ΑΣΔΥΚ και ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ συζήτησαν υπόμνημα αιτημάτων με Υπ.Δικαιοσύνης-Αρχηγό

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριο Χαρτσιώτη, στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Λούη Παναγή, είχε σήμερα τετραμελής αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Οργάνωση (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ).

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν οι Πρόεδροι της ΑΣΔΥΚ και του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, Δρ Γεώργιος Χωραττάς και Λούκας Χρίστου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΑΣ- ΑΣΔΥΚ, η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και συζητήθηκαν θέματα από το υπόμνημα του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, στο οποίο καταγράφονται βασικά αιτήματα των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι τα πλείστα εξ’ αυτών είναι τεκμηριωμένα και κινούνται εντός λογικού πλαισίου, δηλώνοντας πως από μέρους του υπάρχει κατανόηση και βούληση για αναζήτηση ικανοποιητικών ρυθμίσεων όπου αυτό είναι δυνατό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο αίτημα για μείωση του ορίου αφυπηρέτησης και επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου, που επιτρέπει την αφυπηρέτηση με την συμπλήρωση 29 χρόνων + 2 μηνών υπηρεσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το αίτημα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το ευρύτερο συνταξιοδοτικό ζήτημα, αφού η όποια απόφαση δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το αίτημα του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, για εισαγωγή σχεδίου ασφαλιστικής κάλυψης προς όφελος των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε ότι, το Κράτος παρέχει όλα τα εχέγγυα για επαρκή ασφαλιστική κάλυψη και διαβεβαίωσε πως πάντα θα μεριμνά για εκείνα τα μέλη και τις οικογένειές τους, σε περιπτώσεις τραυματισμού/αναπηρίας ή και θανάτου, εν ώρα καθήκοντος. Αυτό είναι αυτονόητο, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, έθεσε αίτημα μονιμοποίησης των Συμβασιούχων  Ειδικών Αστυφυλάκων, με τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, υποδεικνύοντας ότι οι όροι εργοδότησής τους ήταν καταγεγραμμένοι στο συμβόλαιο που είχαν αρχικά υπογράψει.

Αντίθετα, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι θα τύχει επανεξέτασης το αίτημα του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ για κατ' εξαίρεση μισθολογική αναβάθμιση αριθμού ειδικών αστυφυλάκων, οι οποίοι, αφού πέτυχαν σε εξετάσεις προσελήφθηκαν ως κανονικοί, αλλά τελικά, τοποθετήθηκαν σε υποδεέστερη κλίμακα από αυτήν που κατείχαν και θα απαιτηθούν μέχρι και 15 χρόνια υπηρεσίας για να ανέλθουν στην προηγούμενη  μισθολογική κλίμακά τους.

Ακόμη, ο αρμόδιος Υπουργός και ο Αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσαν ετοιμότητα να εξετάσουν το αίτημα που αφορά στους ειδικούς αστυφύλακες, ώστε όταν επιτυγχάνουν σε εξετάσεις πρόσληψης ως κανονικοί αστυφύλακες, τα χρόνια υπηρεσίας τους να μην προσμετρούν μόνο για σκοπούς συνταξιοδότησης, αλλά και για την μισθολογική και επαγγελματική ανέλιξή τους και την άδεια αναπαύσεως τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, προσέγγισαν με ευνοϊκό πνεύμα το αίτημα του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, για εισαγωγή επιδόματος ανακριτή και μοριοδότησή του, συμφωνώντας με την θέση του Κλάδου, για ανταμοιβή των μελών που αναλαμβάνουν καθήκοντα ανακριτή, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στον τομέα αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, εξέφρασε ικανοποίηση καθώς, έγινε αποδεκτό το αίτημα του Κλάδου και πλέον τα μέλη του Προεδρείου του, θα τυγχάνουν των ίδιων συνδικαλιστικών διευκολύνσεων και προσβάσεων, όπως οι υπόλοιπες Συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης επί των αιτημάτων και δήλωσε ότι η Συντεχνία και ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ προσβλέπουν στη διατήρηση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με το Αρχηγείο Αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την προώθηση των όποιων ζητημάτων αναφύονται στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσαν ετοιμότητα για παραγωγική συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα τα όποια προβλήματα αναφύονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες