Καταχράζονται και οι δικαιούχοι τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ-Ψάχνει λύση η Βουλή

Συνεχίζονται τα προβλήματα, όσον αφορά στο θέμα των καταχρήσεων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, αφού μετά τις καταχρήσεις που ομολογουμένως υπάρχουν από πλευράς των παρχόων υπηρεσιών υγείας, οι αρμόδιοι έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει μεγάλη κατάχρηση των εν λόγω υπηρεσιών και από πλευράς των δικαιούχων, με τη Βουλή να ψάχνει λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όσον αφορά στους δικαιούχους των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, είναι κοινώς παραδεχτό, γεγονός που μαρτυρείται και από τις μεγάλες λίστες αναμονής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά και οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει νέα διάσταση στο θέμα των καταχρήσεων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί δικαιούχοι επιλέγουν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα περιστατικά. Πολλές φορές υπήρχαν αναφορές για τα γεμάτα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια και πλέον και σε ιδιωτικά που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, αφού οι ασθενείς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εφημερεύοντα εξωτερικά ιατρεία και προσωπικοί ιατροί, εντούτοις επιλέγουν τα νοσοκομεία, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία άγνοια των υπηρεσιών που προσφέρει το Γενικό Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία κατάχρηση των υπηρεσιών από τους δικαιούχους. Αυτές τις καταχρήσεις θέλει να θέσει στο τραπέζι, για να ξεκαθαριστεί η εικόνα που επικρατεί, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, παρουσία και του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Υγείας έχει δεχτεί κάποια παράπονα, κυρίως από τον ιατρικό κόσμο, βάσει των οποίων υπάρχουν αρκετοί πολίτες που δεν έχουν λάβει σωστή ενημέρωση για τις δυνατότητες των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΓεΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ανοίξει μία συζήτηση στη Βουλή, παρουσία τόσο των εκπροσώπων των γιατρών και νοσηλευτών, όσο και των ασθενών, για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του θέματος, που είχε εγγραφεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής και αναπληρωτή πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιο Δίπλαρο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθιστούν απαραίτητη την σωστή ενημέρωση των πολιτών, για τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Ένας λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο, υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση ασθενειών, αφού η σωστή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο πρόληψης και διαχείρισης ασθενειών, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ασθενειών και των επισκέψεων στα νοσοκομεία.

Ένας άλλος λόγος, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του θέματος, θα υπάρξει οικονομία στους πόρους, καθώς η κατάλληλη χρήση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικών επισκέψεων σε επείγουσες περιπτώσεις και νοσοκομειακές εισαγωγές.

Ένας τρίτος λόγος για σωστή ενημέρωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ είναι η αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δίπλαρος, οι πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα, τις θεραπείες και τις διαδικασίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες ή λάθη στη χρήση τους.

Άλλος λόγος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας, αφού όταν οι πολίτες γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες υγείας, αυτό μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ τελευταίος λόγος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, καθώς η ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη πιθανών ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη.

Δειτε Επισης

Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες