Καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις ξενοδόχων για προσβασιμότητα ΑμεΑ-Ζητά έλεγχο η ΟΠΑΚ

Ντροπή, απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία ενώ επιλέγουν ξενοδοχεία για ορισμένες μέρες διακοπών, που διαφημίζουν μάλιστα ότι διαθέτουν όλες τις υπηρεσίες για ΑμεΑ, εντούτοις, με το που μεταβαίνουν στα καταλύματα, διαπιστώνουν ότι τελικά μόνο προσβάσιμα δεν είναι τα εν λόγω θέρετρα και πλέον αρχίζουν ένα αγώνα για να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα αντί να ξεκουράζονται, να κουράζονται περισσότερο.

Με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για Άτομα με Αναπηρία για διακοπές που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, προειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς, ότι επιβάλλεται να υπάρξει συμμόρφωση των ξενοδοχείων που διαφημίζουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες σε ΑμεΑ, αφού όπως καταγγέλλεται, η πραγματικότητα είναι άκρως αντίθετη.

Το πρόβλημα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία, όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, «είναι στο θέμα της ενημέρωσης εκ μέρους των ξενοδοχείων για τον βαθμό προσβασιμότητας, κάτι που δημιουργεί σοβαρά θέματα σε πολλά άτομα, τα οποία επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία τα οποία ενώ δηλώνουν ότι είναι προσβάσιμα, δεν είναι ή ο βαθμός προσβασιμότητάς τους, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες».

Γι’ αυτό τον λόγο, από την πλευρά της η ΟΠΑΚ, επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να πείσει το Υφυπουργείο Τουρισμού, ότι πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστες αξιολογήσεις των ξενοδοχείων στη χώρα μας, αναφορικά με τα θέματα προσβασιμότητας, ώστε ο κάθε ο τουρίστας, είτε είναι από το εξωτερικό είτε από εσωτερικό, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, να γνωρίζει τι θα συναντήσει στο ξενοδοχείο που θα επιλέξει για μερικές μέρες διακοπών. «Παρόλο που το Σχέδιο αποτελεί μια θετική δράση για να στηρίζει και να ενθαρρύνει τα Άτομα με Αναπηρίες, για να κάνουν διακοπές, το πρόβλημα που που αντιμετωπίζουμε είναι διαχρονικό και δεν φαίνεται να επιλύνεται», πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης.

Θύμα της παραπλανητικής ενημέρωσης, έπεσε μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, ο οποίος, όπως καταγγέλλει, όταν μετέβηκε σε ένα ξενοδοχείο, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, ότι δεν ήταν προσβάσιμο. «Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η προσβασιμότητα ερμηνεύεται πολύ διαφορετικά από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και γι’ αυτή την κατάσταση, θεωρούμε ότι ευθύνεται το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα έπρεπε να διαθέτει αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες θα αφορούν την προσβασιμότητα και το κάθε ξενοδοχείο να επιλέγει εάν την ακολουθεί ή όχι και να κρίνεται ανάλογα εάν είναι προσβάσιμο».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως η επιλογή του εγκεκριμένου ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου, σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Ωστόσο, αυτό που έχει επανέλαβε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, είναι ότι δεν είναι αξιόπιστες οι διαφημίσεις των ξενοδοχείων και γι’ αυτό τον λόγο πάντοτε ζητούν φωτογραφίες του δωματίου για να γνωρίζουν τι θα συναντήσουν όταν φθάσουν στο σημείο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπριανίδης, στάθηκε στο γεγονός ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα μας, δεν έχουν καν τις τελικές άδειες έγκρισης ως κτήρια, κάτι που φυσικά, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα και στην προσβασιμότητά των ΑμεΑ. «Αποτέλεσμα αυτού, είναι να μην μπορούν να εξυπηρετούν με ασφάλεια τα Άτομα με Αναπηρίες ή ακόμη και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, είτε αυτά είναι άτομα ηλικιωμένα, είτε άτομα τα οποία έχουν μικρά κινητικά προβλήματα, που έχουν ανάγκη για μερικές ημέρες διακοπών», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ.

Οι δικαιούχοι και το ύψος της χορηγίας

Δικαιούχοι του Σχεδίου, σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι έχουν μόνιμη διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τουλάχιστον δώδεκα συνεχείς μήνες, καθώς και αλλοδαποί με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής ή προσωρινής προστασίας, οι οποίοι είναι:

  • Λήπτες μηνιαίου επιδόματος του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (Επιδόματος Φροντίδας Ατόμων με Τετραπληγία ή Παραπληγία ή Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας ή Χορηγίας Τυφλών ή Επιδόματος Διακίνησης) που είτε είναι και λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - Αναπηρικού Επιδόματος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, είτε έχουν, σύμφωνα με Πιστοποιητικό Ετήσιων Αποδοχών του προηγούμενου έτους που θα προσκομίζουν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετήσιο ακαθάριστο ατομικό εισόδημα από μισθό ή σύνταξη χαμηλότερο των €20.000,
  • Λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - Αναπηρικού Επιδόματος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ή Δημοσίου Βοηθήματος-Αναπηρικού Επιδόματος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Σημειώνεται ότι η παραλαβή αιτήσεων από το αρμόδιο Τμήμα, θα ξεκινήσει από τις 11 Μαρτίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 ή μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου για το συγκεκριμένο Σχέδιο.

Όσον αφορά το ύψος επιχορήγησης, αυτό καλύπτει μέρος ή το σύνολο του κόστους διαμονής και διατροφής του δικαιούχου ή μαζί με συνοδό ή φροντιστή του ή μαζί με σύζυγο ή / και τα ανήλικα παιδιά του, σε εγκεκριμένο ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα στην Κύπρο με ανώτατο συνολικό ποσό επιχορήγησης €300 για ένα άτομο ή €500 για δύο άτομα ή €700 για περισσότερα των δύο ατόμων.

Όπως σημειώνεται, σε καμιά περίπτωση το ύψος της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα πραγματικά έξοδα διαμονής και διατροφής στο ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα, ενώ τονίζεται ότι οποιαδήποτε διαφορά δαπάνης πέραν του ποσού επιχορήγησης καλύπτεται από τον δικαιούχο.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο