Στοιχεία για τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα υπό το φως σκανδάλων
21:26 - 07 Μαρτίου 2024
Στοιχεία του «υπουργείου παιδείας» για τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, τα οποία έλαβε και δημοσιοποίησε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαμί Οζουσλού δημοσιεύει σήμερα η Γενί Ντουζέν που δείχνουν ότι υπάρχουν 36 «πανεπιστήμια», 28 από αυτά έλαβαν άδεια μετά το 2011, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών, 16, δόθηκε από τον πρώην «υπουργό παιδείας», Κεμάλ Ντουρούστ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση εδώ και μέρες για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο κ. Οζουσλού, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή του Kanal SIM, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των «πανεπιστημίων» από το 1979 έως το 2011 ήταν 6 και ότι 28 «πανεπιστήμια» έλαβαν προκαταρκτική άδεια κατά την οκταετία από το 2011 έως το 2019.
Δήλωσε επίσης ότι 15 από αυτές τις «άδειες» χορηγήθηκαν από τον Κεμάλ Ντουρούστ, όπως και η προκαταρκτική άδεια του «πανεπιστημίου υγείας και κοινωνικών επιστημών Κύπρου», στο οποίο διεξήχθη η έρευνα για το «πλαστό τιμολόγιο», η οποία προκάλεσε τη σύλληψη του Ντουρούστ.
«Υπάρχουν 288 πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο με πληθυσμό 67 εκατομμυρίων. Όταν ο υπολογισμός γίνεται ανά άτομο, υπάρχει 1 πανεπιστήμιο για 232 χιλιάδες ανθρώπους. Η Γαλλία, με πληθυσμό 68 εκατομμυρίων, έχει 100 πανεπιστήμια, 1 πανεπιστήμιο για 680 χιλιάδες ανθρώπους... Η Μάλτα έχει πληθυσμό 535 χιλιάδες, είναι κοντά στη βόρεια Κύπρο από άποψη έκτασης- έχει συνολικά 8 πανεπιστήμια. Υπάρχει ένα πανεπιστήμιο για 67 χιλιάδες κατοίκους. Η Τουρκία έχει πληθυσμό 81 εκατομμύρια και συνολικά 206 πανεπιστήμια- υπάρχει 1 πανεπιστήμιο για 393 χιλιάδες άτομα», δήλωσε ο κ. Οζουσλού.
«Τι γίνεται με την τδβκ; Έχουν εγκριθεί 36 πανεπιστήμια. Αν ο πληθυσμός είναι 400 χιλιάδες, υπάρχει 1 πανεπιστήμιο για 11 χιλιάδες άτομα. Εάν ο πληθυσμός είναι 800 χιλιάδες, αντιστοιχεί 1 πανεπιστήμιο για 22 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των πανεπιστημίων είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό. Η βόρεια Κύπρος είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ από αυτή την άποψη», είπε.
Το πρώτο «πανεπιστήμιο», σημείωσε, ήταν το «πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου» (DAÜ/EMU), το οποίο ιδρύθηκε το 1979 με την ονομασία «Ινστιτούτο Ανώτερης Τεχνολογίας». Είπε ότι από το 1979 έως το 1997, εγκρίθηκαν άλλα 4 «πανεπιστήμια». Αυτά είναι το «Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Κερύνειας» (GAÜ), το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» (YDÜ), το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας» (LAÜ) και το «Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου» (UKÜ). Μέχρι το 1997, είχαμε συνολικά 5 «πανεπιστήμια». Το 2003, στο πλαίσιο της «συμφωνίας» που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, πρόσθεσε «επετράπη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (ODTÜ) να ιδρύσει πανεπιστημιούπολη στο Καλό Χωριό Καπούτη και από το 2003, ο αριθμός των πανεπιστημίων αυξήθηκε σε 6. Μέχρι το 2011, δεν επετράπη η ίδρυση άλλων πανεπιστημίων. Ωστόσο, η πραγματική έκρηξη σημειώθηκε μετά το 2011, με 75% του σημερινού αριθμού πανεπιστημίων να λαμβάνει προκαταρκτική άδεια», ανέφερε.
Ο κ. Οζουσλού σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των πανεπιστημίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι γνωστό ότι είναι 32, αλλά σύμφωνα με «τα επίσημα» στοιχεία που έχουν ληφθεί από το «υπουργείο παιδείας», έμαθαν ότι ο αριθμός αυτός είναι 36. «Τρεις από αυτές τις προκαταρκτικές άδειες αποτελούνται από εκείνες που ήρθαν στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων που υπογράφηκαν με την Τουρκική Δημοκρατία. Δέκα πανεπιστήμια είναι πανεπιστήμια Τούρκων επιχειρηματιών, 21 θεωρούνται επενδύσεις εταιρειών συμφερόντων της τδβκ», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν 23 «πανεπιστήμια» σε λειτουργία. Τα 19 από αυτά έχουν εγκριθεί από το «συμβούλιο ανώτατης εκπαίδευσης» και υπάρχουν 4 ανοικτά χωρίς έγκριση. Αν και 12 «πανεπιστήμια» έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες τους, δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν τη διδασκαλία. Υπάρχει επίσης ένα «πανεπιστήμιο» που έχει κλείσει, διότι παρείχε διαδικτυακή εκπαίδευση χωρίς έγκριση, πρόσθεσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι ο συλληφθείς Κεμάλ Ντουρούστ, όταν ήταν «υπουργός παιδείας» έδωσε την προκαταρκτική άδεια για το «πανεπιστήμιο υγείας και κοινωνικών επιστημών» (KSTÜ) όπου διεξάγονται σήμερα έρευνες και στο οποίο είναι επίσης «αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου». Το όνομα του «πανεπιστημίου» αυτού στα επίσημα έγγραφα, συνέχισε, είναι ‘Οθωμανικό Πανεπιστήμιο’ (Ottoman University) και ιδρύθηκε το 2016.
«Ο αιτών την προκαταρκτική άδεια είναι ένα πρόσωπο που ονομάζεται Mehmet Doğan. Έκανε αίτηση στις 16 Μαρτίου 2015 και έλαβε την έγκριση της προκαταρκτικής άδειας στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Κεμάλ Ντουρούστ έδωσε την προκαταρκτική άδεια για το άνοιγμα του KSTÜ, το οποίο καταχωρήθηκε ως Οθωμανικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε.
Το «πανεπιστήμιο», το οποίο άνοιξε με την άδειά του, έγινε αργότερα το γραφείο του. «Όταν ο κύριος ιδιοκτήτης, ένας βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), συνειδητοποίησε ότι ‘τον κλέβουν’, υπέβαλε καταγγελία και ξεκίνησε η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Οζουσλού, ο οποίος διερωτήθηκε αν το κίνητρο για το άνοιγμα τόσων πολλών «πανεπιστημίων» σε έναν τόσο μικρό πληθυσμό είναι η εκπαίδευση ή μήπως είναι κάτι άλλο.
Πηγή: ΚΥΠΕ