Ομόφωνη «ετυμηγορία» για την προστασία και την αμοιβή των δημοσίων κατηγόρων-«Κινδυνεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας»

Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των δημοσίων κατηγόρων ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, κατά τη συνεδρία της με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς και της Αστυνομίας.

Στην παρέμβασή τους, οι τρεις δημόσιοι κατήγοροι που συμμετείχαν στη συνεδρία, εκ των οποίων και τα δύο θύματα των τελευταίων επιθέσεων, είπαν ότι ζητούν την άρση των στρεβλώσεων και των αδικιών για μια πιο ισχυρή Νομική Υπηρεσία.

Σημείωσαν πως σε κάθε δημόσιο κατήγορο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιστοιχούν 150 υποθέσεις σε τροχαία και 40-50 υποθέσεις σε ποινικό επίπεδο, ενώ χειρίζονται επίσης ενώπιον του Εφετείου τις υποθέσεις που διεκπεραίωσαν πρωτοδίκως.

Συμπλήρωσαν ότι σε παγκύπριο επίπεδο, οι δημόσιοι κατήγοροι χειρίζονται όλες τις ποινικές υποθέσεις στα Επαρχιακά Δικαστήρια και κάποιες ενώπιον Κακουργιοδικείου, κατά μέσο όρο 500-600 ποινικές υποθέσεις και 600-700 τροχαίες ημερησίως, εργαζόμενοι πέραν του επίσημου ωραρίου χωρίς αποζημίωση, παρουσία στο Δικαστήριο σε αργίες και Σ/Κ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με κακοποιούς και το οργανωμένο έγκλημα, κινδυνεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας, με αποτέλεσμα έμπειροι δημόσιοι κατήγοροι να φεύγουν από το σώμα», σημείωσαν σχετικά, τονίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα «καλπάζει» χωρίς προστασία για τους δημόσιους κατηγόρους

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή με βδελυγμία τις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτημα με το οργανωμένο έγκλημα και πως είναι υποχρέωση της Αστυνομίας να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων.

Συμπλήρωσε πως έγιναν προσπάθειες για αναβάθμιση της προστασίας και της ασφάλειας των δημοσίων κατηγόρων από την ανάληψη καθηκόντων της νέας ηγεσίας της ΝΥ, πως έχουν αποστελεί κατ’ επανάληψη επιστολές στην Αστυνομία και πως μετά από τη δεύτερη επίθεση συναντήθηκε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αναδείξει τη σοβαρότητα του θέματος.

Είπε επίσης πως σε πρόσφατες επαφές με την Αστυνομία συμφωνήθηκε τρόπος αύξησης των μέτρων ασφαλείας, τα οποία για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούν δημόσια, προσθέτοντας ότι το οικονομικό κόστος για τα μέτρα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, με πλήρη συμπαράσταση από Προεδρία και Υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για την αποτροπή άλλων επιθέσεων.

Αναφορικά με τις συστάσεις της ομάδας GRECO για τη Νομική Υπηρεσία το 2016, είπε ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι συστάσεις εκτός από την ανεξαρτητοποίηση των δημόσιων κατηγόρων και πως κατά το κλείσιμο του τελευταίου κύκλου αξιολόγησης της GRECO εκκρεμεί μόνο η προώθηση του νομοσχεδίου για αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, με τις τελευταίες αλλαγές να έχουν σταλεί, όπως είπε, στην επιτροπή Νομικών,

Για τα αιτήματα των δημόσιων κατηγόρων, είπε ότι διορίστηκε για πρώτη φορά εισαγγελέας για επίβλεψη και συντονισμό των δημόσιων κατηγόρων και αποφασίστηκε δημιουργία συντονιστικής ομάδας για προώθηση, σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΝΥ, των διάφορων αιτημάτων τους.

Για το μισθολογικό, είπε πως υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης και πως εντός των ημερών θα κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για 15 νέους δημόσιους κατηγόρους.

Σχετικά με συμμόρφωση Κυβέρνησης με τις συστάσεις για το κράτος δικαίου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι πρόθεση της Υπηρεσίας είναι να προχωρήσει με εσωτερική ιεραρχική διαδικασία αναθεώρησης των αποφάσεών της για την μη άσκηση ποινικής δίωξης ή την αναστολή ποινικής δίωξης.

Παρούσα στη συνεδρία ήταν και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η οποία ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου παρελήφθη επιστολή από τους δημόσιους κατηγόρους προς το Προεδρικό σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και της μισθολογικής ανέλιξης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείχνει, όπως είπε, ενδιαφέρον και για τα δύο αυτά θέματα.

Προσέθεσε πως έχουν παρθεί διορθωτικά μέτρα για την ασφάλεια, ενώ για τη μισθολογική αναβάθμιση παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Ο εκσυγχρονισμός της Νομικής Υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το 2024», τόνισε η κ. Πική, προσθέτοντας πως έχει γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τις συνταγματικές πρόνοιες που θα πρέπει να συζητηθούν και θα είναι σε θέση να συζητήσει σύντομα με τους φορείς τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης.

Είπε ακόμη ότι η μισθολογική αναβάθμιση θα πρέπει να εξεταστεί μαζί με τον εκσυγχρονισμό της ΝΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο έχει χορηγήσει πιστώσεις για επιπλέον μέτρα ασφάλειας, ενώ για το μισθολογικό υποστήριξε επίσης τη θέση ότι το αίτημα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι το σώμα εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των δημοσίων κατηγόρων από το 2016 και 2017 και πως υπάρχει σχετικό πλάνο δράσης, ενώ πρόσθετα μέτρα τέθηκαν σε εφαμοργή μετά το 2023.

Από την πλευρά των μελών της επιτροπής, ο πρόεδρός της και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι η επιτροπή καταδικάζει ομόθυμα οποιαδήποτε πράξη βίας εν γένει και ειδικότερα κατά λειτουργών της δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία των ανθρώπων που υπερασπίζονται την δικαιοσύνη.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει η Αστυνομία να λειτουργήσει πιο άμεσα για τη σύλληψη των δραστών των επιθέσεων και πως είναι ευθύνη της Αστυνομίας να επιβεβαιώνει καθημερινά ότι υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η μισθολογική αναβάθμιση με τον εκσυγχρονισμό ΝΥ και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει γραπτώς εντός 15 ημερών για το πώς θα προχωρήσει με τη μισθολογική αναβάθμιση των δημοσίων κατηγόρων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και εισηγήτρια του θέματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως είναι ανθρωπίνως αδύνατη η διεκπεραίωση 500 υποθέσεων την ημέρα και πως είναι υποχρέωση του Γενικού Εισαγγελέα να πιέσει το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς ώστε να πάρουν αποφάσεις για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης χαρακτήρισε ως δικαιολογημένα τα αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων, τα οποία, όπως είπε, συνδέονται με το ζήτημα της αυτονόμησης, ενώ ζήτησε από την Αστυνομία να μελετήσει εξειδικευμένα και εξατομικευμένα ποιοι λειτουργοί χρειάζονται περισσότερη προστασία.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η άμεση εξιχνίαση και παραπομπή στο δικαστήριο των δραστών των επιθέσεων θα ήταν η καλύτερη απάντηση, προσθέτοντας ότι δεν νοείται να υπάρχουν δημόσιοι κατήγοροι που να εργάζονται υπό τέτοιες συνθήκες.

Για τη μισθολογική αναβάθμιση, είπε ότι δεν χρειάζεται τα αιτήματα να συνδεθούν με τη συνολική μεταρρύθμιση της ΝΥ και πως θα πρέπει να στηριχθούν οι υφιστάμενοι, αλλά και να προσελκυσθούν νέοι δημόσιοι κατήγοροι.

Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος είπε ότι η έλευση νέων λειτουργών θα διευκολύνει το έργο των δημόσιων κατηγόρων, ενώ ζήτησε να βρεθούν τρόποι εξίσωσης της εισδοχής στη Νομική Υπηρεσία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου υποστήριξε ότι η αμοιβή των κατηγόρων θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον όγκο και την πίεση εργασίας που αντιμετωπίζουν, ζητώντας επ’ αυτού να προχωρήσει η μηχανογράφηση στα δικαστήρια, κάτι που όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζεται.

Στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας είναι δίπλα στους δημόσιους κατήγορους και στα δύο τους αιτήματα, και πως είχαν ήδη ληφθεί μέτρα και για αμφότερα τα ζητήματα προτού καν παρουσιαστούν ενώπιον της Βουλής.

«Μας ενοχλεί και μας προβληματίζει αφάνταστα, και καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, τις βομβιστικές και άλλες μορφές επίθεσης που δέχτηκαν δημόσιοι κατήγοροι. Το δείξαμε από την πρώτη στιγμή και λάβαμε από την πρώτη στιγμή μέτρα με την Αστυνομία, η οποία είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την προστασία των δημοσίων κατηγόρων αλλά και όλων των συναδέλφων που ασχολούνται με τα ποινικά. Διότι δεν είναι μόνο οι δημόσιοι κατήγοροι, έχει και πολλούς άλλους δικηγόρους στη Νομική Υπηρεσία που ασχολούνται με το θέμα. Ο φορέας επομένως είναι η Αστυνομία και πιστεύω ότι είναι δική τους ευθύνη να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται, για να προστατευτούν όλοι οι συνάδελφοι», σημείωσε σχετικά.

Αναφορικά με το μισθολογικό, ο κ. Σαββίδης είπε ότι έχει συσταθεί ομάδα συνεργασίας με τους δημόσιους κατήγορους, στην οποία συμμετέχουν δύο Εισαγγελείς της Δημοκρατίας, για την προώθηση του δίκαιου, όπως είπε, αιτήματός τους για οικονομική αναβάθμιση, προσθέτοντας ότι παρά τα όσα ακούστηκαν σήμερα από διάφορους φορείς, το θέμα αυτό μπορεί, και πρέπει, και θα προχωρήσει χωρίς να αναμένεται η ψήφιση οποιωνδήποτε άλλων νομοσχεδίων που αφορούν στη Νομική Υπηρεσία.

Ερωτηθείς για τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η ΝΥ θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα της διαβούλευσης με το αρμόδιο όργανο.

Σε ερώτηση περί αναφορών της GRECO για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι το θέμα υπεδείχθη από το Κράτος Δικαίου στην Έκθεση του 2023 και υπέδειξε ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο δρομολόγησης εσωτερικής ιεραρχικής διαδικασίας αναθεώρησης των αποφάσεών της για την μη άσκηση ποινικής δίωξης ή την αναστολή ποινικής δίωξης, η οποία και θα ανακοινωθεί δημοσίως.

«Θα δημοσιοποιήσουμε τους κανονισμούς πάνω στους οποίους θα μπορεί να γίνει από κάποιον ενδιαφερόμενο η αίτηση για αναθεώρηση υφιστάμενης απόφασης της Νομικής Υπηρεσίας και οι κανονισμοί θα τεθούν δημόσια. Τώρα αν θα αποκαλύπτονται στο κοινό, που είναι η ερώτησή σας, δεν έχει σχέση με το θέμα της αναθεώρησης. Σίγουρα ο ενδιαφερόμενος θα ξέρει το αποτέλεσμα της αίτησης για αναθεώρηση που θα κάνει. Αν το θέμα αφορά σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, θα δίνουμε, όπως κάναμε στο παρελθόν -και δώσαμε σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούσαν δημόσιο ενδιαφέρον- εκτεταμένες απαντήσεις και εξηγήσεις για τους λόγους που μας οδήγησαν σε μια απόφασή μας είτε για ποινική δίωξη είτε για μη ποινική δίωξη», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος ή θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για προστασία των δημοσίων κατηγόρων, με αφορμή και την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Αστυνομία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέδειξε τη σημασία λήψης των απαιτούμενων μέτρων από την Αστυνομία για προστασία των μελών της Νομικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχετικό πλάνο ενεργειών από πλευράς Αστυνομίας, το κόστος του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας και την πλήρη, όπως είπε, συνεργασία και συμπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το πλάνο που προτείνει η Αστυνομία και θεωρεί η Αστυνομία ότι είναι ικανοποιητικό. Αν θα φανεί ικανοποιητικό ή όχι, δεν μπορώ να απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι αναμενόμενο οι δημόσιοι κατήγοροι να συνεχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιπαράθεση μεταξύ τους. «Είμαστε στην ίδια πλευρά, συμμεριζόμαστε πλήρως, θα βοηθήσουμε και ήδη είχαμε κανονίσει να λύσουμε τα προβλήματα, να προωθήσουμε τα προβλήματά τους πολύ πριν γίνει η σημερινή αυτεπάγγελτη συνεδρία στη Βουλή», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε σχέση με τους δημόσιους κατηγόρους, τόσο ως προς την ασφάλεια των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και προς την αμοιβή τους, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν θα δεχόταν να αμείβεται με €2.500 το μήνα, μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας εμφανίσεων ενώπιον κακουργιοδικείου, και να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του αλλά και την ασφάλεια της οικογένειάς του, να νοσηλεύεται για μέρες στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα, μετά από βομβιστική επίθεση, επειδή η δουλειά του ενόχλησε τον υπόκοσμο», την ίδια στιγμή που, όπως είπε, ανώτεροι δικηγόροι της Δημοκρατίας «εν μία νυχτί είχαν λάβει μεγάλες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους, κάπου 30-40 χιλιάδες κάτι για το οποίο είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου, και χωρίς να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, αφού δεν εκτίθενται δημόσια όπως οι κατήγοροι και πλείστοι εξ αυτών είναι πίσω από γραφεία».

«Οι 38 δημόσιοι κατήγοροι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια, χειριζόμενοι σοβαρότατες υποθέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του υποκόσμου και  μελετούν τεράστιο όγκο υλικού στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια. Η τεράστια αυτή δουλειά που καλούνται να διεκπεραιώσουν και η ανασφάλεια που νιώθουν ένεκα των απειλών που αντιμετωπίζουν, αναπόφευκτα, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και την απονομή της δικαιοσύνης», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι αντί οι αρμόδιοι θεσμοί  να εγκύψουν εξαρχής στα προβλήματά τους και να κάνουν ότι είναι δυνατό για να τους παρέχουν τουλάχιστον ασφάλεια, κάλεσαν τους επηρεαζόμενους δημόσιους κατηγόρους στη Νομική Υπηρεσία σήμερα το πρωί πριν την πραγματοποίηση της συνεδρίας, κάτι που, όπως είπε, είναι άκρως αντιδεοντολογικό και εγείρει ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η Αστυνομία για την ασφάλεια των κατηγόρων, η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι παραμένει το ερώτημα αν έχει αξιολογηθεί η αποδοτικότητά τους, από τη στιγμή που η πρώτη βομβιστική επίθεση έγινε το 2016 και ακολούθησαν πριν λίγους μήνες άλλες δυο, προσθέτοντας ότι εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έχουν αποτύχει.

«Θα αναλάβουν άραγε την ευθύνη οι αρμόδιοι, αν ο μη γένοιτο πραγματοποιηθεί άλλη επίθεση εις βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης; Και πώς γίνεται οι ίδιες να μην έχουν ενημερωθεί για αυτά τα μέτρα ασφάλειας που τις αφορούν άμεσα;», διερωτήθηκε σχετικά.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι μετά τις δραματικές, όπως τις χαρακτήρισε, εκκλήσεις των κατηγόρων για την ασφάλειά τους, το πρώτο σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα ήταν για να ασκήσει κριτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν σε σύγκρουση με τους δημόσιους κατηγόρους, προσθέτοντας πως η ίδια δεν έχει διαπιστώσει προσωπικά να έχει δοθεί οποιαδήποτε διάσταση στον Τύπο, όπως επικαλέστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιχείρησε να θέσει άλλα ζητήματα στο τραπέζι, σε σχέση με το ανέλεγκτο του θεσμού, τον διαχωρισμό των εξουσιών του και το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής τον κάλεσε να παραμείνει στην ουσία του θέματος που συζητείτο, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει δυσκολία να τοποθετηθεί και επί αυτών των ζητημάτων, στη βάση και των εκθέσεων των διεθνών οργανισμών.

«Απευθύνω έκκληση προς όλους τους θεσμούς, να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι, οι οποίοι στέκονται στην πρώτη γραμμή της απονομής της δικαιοσύνης και εκθέτουν την ζωή τους και των μελών της οικογένειας του σε κίνδυνο και να παρέμβουν για επίλυσή του», τόνισε σχετικά.

Με τη σειρά της, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στις οικίες δημόσιων κατηγόρων, με τις πιο πρόσφατες τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουν καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν «εγκληματικά στοιχεία που με απύθμενο θράσος θεωρούν και πιστεύουν ότι έχουν το ελεύθερο ή μπορούν να απειλούν, με βάναυσο και απαράδεκτο τρόπο, θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια την εύρυθμη και νόμιμή λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι η θέση μας ως ΔΗΚΟ ότι η άμεση εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών και η παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη θα ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα θρασύτατα  εγκληματικά στοιχεία που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τους θεσμούς της Δημοκρατίας», σημείωσε σχετικά.

Προσέθεσε πως τα μέλη της επιτροπής άκουσαν τους δημόσιους κατήγορους, οι οποίοι, όπως είπε, πράγματι υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινώς για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για την τήρηση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, και εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η ασφάλεια των δημοσίων κατηγόρων και των οικογενειών τους, όσο και η αναβάθμιση των κλιμάκων τους ώστε να νιώθουν ότι πράγματι εκτιμάται το λειτούργημα που υπηρετούν, είναι αναγκαίο να προωθηθούν άμεσα έτσι ώστε να μην προκύψουν ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα στη δημόσια σφαίρα και να σταλεί παντού το μήνυμα ότι «δεν μπορεί και δεν δικαιούται να απειλεί με τον τρόπο αυτό τους δημόσιους κατήγορους οι οποίοι είναι συντεταγμένοι να τηρούν τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου».

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας για τη μετανάστευση στη Λάρνακα (pics)
Πάνω από 120 μετανάστες επαναπατρίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα
Αγνοείται από αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού 25χρονος (pic)
Γυναίκα κινδύνεψε με πνιγμό σε θάλασσα της Γεροσκήπου-Σωτήρια επέμβαση των ναυαγοσωστών
Πρόστιμο 2,800 ευρώ και τρεις μήνες στέρηση άδειας στον Σύρο που παρέσυρε 80χρονη στη Λεμεσό
Για διαδικτυακή απάτη προειδοποιεί Επ. Κεφαλαιαγοράς-Παριστάνουν τους λειτουργούς για να αποσπάσουν χρήματα
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου