Η έκκληση της Αννίτας, ο εσωτερικός εχθρός και ο επόμενος μεγάλος στόχος του ΔΗΣΥ

Κατά την ομιλία της ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το περασμένο Σάββατο, η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, προέβη σε μια έκκληση προς αυτούς που συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στο εσωτερικό της παράταξης: Να δώσουν την ευκαιρία στη νέα γενιά του κόμματος και στη νέα ηγεσία να δουλέψουν ελεύθερα.

Και δεν ήταν μόνο έκκληση. Ήταν και απαίτηση. Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται ήταν κάτι που στον ΔΗΣΥ χρειαζόταν να ειπωθεί για άλλη μία φορά. Φάνηκε τις προηγούμενες εβδομάδες πως ήταν μια απαραίτητη υπενθύμιση. Οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος αλλά και η νοοτροπία που δημιούργησαν έρχονται στην επιφάνεια με την παραμικρή χαραμάδα ευκαιρίας, δηλητηριάζοντας το κλίμα και δημιουργώντας νέα προβλήματα στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ηρεμίας και την κατάκτηση της απαραίτητης ενότητας.

Στον ΔΗΣΥ άλλωστε θεωρούν ότι είναι ο διχασμός ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Όχι το ΑΚΕΛ ή κάποιο άλλο κόμμα που τους ανταγωνίζεται. Ο δικός τους κακός εαυτός, οι δικές τους προσωπικές ατζέντες, η δική τους προσπάθεια για επιβολή προσωπικών απόψεων στο σύνολο. Και είναι αυτά που ήθελε να θίξει η πρόεδρος του κόμματος, για άλλη μία φορά.

Ίσως οι αναφορές να φαίνονταν σε κάποιο βαθμό παράταιρες στο πανηγυρικό κλίμα που θα έπρεπε να έχει η επικύρωση του ψηφοδελτίου. Ωστόσο, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο είναι που υπάρχουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον ΔΗΣΥ, καθώς είναι τα βαρίδια του παρελθόντος είναι που κινδυνεύουν να κρατήσουν το κόμμα πιο χαμηλά.

«Το τελευταίο διάστημα περάσαμε πολλά. Η παράταξή μας δοκιμάστηκε, τραυματίστηκε και έφτασε στα όρια του διχασμού», σημείωσε η κ. Δημητρίου, η οποία απαίτησε σεβασμό, όπως αυτόν που επιδείκνυε η ίδια. «Δεν υποτιμώ και δεν υποβαθμίζω την αξιοπρέπεια κανενός. Αντιλαμβάνομαι ότι η επούλωση του τραύματος θέλει χρόνο και θα κατακτηθεί μέρα με τη μέρα. Θα το παλέψουμε μαζί και θα ενώσουμε ξανά το κόμμα μας. Είναι μία από τις αποστολές που μου αναθέσατε όταν με φέρατε σε αυτήν εδώ τη θέση», είπε.

Η ίδια δήλωσε πως σέβεται και τιμά όλους και είναι αληθινά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν τόσο στην ίδια όσο και στην νέα ηγεσία. «Δεν μπορεί ν’ αναμένετε από εμάς, τη νέα ηγεσία, να κουβαλήσουμε στην πλάτη τις αμαρτίες και τα βαρίδια κανενός. Αποφασίσατε ν’ αλλάξετε γενιά. Και εμείς ν’ αλλάξουμε κεφάλαιο στην ιστορία της παράταξης. Μας δώσατε τα κλειδιά. Τώρα δώστε μας και τις ευκαιρίες να εργαστούμε και να προχωρήσουμε», τόνισε.

Είναι σαφές πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ χρειάζεται ευχέρεια κινήσεων και όχι ανθρώπους να την περιμένουν στη γωνιά, όπως είπε η ίδια η Αννίτα Δημητρίου σε παλαιότερες αναφορές της. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά από ένα χρόνο στην ηγεσία της παράταξης, αντιλαμβάνεται πλήρως πως τα προβλήματα του κόμματος δεν θα λυθούν άμεσα, ούτε θα λυθούν με καλές προθέσεις. Έχει αποκρυσταλλωθεί μία νοοτροπία, όχι απλώς στρατοπέδων αλλά επιβολής προσωπικών ατζεντών, η οποία θα πρέπει σταδιακά να αποδομηθεί και να αντικατασταθεί από ένα πιο συναγωνιστικό πνεύμα.

Αυτή η νοοτροπία δεν χτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο, άρα δεν αναμένεται ούτε και να διαλυθεί μέσα σε ένα χρόνο. Και βγήκε στην επιφάνεια σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια ενόσω ο ΔΗΣΥ έστηνε τα ψηφοδέλτιά του για τις διπλές εκλογές. Εκφράστηκε μέσα από αντάρτικα και μέσα από την ανάγκη να γίνουν εσωκομματικές δημοσκοπήσεις και εκλογές, επειδή δεν έκανε κανένας πίσω. Εκφράστηκε μέσα από αντιδράσεις για την αξιοποίηση συγκεκριμένων στελεχών. Εκφράστηκε ακόμα και επειδή ο Συναγερμός έκανε συνεργασίες με τα συμπολιτευόμενα κόμματα, καθώς ερμηνεύτηκαν ως μη συμβατές με την εκδικητική αντιπολίτευση που θέλει μία μερίδα να ασκεί το κόμμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρά το γεγονός πως στις Προεδρικές Εκλογές η παράταξη πλήρωσε ακριβά την πολιτική της απομόνωση.

Πλέον τα παραδείγματα είναι εκεί και είναι ξεκάθαρο πως η επούλωση πληγών θα είναι μια πιο μακροχρόνια διαδικασία. Ακόμη και για αυτό μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες. Πολλοί, για παράδειγμα, είχαν επισημάνει πως ο ΔΗΣΥ δεν έκατσε να κάνει την αυτοκριτική του μετά τις Προεδρικές Εκλογές με δομημένο τρόπο, κάτι που αποτελούσε έκκληση αρκετών στελεχών κατά τον δεδομένο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας διατηρεί τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα αναλλοίωτη και έχει τις λύσεις στο δικό του μυαλό, χωρίς συλλογικά συμπεράσματα και συλλογικές αποφάσεις. Συνεπώς πολύ πιο εύκολα μπορεί να εκδηλωθούν διαφωνίες, όταν η ηγεσία λειτουργεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υπάρχει μέσα στο μυαλό του κάθε στελέχους.

Η έκκληση της Αννίτας Δημητρίου να αφεθεί η ηγεσία να δουλέψει σχετίζεται άμεσα με τις διπλές εκλογές του Ιουνίου. Πρόκειται για ένα δύσκολο εκλογικό ραντεβού, σε πάρα πολλά επίπεδα, για όλα τα κόμματα, λόγω του βαθμού πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Πραγματοποιούνται ταυτόχρονα δύο εκλογικές διαδικασίες, με συνολικά μερικές εκατοντάδες υποψήφιους για το κάθε κόμμα, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου διαφορετικές μεταξύ τους, αφού οι μεν θα γίνουν στο τοπικό επίπεδο και οι δε με την Κύπρο ως ενιαία εκλογική διαδικασία. Στο σκέλος που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μάλιστα, πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση, η οποία είναι άγνωστη στον μέσο ψηφοφόρο. Ήδη όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν αυτές τις εκλογές πολύ περίπλοκες. Και ο ΔΗΣΥ δεν έχει απλώς στόχο την επιτυχή παρουσία αλλά να κόψει πρώτος το νήμα και να επιστρέψει στις εκλογικές νίκες.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το κόμμα να δουλέψει σαν μια γροθιά. Αφήνοντας στο περιθώριο αυτά που πλήγωσαν και συνεχίζουν να πληγώνουν και παραμερίζοντας τις προσωπικές ατζέντες και τις αντιλήψεις για όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Η πιο δύσκολη προεκλογική πρόκληση για την ηγεσία του κόμματος, μετά την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων του, είναι να πείσει όλους να εργαστούν με αρμονία για την παράταξη, για αυτά που τους ενώνουν δηλαδή, ξεχνώντας αυτά που τους χωρίζουν.

Ο ΔΗΣΥ έχει ανάγκη αυτή την εκλογική νίκη, για να κλείσει την παρένθεση των Προεδρικών Εκλογών. Κυρίως, όμως, έχει ανάγκη αυτή τη νίκη για να κλείσει, ή έστω να περιορίσει, τον κύκλο της αμφισβήτησης. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν η εκλογική προσπάθεια του κόμματος υπονομεύεται εκ των έσω.

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ