Προχωρούν με λιμάνι οι ΗΠΑ στη Γάζα για υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει στο Κογκρέσο αργότερα σήμερα ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να δημιουργήσει ένα λιμάνι στη Γάζα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Έκαναν αναφορά και στην εμπλοκή της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση θα γίνει στην καθιερωμένη ομιλία στο Κογκρέσο την λεγόμενη ''state of the Union''. Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει αποστολή αμερικανικού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς το στρατιωτικό προσωπικό θα παραμείνει στα ανοικτά.

«Απόψε ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να αναλάβει έκτακτη αποστολή για να δημιουργήσει ένα λιμάνι στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Αυτό το λιμάνι, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι μια προσωρινή προβλήτα, θα παρέχει χωρητικότητα για εκατοντάδες επιπλέον φορτία φορτηγών βοήθειας κάθε μέρα», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόταση αυτή θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί, και θα περιλαμβάνει έναν θαλάσσιο διάδρομο που θα φέρει βοήθεια δια θαλάσσης από την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα έχει ρόλο η Κομισιόν στον θαλάσσιο διάδρομο προς Γάζα-Από την Κύπρο θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι «προβλέπεται να είναι μια επιχείρηση που δεν θα απαιτεί είσοδο στρατιωτών στο έδαφος».

«Ο στρατός των ΗΠΑ έχει μοναδικές ικανότητες. Και μπορούν να κάνουν πράγματα υπεράκτια που είναι εξαιρετικά και έτσι αυτή είναι η έννοια των επιχειρήσεων για την οποία έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος», είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ισραηλινοί έχουν ενημερωθεί και οι ΗΠΑ θα συνεργάζονταν μαζί τους για θέματα ασφαλείας, ενώ θα συντονίζονταν με «εταίρους και συμμάχους» και τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο έδαφος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα, μετά από ένα περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντιμέτωποι με σκύλους που βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες βρέθηκαν εθελοντές στη Λεμεσό (pics)
Τετράχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο
Ο «αρχινονός» που διαμόρφωσε τη Greek Mafia και το αιματηρό τέλος της οικογενειακής τριάδας
Επιβεβαιώνουν την παρουσία Φιντάν στη Νέα Υόρκη τα τουρκικά ΜΜΕ
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Μπήκε λουκέτο στον παράνομο βρεφοκομικό σταθμό στη Λάρνακα μετά την καταγγελία για κακοποίηση μωρού
Ερχιουμάν: Ο Χριστοδουλίδης το παίζει ‘ως η πλευρά που θέλει λύση’ καλυπτόμενος πίσω από την πολιτική του Τατάρ
Στις 26/7 η ΑJet αρχίζει πτήσεις από το Λονδίνο μέσω Τουρκίας προς κατεχόμενα
Πυρά ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ για τιμές στους καταδρομείς-«Διαγωνισμός προσεταιρισμού των απομειναριών του πραξικοπήματος»
Με το «όραμα των δύο κρατών», προαπαιτούμενα τα «τρία άλφα» και μπόλικη μουρμούρα πάει στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ