Βραχνάς για τους υποψήφιους το όριο εκλογικών εξόδων-Τα ποσά που δικαιούνται να ξοδέψουν

Σε πλήρης ρυθμούς ξεκίνησαν να εργάζονται τα επιτελεία των υποψηφίων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Τα περισσότερα κόμματα, ρίχνουν το βάρος, στις Ευρωεκλογές, όπου ουσιαστικά θα μετρήσουν δυνάμεις, μετά από τρία χρόνια, ενώ οι υποψήφιοι των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρχισαν κι αυτή μέσω των επιτελείων που έστησαν και σε συνεργασία με τα κόμματα που τα στηρίζουν, να ξεδιπλώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Αν και παραδοσιακά, οι Ευρωεκλογές θεωρούνται οι πλέον «χαλαρές» εκλογές, στα κομματικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός, αφού σχεδόν για όλους, υπάρχουν επί της ουσίας σοβαρά διακυβεύματα και στόχοι που θα επιδιώξουν να επιτύχουν. Συνοπτικά, τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μάχονται για την πρωτιά, ενώ βρίσκεται εκτός συζήτησης, κάθε σενάριο που τα θέλει να απωλέσουν μια εκ των δύο εδρών που διατηρούν, αντίστοιχα.

Στο ΔΗΚΟ, ο στόχος είναι ξεκάθαρα να διατηρηθεί η τρίτη θέση και το κόμμα να λάβει διψήφιο ποσοστό, την ώρα που νιώθει την ανάσα του ΕΛΑΜ, που αφενός στη βάση των δημοσκοπήσεων και αφετέρου, μετά τα ανοίγματα και τις «μετεγγραφές» των Παύλου Ιωάννου και Μάριου Πελεκάνου, έχει θέσει ως στόχο την εκλογή για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή, αλλά και την τρίτη θέση.

Από εκεί και πέρα άλλα τρια κόμματα, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία και οι Οικολόγοι, συνέθεσαν ψηφοδέλτια που θα προσδώσουν δυναμική στα κόμματα τους, φιλοδοξώντας ότι θα πετύχουν ικανοποιητικά ποσοστά που δεν θα δημιουργήσουν εσωστρέφεια και παράλληλα, γιατί όχι να διεκδικήσουν έδρα, υπό προϋποθέσεις. Βέβαια στη μάχη ρίχνεται και το Βολτ Κύπρου, που επίσης διαθέτει ένα ψηφοδέλτια με πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό, με βασική επιδίωξη να καταγράψουν ένα καλό ποσοστό, που θα τοποθετεί σε διακριτή θέση το νεοσύστατο κόμμα, στον πολιτικό χάρτη.

Σε ότι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά τα μεγάλα κόμματα, γνωρίζουν πως θα αξιολογηθούν για τις επιλογές τους και τη στήριξη που παρείχαν στους υποψηφίους που υποστηρίζουν, συνεπώς οι κομματικοί μηχανισμοί, εργάζονται και σε αυτό το επίπεδο. Το γεγονός ότι οι πολίτες θα λάβουν την μέρα των εκλογών έξι ή επτά ψηφοδέλτια, οδηγεί τα κόμματα σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος θα ευνοηθεί από την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα νέα κατάσταση πραγμάτων.

Έγνοια κυρίως σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, είναι οι μητροπολιτικοί αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι δήμοι των Επαρχιών, όπως και οι προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών, όπου οι επιλογές έγιναν με πολιτικά κριτήρια. Άλλωστε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τρέχουν στη μάχη πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Νίκος Τορναρίτης και ο Γιάννης Καρούσος, ενώ στο ΑΚΕΛ, οι επιλογές, έγιναν στη βάση διαφορετικών κριτηρίων, απ΄ ότι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Σκόπελος στην προσπάθεια, τόσο των κομμάτων όσο και των επιτελείων των υποψηφίων, αποτελούν τα όρια που θέτει ο νόμος, σε σχέση με τα εκλογικά έξοδα που δικαιούνται να κάνουν, μέχρι την 9η Ιουνίου. Την ώρα που ήδη οι πινακίδες των δρόμων, έχουν γεμίσει με πρόσωπα και συνθήματα υποψηφίων, ενώ στους κεντρικούς δρόμους των δήμων, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εκλογικά επιτελεία, ο Νόμος είναι σαφής και ξεκθάρος.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τους Ευρωβουλευτές, το εκλογικό όριο εξόδων τους για την προεκλογική περίοδο, ορίζεται στις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον Νόμο, ο κάθε υποψήφιος Ευρωβουλευτής μπορεί να ορίσει είτε τον εαυτό του, είτε τρίτο άτομο ως εκλογικό αντιπρόσωπο, ενώ υποχρεούται να καταθέσει έκθεση εκλογικών εξόδων, υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του αποτελέσματος στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στην κατάσταση των εκλογικών εξόδων, ο υποψήφιος καλείται να καταγράψει τις εισπράξεις που είχε τον δεδομένο χρόνο, παρουσιάζοντας το όνομα και περιγραφή κάθε προσώπου ή εταιρείας που του έδωσε χρήματα ως συνεισφορά, δάνειο ή κατάθεση. Επίσης θα πρέπει να καταγράψει τις πληρωμές που έγιναν και τα προσωπικά έξοδα που πληρώθηκαν από τον υποψήφιο. Επίσης στην έκθεση εξόδων θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι πληρωμές που έγιναν προς πρόσωπα που απασχολήθηκαν στο επιτελείο, τα οδοιπορικά, καθώς επίσης και τα έξοδα για διαφημίσεις σε ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά τους υποψηφίους Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, το εκλογικό όριο καθορίζεται στις τριάντα χιλιάδες ευρώ, ενώ η έκθεση εκλογικών εξόδων θα πρέπει να υποβληθεί εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του αποτελέσματος στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως σε σχέση με την περίοδο δύο μηνών που δίδεται ως διορία, εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, τροποποιητικό Νομοσχέδιο που μειώνει τον χρόνο από δύο σε ένα μήνα, για όλες τις θέσεις υποψηφίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά τους δημάρχους, το εκλογικό όριο εξόδων, καθορίζεται στη βάση του αριθμού των εκλογέων κάθε δήμου. Υποψήφιος δήμαρχος σε δήμο με αριθμό εκλογέων μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες, έχει εκλογικό όριο δέκα χιλιάδες ευρώ, ενώ από δήμοι με εκλογείς από δεκαπέντε μέχρι τριάντα χιλιάδες στα 20 χιλιάδες ευρώ. Τέλος για δήμους με εκλογείς πέραν των τριάντα χιλιάδων, το εκλογικό όριο καθορίζεται στα 30 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, για τους αντιδημάρχους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του δήμου των οποίων διεκδικούν, το εκλογικό όριο καθορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ, ενώ για τους δημοτικούς συμβούλους στις τρεις χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται πως οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν έχουν υποχρέωση, στη βάση του ισχύοντα Νόμου να καταθέσουν έκθεση εκλογικών εξόδων, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά τη ψήφιση των τροποποιητικών Νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή.

Τέλος, σε ότι αφορά τις κοινότητες, το όριο εκλογικών εξόδων έχει καθοριστεί στις τρεις χιλιάδες ευρώ, ενώ για τα υποψήφια μέλη των κοινοτικών συμβουλίων στα χίλια ευρώ. Οι υποψήφιοι κοινοτάρχες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν έκθεση εκλογικών εξόδων σε περίοδο ένα μήνα από τη δημοσιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ τα υποψήφια μέλη κοινοτικών συμβουλίων, δεν είναι υποχρεωμένα να καταθέσουν έκθεση.

Δειτε Επισης

Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς