Προειδοποίηση Apple για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες

Σε μια υπόθεση που θυμίζει το σκάνδαλο του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, η Apple προειδοποίησε χρήστες της σε 92 χώρες ότι τα κινητά τους έχουν παραβιαστεί από λογισμικό παρακολούθησης άγνωστης προέλευσης.

Το εύρος της επιχείρησης υποκλοπών υποδεικνύει ότι πρόκειται για έργο κάποιας κυβέρνησης, αν και η Apple δεν έκανε καμία αναφορά στην προέλευση των «μισθοφόρων» που όπως λέει πραγματοποίησαν την επίθεση.

«Η Apple ανίχνευσε ότι έχετε στοχοθετηθεί από μισθοφορική επίθεση spyware που προσπαθεί να παραβιάσει από απόσταση το iPhone που συνδέεται με το Apple ID –xxx», έγραφε το μήνυμα που έστειλε η εταιρεία σύμφωνα με το TechCrunch.

«Η επίθεση αυτή πιθανόν στοχοθετεί ειδικά εσάς λόγω της ταυτότητας ή της ιδιότητάς σας. Αν και δεν είναι ποτέ εφικτό να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα στην ανίχνευση τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει ισχυρές ενδείξεις για αυτή την προειδοποίηση –παρακαλώ λάβετέ τη σοβαρά.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που δεκάδες χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι τη Νότια Αφρική, προσέρχονται για εκλογές –μια περίοδος στην οποία αναμένεται έξαρση της κυβερνοκατασκοπείας και των επιχειρήσεων επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Η Apple, όπως και η Meta Platforms, είχε υποβάλλει αγωγή κατά της ισραηλινής εταιρείας NSO, δημιουργού του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων στόχων σε όλο τον κόσμο, συχνά από απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με σελίδα υποστήριξης της Apple, από το 2021 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για spyware σε περισσότερες από 150 χώρες.

H Ινδία, στην οποία επίσης πραγματοποιούνται φέτος εκλογές, είναι μία από τις 92 χώρες που αφορά η νέα προειδοποίηση, αναφέρει το Reuters.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ορισμένοι ινδοί πολιτικοί ανέφεραν ότι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα που έγραφε «Η Apple πιστεύει ότι έχετε στοχοθετηθεί σε επίθεση για λογαριασμό ξένου κράτους».

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Πυροσβέστης κατηγορείται για πυρκαγιές που σκότωσαν 137 ανθρώπους στην Χιλή
Σχεδόν 100 φορτηγά με βοήθεια έφθασαν στη Γάζα μέσω της προσωρινής προβλήτας
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες άνθρωποι θαφτηκαν στη λάσπη μετά από κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό έγκλημα στη Βραζιλία-Δεκαεξάχρονος σκότωσε και έκαψε του θετούς του γονείς
BBC: Το Ισραήλ θα συνεχίσει ακάθεκτο την εισβολή στη Ράφα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
ΟΗΕ: Δεσμευτικές οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου-Όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν με αυτές
Δημοσκόπηση-χτύπημα για τον Ερντογάν: Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προηγείται του κυβερνώντος AKP
Ο στρατός του Ισραήλ ερευνά τις εικόνες στρατιωτών που καίνε βιβλία στη Γάζα
«Εκπλήξεις» σε βάρος του Ισραήλ υπόσχεται η Χεζμπολάχ-Αντίποινα για δηλώσεις Νετανιάχου