συμβολή τους.

Ο Επίτροπος Σμιτ ανέφερε εξάλλου ότι η πολιτική συνοχής είναι απαραίτητη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει και την αγορά εργασίας γιατί αν δεν υπάρχει πράσινη μετάβαση τότε οι επενδύσεις θα πάνε αλλού και οι θέσεις εργασίας θα μετακινηθούν μαζί τους.

Ο Επίτροπος Σμιτ αναφέρθηκε και στην στεγαστική κρίση στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολία να εξεύρουν ένα προσιτό μέρος για να ζήσουν και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της διαμορφώνοντας στεγαστική πολιτική.

Σε πάνελ συζήτησης σχετικά με την τριπλή μετάβαση, ως κόμβος για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Μαρός Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε διάφορες κρίσεις, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση και υπήρξε διαχείριση μέσω της πολιτικής συνοχής και των διαφόρων ταμείων τα οποία ήταν ευέλικτα.

Ανέφερε επίσης ότι για τη διαχείριση κρίσεων χρειαζόμαστε προβλεψιμότητα και ευελιξία στην διοχέτευση κεφαλαίων.

Κατά τη 2η και τελευταία μέρα του φόρουμ διεξάγονται διάφορες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα που αφορούν κυρίως το μέλλον της πολιτικής συνοχής, υπό το φως και της δημοσιοποίησης της 9ης έκθεσης για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

To βράδυ θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή τα βραβεία New European Bauhaus για το 2024.

H πρωτοβουλία έχει στόχο να διευκολύνει τον ριζικό, συνεργατικό και διεπιστημονικό κοινωνικό μετασχηματισμό που εδράζεται  στην ποιότητα της εμπειρίας, η οποία περιλαμβάνει το στιλ/την αισθητική, τα υγιή και ασφαλή περιβάλλοντα διαβίωσης, την βιωσιμότητα, η οποία περιλαμβάνει την κυκλικότητα και την συμπερίληψη, η οποία περιλαμβάνει την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση ΟΗΕ για μνήμη του Ιρανού Προέδρου Ραϊσί
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Πρόταση για εκλογές έως τον Οκτώβριο κατέθεσε στην Κνέσετ το κόμμα του Γκαντς
Στήριξη Κομισιόν σε αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων-Πώς θα λειτουργεί
Τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς σε τουρκικό εστιατόριο του Λονδίνου
ΒΙΝΤΕΟ: Καπνός και λάβα βγαίνει για δεύτερη μέρα από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες
Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Νέο Δελχί–Ένας νεκρός λόγω καύσωνα
Συνελήφθη ο «βιαστής με την άσχημη αναπνοή» Τον αναζητούσαν 17 χρόνια οι Αρχές των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Δεν είχε άδεια οδήγησης και εμφανίστηκε μέσω zoom στο δικαστήριο ενώ οδηγούσε