Το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον συζήτησαν ΥΠΑΝ-Υφ.Ευρωπαϊκών Θεμάτων με μαθητές

Σκέψεις και απόψεις αντάλλαξαν μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Κουτσόφτα και Παναγίδη- Παλαιομετόχου με την Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά ως προς τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και για τις προσδοκίες και το όραμά τους για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ένα από τα απορρέοντα της συζήτησης είναι ότι η συμμετοχή των νέων στα ευρωπαϊκά προγράμματα επιβάλλεται, αφού συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της επαφής με άλλες χώρες, κουλτούρες, πολιτισμούς και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα που επιτρέπουν την ανταλλαγή ιδεών και σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων, διδακτικού υλικού και καλών πρακτικών. Επιπλέον, προάγουν δεξιότητες, ικανότητες, κριτική σκέψη και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση και τα μοναδικά ταλέντα των μαθητών/τριών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνίας.

Η συζήτηση κατέληξε στο ότι οι νέοι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης Ένωσης που να εξυπηρετεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της.

Σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός, Μαριλένα Ραουνά σημείωσε ότι η ιδέα για την ίδρυση της ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των δύο παγκοσμίων πολέμων, με στόχο την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Σταδιακά, και με την ένταξη όλο και περισσότερων χωρών, αναπτύχθηκε ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, βιομηχανικής και πολιτιστικής ένωσης όλων των συμμετεχόντων κρατών, πρόσθεσε.

Στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου εδράζονται τα κύρια όργανα της Ένωσης και λαμβάνονται από όλα τα κράτη-μέλη οι αποφάσεις για τις πολιτικές και το μέλλον της, είπε η κ. Ραουνά, διεξάγονται συχνά πλέον συζητήσεις για το πώς η Ένωση μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της και να βελτιώσει τις ζωές τους. Ζήτησε από τα παιδιά να της πουν «ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος και ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες ως ενεργοί και ωφέλιμοι πολίτες στην κοινωνία της Ευρώπης. Και εγώ με τη σειρά μου σας υπόσχομαι ότι θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες».

Αναφερόμενη στις ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ σημείωσε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το οποίο βοηθά τους νέους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που ωφελούν κοινότητες, μέσω του εθελοντισμού και της συμμετοχής σε τοπικά έργα αλληλεγγύης που αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη φυσική προστασία, τη μετανάστευση και τον πολιτισμό.

Σημείωσε την πρωτοβουλία ALMA από τα αρχικά των λέξεων «Aim, Learn, Master, Achieve», που στοχεύει στη στήριξη των νέων με δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας για συγκεκριμένους λόγους (αναπηρία, ανεπαρκή προσόντα, μακροχρόνια ανεργία, μεταναστευτικό υπόβαθρο) να αποκτήσουν κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ανέφερε επίσης το Discover EU, το οποίο δίνει σε νέες και νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με τρένο σε προορισμούς στην Ευρώπη και να ανακαλύψουν την ποικιλομορφία της.

Μίλησε επίσης για τις διαδρομές πολιτισμού, όπου η κάθε υπο-διαδρομή αφορά μια διαφορετική πτυχή του πολιτισμού της Ευρώπης και τις ψηφιακές διαδρομές, που περιλαμβάνουν σταθμούς σε πόλεις της Ευρώπης που πρωτοστατούν στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στα κτήρια, τους δρόμους και το περιβάλλον.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών λέγοντας ότι η ψήφος των νέων έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι εκλογές αυτές δεν γίνονται για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πάνω από όλα, αφορούν τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ευρώπης, και τη διασφάλιση ότι οι αξίες, το όραμα και οι ανησυχίες των πολιτών της ηχούν δυνατά στους διαδρόμους λήψης αποφάσεων. Η συμμετοχή, άλλωστε, ενδυναμώνει τη δημοκρατία, και την καθιστά πιο αντιπροσωπευτική» είπε.

Ευελπισεί, δήλωσε, ότι κατά τις φετινές εκλογές, θα συνεχίσει η θετική τάση των ευρωεκλογών του 2019, όταν η συμμετοχή των πολιτών έφτασε το ποσοστό ρεκόρ του 50,6%, κι αυτό χάρη κυρίως στην αυξημένη προσέλευση στα εκλογικά κέντρα των νέων.

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B