Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου για τις επαφές με ΕΕ ο ΠτΔ-Σε ανοικτή γραμμή για Μεταναστευτικό

Σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με, ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Νατζίμπ Μικάτι.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις 8 Απριλίου, στον Λίβανο,όπου συνοδευόταν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών και τον Διοικητή ΚΥΠ/Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας - ως προς την πορεία υλοποίησης των όσων συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και για τις επαφές που έχει σε επίπεδο ΕΕ ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινή προσπάθεια.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε επαφή για περαιτέρω συντονισμό.

Εξάλλου, ως σημαντικό βήμα χαρακτήρισε τη ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι παρόλο που για την Κυπριακή Δημοκρατία η επιλογή για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι η ιδανικότερη απόφαση, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών καλωσορίζει τη χθεσινή ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει, το πακέτο των 10 νομοθετημάτων δίνει στα κράτη μέλη τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερες πολιτικές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και, κυρίως, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αλληλεγγύης, ως θεμελιώδης αρχή της Ένωσης.

Σημειώνει ότι μετά από πολύχρονες συζητήσεις, η κατάληξη στο τελικό κείμενο του Συμφώνου θεσπίζει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τα 27 κράτη μέλη, και θεσμοθετεί διαδικασίες, μεταξύ άλλων, για την υποδοχή και τη μετεγκατάσταση μεταναστών, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αυστηρότερες νομικές διαδικασίες και ποινές για τους διακινητές μεταναστών, αλλά και τρόπους διαχείρισης κρίσεων.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσα από την προσέγγισή της για το μεταναστευτικό, έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων τον τελευταίο έναν χρόνο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων και την αύξηση των επιστροφών μεταναστών. Επιπρόσθετα, με στοχευμένες κινήσεις που έγιναν, έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην περαιτέρω σύντμηση του χρόνου έκδοσης απόφασης εντός 30 ημερών», προσθέτει.

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει, στην ανακοίνωση του, ότι παρόλο που για την Κυπριακή Δημοκρατία η επιλογή για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι η ιδανικότερη απόφαση, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς πάσα κατεύθυνση και σε δύο τομείς συνεχίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας για το μεταναστευτικό

Παράλληλα στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται από τη Δημοκρατία σε διπλωματικό επίπεδο, ο Υπουργός Εσωτερικών, συζήτησε εκτενώς την πρωτοβουλία της Κύπρου για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στην Συρία με τον Δανό Υπουργό Μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς του Δανού αξιωματούχου αναφέρθηκε ότι η χώρα του αναγνωρίζει τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος με τις μαζικές ροές μεταναστών συριακής καταγωγής και ενστερνίζεται τη θέση ότι έφτασε ο καιρός για να εξεταστούν τα πραγματικά δεδομένα επί του εδάφους της Συρίας, ώστε να δοθεί στα κράτη η δυνατότητα διενέργειας επιστροφών υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο κ. Ιωάννου θα επισκεφθεί την Πράγα όπου θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Τσεχίας, Vít Rakušan.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους