Φοίβος Ζαχαριάδης στον REPORTER: Με τους πολίτες υπογράφουμε ένα Συμβόλαιο ευθύνης και λογοδοσίας

«Η Έγκωμη, μια ιδιαίτερη περιοχή με τη δική της ταυτότητα και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, εντάσσεται στον Δήμο Λευκωσίας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ποιότητα της εκπροσώπησής της. Χρειάζεται δυνατή και πειστική φωνή», αναφέρει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος αντιδήμαρχος Έγκωμης, Φοίβος Ζαχαριάδης.

Τονίζει ότι η Έγκωμη μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης πόλης στην Κύπρο. «Μαζί με τους πολίτες υπογράφουμε ένα Συμβόλαιο ευθύνης και λογοδοσίας. Ένα Συμβόλαιο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζει τις υποδομές, προωθεί την τεχνολογική καινοτομία και δημιουργεί για όλους τις προϋποθέσεις μιας Έγκωμης που ονειρευόμαστε». «Έχω συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα διατηρήσουμε τις ομορφιές της και θα την κάνουμε πρότυπο βιωσιμότητας. Το Συμβόλαιό μου με τους κατοίκους της Έγκωμης είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Παράλληλα, αναλύει τις προτάσεις του για το δημοτικό διαμέρισμα, στις οποίες περιλαμβάνεται η μετατροπή του χώρου της Κρατικής Έκθεσης σε πολυλειτουργικό πάρκο και χώρο αναψυχής και η μετατροπή της παραμελημένης βιομηχανικής περιοχής σε σύγχρονο χώρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Διεκδικείτε τη θέση του αντιδημάρχου Έγκωμης για «δυνατή Έγκωμη στη Λευκωσία», όπως αναφέρατε στην εξαγγελία σας. Ποια στοιχεία θα διασφαλίσουν τη δυνατή παρουσία του δημοτικού σας διαμερίσματος στον νέο μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας;

Όπως ξέρετε, οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ένταξη της Έγκωμης στον Δήμο Λευκωσίας δημιουργούν για την περιοχή μας νέα δεδομένα και διαφορετικές συνθήκες. Η Έγκωμη, μια ιδιαίτερη περιοχή με τη δική της ταυτότητα και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, εντάσσεται στον Δήμο Λευκωσίας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ποιότητα της εκπροσώπησής της. Χρειάζεται δυνατή και πειστική φωνή.

Ο εκπρόσωπός της στον νέο Δήμο Λευκωσίας οφείλει να έχει όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της περιοχής μας. Και με πείρα, γνώση και αποφασιστικότητα να μπορεί να δώσει μάχες για να το κάνει πράξη. Με ταπεινότητα αλλά και αυτοπεποίθηση θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου πληροί τις προϋποθέσεις.

Γνωρίζω καλά την πόλη μας και τα θέματά της από πρώτο χέρι: Για δέκα χρόνια ήμουν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, τρεις φορές πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος σε σταυρούς και πέντε χρόνια Αντιδήμαρχος. Σήμερα είμαι Πρόεδρος του Πολυδύναμου Κέντρου Έγκωμης. Ανέλαβα κατά περιόδους την προεδρία πολλών επιτροπών του Δήμου.

Ξέρω να δίνω και κερδίζω μάχες. Μπορώ να εκφράζω πειστικά τη φωνή της Έγκωμης στα κέντρα εξουσίας. Στον νέο Δήμο Λευκωσίας και όσο ψηλά χρειαστεί. Με νηφαλιότητα και διάθεση συναίνεσης αλλά και με αποφασιστικότητα όπου είναι απαραίτητο. Είμαι Σύμβουλος στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και μέλος της Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων. Υπήρξα Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Αθλητισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής εναντίον των Εξαρτήσεων μέσω του Αθλητισμού. Είμαι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου και της Επαρχιακής Εκτελεστικής Γραμματείας ΔΗΣΥ. Υπήρξα Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΔΗΣΥ Έγκωμης.

Έχω συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα διατηρήσουμε τις ομορφιές της και θα την κάνουμε πρότυπο βιωσιμότητας. Το Συμβόλαιό μου με τους κατοίκους της Έγκωμης είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης.

Στο νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αντιδήμαρχοι ασκούν τις αρμοδιότητες εκείνες που θα επιλέξει να τους μεταβιβάσει ο δήμαρχος. Πώς θα διασφαλίσετε ότι, ως αντιδήμαρχος, θα έχετε αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με το δημοτικό σας διαμέρισμα;

Η Έγκωμη αξίζει να προσεχθεί στον νέο μητροπολιτικό Δήμο. Το θέμα είναι ποιος συγκεντρώνει τις περισσότερες προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτές τις αρμοδιότητες. Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί, να πείσει και να φέρει αποτέλεσμα. Οι πολίτες θα το κρίνουν και κανένας άλλος. Η γνώση, η εμπειρία και η πολιτεία του καθενός από εμάς είναι χαρακτηριστικά κριτήρια.

Οι αντιδήμαρχοι μπορούν να λειτουργήσουν ως σύνδεσμοι μεταξύ των δημοτών μιας περιοχής και του ευρύτερου Δήμου. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να δημιουργήσετε αυτού του είδους τους διαύλους επικοινωνίας;

Με δύο τρόπους. Θεσμικά, αλλά και ανθρώπινα. Θεσμικά θέλουμε να καθιερώσουμε την ενεργότερη συμμετοχή των συμπολιτών μας στα κοινά της Έγκωμης. Κάτι που το ζητούν και οι ίδιοι, μετά από χρόνια στασιμότητας. Με διαφάνεια και λογοδοσία. Με τοπικά δημοψηφίσματα για μεγάλα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και αξιοποίηση των ιδεών και των προτάσεων τους.

Με θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για απάντηση των επιστολών πολιτών εντός 30 ημερών, κατά ουσιαστικό τρόπο. Υποστηρίζουμε ότι όλοι οι Δήμοι οφείλουν να δημοσιεύουν την Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την Έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή.

Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο: Είμαι ένας άνθρωπος ανοικτός, που ακούω τις ανάγκες και τα θέλω των συμπολιτών μου και επιδιώκω τη σύνθεση και το κοινό όφελος. Η θέση μου θα είναι δίπλα στους συμπολίτες μου, όχι από πάνω. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιδιώξω να ακουστεί η δυνατή φωνή της Έγκωμης στον νέο Δήμο και στα κέντρα αποφάσεων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Έγκωμη και πώς προτίθεστε να τις προωθήσετε στο πλαίσιο του νέου Δήμου;

Η Έγκωμη μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης πόλης στην Κύπρο. Μαζί με τους πολίτες υπογράφουμε ένα Συμβόλαιο ευθύνης και λογοδοσίας. Ένα Συμβόλαιο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζει τις υποδομές, προωθεί την τεχνολογική καινοτομία και δημιουργεί για όλους τις προϋποθέσεις μιας Έγκωμης που ονειρευόμαστε.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, ο Αντιδήμαρχος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Σκοπεύω να εξαντλήσω τα θέματα στα οποία θα έχει την ευθύνη, αλλά και να συμβάλω θετικά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που επηρεάζουν την Έγκωμη. Οι προτεραιότητες μου έχουν να κάνουν:

  • Με τις σύγχρονες υποδομές που χρειάζεται η πόλη, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα πεζοδρόμια σε όλη την Έγκωμη.
  • Τη βιώσιμη κινητικότητα: πεζοί, ποδήλατα και δημόσιες μεταφορές. Φροντίζουμε για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών για ποδηλάτες και διαδρομών για πεζούς, βελτίωση δημόσιων μεταφορών, μείωση ταχυτήτων των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
  • Την αναβάθμιση του πρασίνου και της ποιότητας ζωής για όλους στα πάρκα, τους χώρους πρασίνου και τις παιδικές χαρές μας. Με πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε επιλεγμένους δρόμους.
  • Την αλληλεγγύη σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας που δεν έχουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
  • Την προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρίες, τα παιδιά και για τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Εφαρμόζοντας, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, όσα προβλέπει η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Δίνουμε έμφαση στα σχολεία ως χώρους αθλητικής και κοινωνικής δράσης για τα παιδιά μας, η ασφάλεια, τη λογοδοσία και διαφάνεια, την Ψηφιακή Πόλη και τα Κατοικίδια ζώα με τη δημιουργία πάρκου ζώων σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Παράλληλα, θα εργαστώ για τη μετατροπή της Έκθεσης σε πολυλειτουργικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής για όλους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής σε χώρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τα πανεπιστήμια και την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της πόλης μας. Το αναλυτικό σχέδιο μου θα το βρείτε στη σελίδα μου στο Facebook (https://www.facebook.com/phivosz).

Ένα από τα ζητήματα που συζητείται πολύ και αναφερθήκατε και πιο πάνω είναι το μέλλον του χώρου της Κρατικής Έκθεσης, με τους κατοίκους να εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αναπτύξεις που θα φέρουν περισσότερο καυσαέριο και τσιμέντο στην περιοχή. Εσείς ποιο μοντέλο αξιοποίησης προκρίνετε;

Η κρατική Έκθεση σήμερα είναι ένα χωριό-φάντασμα, μια συλλογική ντροπή. Η θέση μου είναι παλιά, αναλλοίωτη και ξεκάθαρη: Πολυλειτουργικό πάρκο και χώρος αναψυχής για όλη τη Λευκωσία. Όχι άλλη τσιμεντούπολη. Δεν έχω αστερίσκους και μπρος – πίσω και δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Έχω υποστηρίξει αυτή τη θέση σε δύσκολες εποχές κόντρα σε όλους, ακόμη και στο κόμμα μου. Πρόσφατα μάλιστα διοργάνωσα και μια σχετική εκδήλωση με τη συνδρομή της Ομάδας Πολιτών για μια Ανθρώπινη Έγκωμη με το θέμα που αποτελεί κοινή μας επιδίωξη.

Θα εργαστώ με σχέδιο που θα καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη μετατροπή της Έκθεσης σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής. Με χώρους περιπάτου, διαδρομές για τρέξιμο, παγκάκια και ποδηλατικές διαδρομές. Με δραστηριότητες που προσελκύουν επισκέπτες χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το πάρκο θα λειτουργεί και ως πνεύμονας πρασίνου και χώρος συνάντησης για την κοινότητα. Ένα πάρκο αντάξιο της Έγκωμης και στολίδι της μητροπολιτικής Λευκωσίας.

Τα τελευταία χρόνια περιοχές της Έγκωμης έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Τι είδους αναπτύξεις πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν τα επόμενα χρόνια;

Η Έγκωμη χρειάζεται αυστηρούς κανόνες και προστασία από την ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Γι΄αυτό θέλουμε δυνατή φωνή στη Λευκωσία. Από τη δική μου πλευρά είμαι σαφής: Η πρότασή μας είναι η παραμελημένη σήμερα βιομηχανική περιοχή να γίνει σύγχρονος χώρος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας για νέες εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Η προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων, η στήριξη καινοτομίας και των τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων και η ενθάρρυνση δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και αναψυχής μπορούν να δημιουργήσουν νέους οικονομικούς πόρους για την Έγκωμη.

Παράλληλα, να προστατεύσουμε το ιστορικό κέντρο της Έγκωμης με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ανακαίνιση και αναστήλωση ιστορικών κτιρίων και μνημείων, ανάπτυξη πολιτιστικών κέντρων και μουσείων, καθώς και δημιουργία πεζοδρομημένων περιοχών και ανοιχτών πλατειών.

Τέλος, να συνεργαστούμε με τα πανεπιστήμια της περιοχής ώστε να προωθήσουμε την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των φοιτητών και να συμβάλουμε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νέων και της τοπικής κοινότητας.

Δειτε Επισης

Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών