Θεμελιώνει τον ανθρωπιστικό διάδρομο η Ούρσουλα-Πάει στο λιμάνι και το ΚΣΕΔ με Χριστοδουλίδη

Στην Κύπρο είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με την αγωνιώδη προσπάθεια, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, βρίσκεται στα όρια της ανέχειας, χωρίς στέγη, φαγητό και νερό για εβδομάδες.

Στην παρούσα φάση, τα μηνύματα που φτάνουν, τόσο από τις ΗΠΑ όσο κι από τις Βρυξέλλες, είναι πως η πρωτοβουλία της Κύπρου, για το στήσιμο ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα προς το Λιμάνι της Γάζας, έχει ωριμάσει και πλέον υπάρχει η βούληση, η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη με το σχέδιο «Αμάλθεια», να πάρει σάρκα και οστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε στήριξη για το Κυπριακό, έδωσε το στίγμα για το μέλλον της Ευρώπης από το βήμα του ΕΛΚ ο ΠτΔ

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός, πως από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Κύπρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σήμερα θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις από όπου θα αναχωρήσει το πλοίο για τη Γάζα, στο Λιμάνι Λάρνακας, καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, αφίχθηκε χθες το βράδυ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Λαϊκού Κόμματος, στη διάρκεια της οποίας επικυρώθηκε η υποψηφιότητας της για να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Επιτροπής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί η κα. φον ντερ Λάιεν θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως θα μεταβούν από κοινού στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Ακολούθως, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ, για να επιθεωρήσουν τον χώρο, από τον οποίο θα συντονίζεται η επιχείρηση, αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου από το ΚΣΕΔ. Η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί με γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το μεσημέρι.

Η Λευκωσία αξιολογεί ως πολύ θετική εξέλιξη την έναρξη λειτουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου και φιλοδοξεί μέσα από αυτή την προσπάθεια, να αντλήσει προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τη σημασία της Κύπρου, ως ενός ισχυρού παράγοντα πηγής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Εξάλλου, μόλις χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το βήμα της Συνόδου του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διάδρομου στη Γάζα. Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπαινοι Ούρσουλας στον ΠτΔ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη»

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τις λεπτομέρειες της έναρξης του ανθρωπιστικού διαδρόμου, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, μέσα από το Ισραήλ, σημειώνουν, ότι η Κυβέρνηση της χώρας, άναψε το πράσινο φως για αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως ο χορηγός της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η βοήθεια, πριν φορτωθεί στο πλοίο για τη Γάζα, θα ελεχθεί από στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, ότι δεν θα μεταφερθεί στρατιωτικό υλικό, ή εξοπλισμός διπλής χρήσης, που μπορεί δηλαδή να αφορά υγειονομικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικό υλικό.

Δειτε Επισης

«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος