Με θετικό μάτι βλέπουν τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για ΣΥΟΠ-Στο τραπέζι μέτρα στήριξης και κίνητρα προσέλκυσης

Με θετικό μάτι βλέπει τις εισηγήσεις που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ ενώπιον του υπουργού Άμυνας για ενδυνάμωση του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς η Κυβέρνηση, με τα μέτρα στήριξης και συγκράτησης των Οπλιτών, όπως και τα κίνητρα προσέλκυσης νέων Συμβασιούχων, να βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Μετά τις εισηγήσεις που υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021, ο ΔΗΣΥ, μέσω των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργου Κάρουλλα, Χάρη Γεωργιάδη και Ευθύμιου Δίπλαρου, κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στον ΥΠΑΜ σειρά προτάσεων, όπου ανάμεσα σε άλλα προτείνεται η προώθηση κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του θεσμού, σχέδια ανέλιξης, μετεξέλιξης, μεταθέσεων και μετατάξεων, αναθεώρηση απολαβών και επιδόματα υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, ύψιστης σημασίας για τον ΔΗΣΥ, είναι οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, καθώς όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος, Γιώργος Κάρουλας, ζήτησε όπως το ύψος της δαπάνης για το 2024 ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ, με αύξηση 25% περίπου, και σταδιακά τα επόμενα χρόνια να αγγίξει το 2%. Όπως εξηγεί ο κ. Κάρουλλας, στον προϋπολογισμό του 2024 οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ήταν μειωμένες κατά €10εκ., ενώ κατά το 2023 δεν κατατέθηκε κανένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τον σκοπό αυτό όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Θέση του ΔΗΣΥ, είναι όπως οι δαπάνες για άμυνα και ασφάλεια τόσο για οπλικά συστήματα όσο και για το προσωπικό, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στα πλαίσια πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και της χρηστής διοίκησης.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τον θεσμό του ΣΥΟΠ, που έχει θέσει στο τραπέζι ο κ. Κάρουλας εκτιμά πως είναι απόλυτα αναγκαίο να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής για επεξεργασία και ψήφιση ολοκληρωμένο πλαίσιο κανονισμών. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, θα είναι εφικτή η δίκαιη αντιμετώπιση των ΣΥΟΠ από τον οργανισμό της Εθνικής Φρουράς και η ρύθμιση των ζητημάτων υπηρεσίας, καθηκόντων ωραρίου, τοποθετήσεων, μεταθέσεων, απολαβών, αδειών ανάπαυσης, αδειών και λόγους υγείας, ιατροσυμβουλίων, επιδομάτων και άλλων ζητημάτων.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας του ΔΗΣΥ, ζήτησαν όπως γίνει αναθεώρηση των απολαβών, καθώς αριθμός ΣΥΟΠ παραιτούνται από την Εθνική Φρουρά λόγω των χαμηλών απολαβών (κλίμακα Α1) και γι’ αυτό τον λόγο θεωρούν αναγκαίο όπως επανεξεταστεί το μισθολογικό τους πλαίσιο. Στόχος του Υπουργείου Άμυνας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ, πρέπει να είναι η κατάληξη σε μια συνθετική λύση που να ικανοποιεί τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, τις ανησυχίες των ΣΥΟΠ αλλά και τη δημοσιονομική πτυχή και να παρέχει στους Συμβασιούχους τη δυνατότητα ποιότητας ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη το μισθολόγιο στη βάση της ιεραρχίας, ο ΔΗΣΥ εκτιμά ως βάση συζήτησης το εύρος Α2 - Α5 με αρχή την Α2 και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας την εξέλιξη και μετεξέλιξη και μέσα από ετήσιες προσαυξήσεις, στη βάση πλαισίου που θα συμφωνηθεί. Για όσους ήδη υπηρετούν θα πρέπει να συμφωνηθεί η αναδρομική μισθολογική προσαρμογή.

Επιπλέον, άλλη μια εισήγηση σύμφωνα με τον κ. Κάρουλα, είναι η προκήρυξη θέσεων ΣΥΟΠ με βάση τις ανάγκες κάθε φρουράς. Σύμφωνα με την πρόταση, η γνωστοποίηση στην προκήρυξη των αναγκών κάθε φρουράς είναι βασικό στοιχείο για την απόφαση να υποβάλει κάποιος ή κάποια αίτηση για πρόσληψη ως ΣΥΟΠ. Με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι σε ποια περιοχή θα τοποθετηθούν έτσι ώστε να αποτρέπονται να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφερόμενοι από μακρινές περιοχές από τις συγκεκριμένες φρουρές. Σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών τότε να επιλέγονται για πρόσληψη ΣΥΟΠ από άλλη περιοχή, και λαμβανομένου υπόψη του οικονομικού κόστους μετακίνησης το ΥΠΑΜ να παρέχει την κάλυψη του όποιου κόστους μετακίνησης, ή να παρέχει άλλα κίνητρα ή διευκολύνσεις.

Ακόμη, σημαντικό για τον ΔΗΣΥ, είναι η παροχή επιδόματος μετακίνησης, λόγω της ανάγκης για κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών σημαντικός αριθμός ΣΥΟΠ τοποθετείται σε φρουρές με σημαντική χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο διαμονής τους. Για τον σκοπό αυτό, και λαμβανομένης υπόψη της στέρησης της δυνατότητας χρήσης των λεωφορείων που δρομολογούνται, λόγω ασκήσεων και υπηρεσιών γίνεται εισήγηση για την κάλυψη μετακινήσεων με επίδομα μετακίνησης στη βάση σχεδίου που θα συμφωνηθεί και εγκριθεί.

Επιπλέον, ένα σχετικό ζήτημα που υπογράμμισε ο κ. Κάρουλας, είναι η παροχή επιδόματος υπηρεσίας, όπου για σκοπούς αύξησης του εισοδήματος των ΣΥΟΠ, προτείνεται η παροχή επιδόματος υπηρεσίας για τις μέρες που θα παραμένουν 24ώρο στην μονάδα. Οι όροι παραχώρησής του και το ύψος του επιδόματος να είναι αποτέλεσμα υπολογισμού κατόπι διαβούλευσης και στη βάση και παρόμοιων καταστάσεων στη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και των ειδικών συνθηκών της υπηρεσίας τους.

Επίσης, υπάρχει η εισήγηση όπως παρέχεται επίδομα υπηρεσίας στις Ειδικές Δυνάμεις. Μετά την εκπαίδευσή τους στις Ειδικές Δυνάμεις (Δυνάμεις Καταδρομών, Μοίρα Υποβρυχίων Καταστροφών, εξολοθρευτές εκρηκτικών κ.ά.) και μετά την παραμονή τους συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τους παρέχεται επίδομα επικινδυνότητας. Επιπλέον, οι ΣΥΟΠ οι οποίοι κατέχουν ειδικά προσόντα σε επίπεδο πτυχίου πανεπιστημίου και αξιοποιούνται σε ανάλογες θέσεις στην Εθνική Φρουρά να τους παρέχεται ειδικό επίδομα.

Ανάμεσα στις προτάσεις του, το ΔΗΣΥ, καλεί το Υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει τη δυνατότητα παραχώρησης υποτροφιών για φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως κίνητρο, αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Για τον σκοπό αυτό αναφέρεται στην εισηγητική πρόταση, οι ΣΥΟΠ που υπηρετούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να είναι δικαιούχοι υποτροφίας για φοίτηση σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση