Τραγωδία στη Γάζα-Ανθρωπιστική βοήθεια σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε 10 γιατί δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο

Μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Γάζα με πέντε ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και άλλους δέκα να τραυματίζονται, όχι από βομβαρδισμούς και ανταλλαγή πυρών αυτή τη φορά, αλλά από αστοχία υλικού κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής κοντά στον παράκτιο προσφυγικό καταυλισμό γνωστό ως αλ-Σάτι, ένα από τα πιο κατεστραμμένα μέρη της Γάζας, αφού ένα αλεξίπτωτο που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα δεν άνοιξε σωστά και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής νοσηλευτής των επειγόντων περιστατικών, Μοχάμεντ αλ-Σέιχ. Ένας μάρτυρας από τον καταυλισμό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ακολουθήσει τη βοήθεια που έπεσε με αλεξίπτωτο με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι». «Τότε, ξαφνικά, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε σαν πύραυλος στη στέγη ενός από τα σπίτια», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Γκουλ. «Δέκα λεπτά αργότερα είδα ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις μάρτυρες και άλλους τραυματίες, οι οποίοι έμεναν στη στέγη του σπιτιού όπου έπεσαν τα πακέτα βοήθειας».

Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι «οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα», ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στα θύματα.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αμάχους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ανθρωπιστικών ρίψεων από αέρος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αμερικανικών ρίψεων από αέρος», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενο στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν «μάταιες» και «δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει βοήθεια».

Οι προσπάθειες των οργανισμών βοήθειας να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών εμποδίων, κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης πει ότι οι ρίψεις από αέρος ή ένας προτεινόμενος θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες παραδόσεις, προτρέποντας να επιτραπεί σε περισσότερα φορτηγά να φτάσουν στη Γάζα μέσω περισσότερων συνοριακών διαβάσεων.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Βίντεο από τη στιγμή που η ισπανική Αστυνομία σκοτώνει 18χρονο έξω από αεροδρόμιο-Πέρασε την ασφάλεια με μαχαίρι
Βλέπει μία πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ο Πούτιν μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες
Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δίνει στον Τραμπ το πράσινο φως να απελάσει και πολίτες της Βενεζουέλας
Πιστεύει πως θα καταφέρουν να «αποκρούσουν» τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-Νέοι ισχυρισμοί περί «τρομοκρατίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κινητοποίηση καταδίκης έξω από το fan club της Ομόνοιας στη Λακατάμια
Μαραθώνια επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν-Έκανε λόγο για «ειλικρινή και χρήσιμη» συνομιλία ο Ρώσος Προέδρος
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός στην Ινδονησία για τις πολλαπλές εκρήξεις του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι
Άνδρας μαχαίρωσε τέσσερα άτομα στη Σεούλ-Δύο νεκροί
Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το νότιο τμήμα της Κίνας
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη διέλευση φορτηγών με βρεφικές τροφές στην Γάζα