Εκδήλωση για Κύπρια γυναίκα του 1974 από ΡΙΚ με τιμώμενο πρόσωπο την Χ. Μάντολες

Το Τμήμα Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στο πλαίσιο των δράσεων του ραδιοφώνου, για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης μουσικό-ποιητική βραδιά με τίτλο «Γυναίκα, Πατρίδα και Φως» που ήταν αφιερωμένη στην Κύπρια γυναίκα του 1974, με τιμώμενο πρόσωπο την Χαρίτα Μάντολες.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΡΙΚ ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος σε χαιρετισμό ανέφερε ότι η φετινή γιορτή της γυναίκας δεν θα μπορούσε να μην ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα της Κύπρου, στη γυναίκα του 1974. Ανέφερε ότι το ΡΙΚ μέσα από την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της περιόδου του 1974, έχει καταγράψει το έγκλημα που διαπράχθηκε, εις βάρος του κυπριακού λαού και τον ρόλο της γυναίκας την πολυτάραχη αυτή περίοδο.

Ταυτόχρονα είπε ότι η γυναίκα του ‘74 ξεπερνά σε μεγαλείο, δράση, προσφορά και σε κατάθεση ψυχής, όλες τις άλλες γυναίκες όλων των εποχών, αφού «είναι η γυναίκα που ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού μας».

Είπε ακόμα πως μέσα από αυτό τον αγώνα της Κύπριας γυναίκας γεννήθηκαν «εμβληματικές προσωπικότητες όπως η Χαρίτα Μάντολες, που έγραψε τη δική της ιστορία». Συμπλήρωσε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση στο πρόσωπο της Χαρίτας, τιμά όλες τις γυναίκες που εξακολουθούν να μάχονται αλλά και όλες εκείνες, που έφυγαν με τον αλύτρωτο τον πόθο της δικαίωσης για τους δικούς τους ανθρώπους.

Η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Κατερίνα Μηλιώτου, ανέφερε ότι η Χαρίτα Μάντολες δικαίως έχει χαρακτηριστεί γυναίκα σύμβολο, καθώς «έζησε όσο λίγες την κυπριακή τραγωδία». Υπενθύμισε ότι έξι μέλη της οικογένειας της μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο σύζυγος της εκτελέστηκαν από τον τουρκικό στρατό, «και όμως δεν έσκυψε το κεφάλι, αλλά είναι μπροστάρισσα στα οδοφράγματα, πρώτη στους αγώνες 50 χρόνια τώρα».

«Το πρόσωπο της Χαρίτας είναι χαραγμένο από ρυτίδες όμως η ψυχή και η θέληση  της φωνάζουν πως σε τούτο τον μικρό λαό δεν αξίζει τίποτα λιγότερο, από το να είναι λεύτερος», είπε.

Την τιμητική πλακέτα στη Χαρίτα Μάντολες επέδωσαν η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ και Πρόεδρος της Αd hoc επιτροπής του Συμβουλίου για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, Έλενα Σταύρου.

Η Χαρίτα Μάντολες παραλαμβάνοντας συγκινημένη την τιμητική πλακέτα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να διεκδικούμε το δίκαιο μας, διαφορετικά, διερωτήθηκε «τι θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας;».

Η εκδήλωση, διανθίστηκε με αρχειακό υλικό του ΡΙΚ, από τους αγώνες των γυναικών της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, δραματοποιημένη αφήγηση από τις Αθηνά Βιολάρη και Γιάννα Λευκάτη, ποίηση, χορευτικό δρώμενο από την Άννα Κκαιλή και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις Καίτη Οικονομίδου, Χρυσάνθη Σχίζα και Αννίτα Κωνσταντίνου. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Μαρίνα Χαραλάμπους και την ευθύνη της οργάνωσης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης ο Χρήστος Φιλίππου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κοινή αντίληψη ΠΣΕΜ-Συμβουλίου Νεολαίας για τα ζητήματα Παιδείας
Απαραίτητος ο διαρκής εκσυγχρονισμός πλαισίου για βία κατά γυναικών
Την μεταφορά ζεύγους από χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για φοιτητική χορηγία-«Καμία πρόθεση για μείωσή της»
Κίνδυνος για την Οικοδομική Βιομηχανία και την Οικονομία η κρίση στο κλάδο έτοιμου σκυροδέρματος
Πράσινο Υπουργικού για παροχή μηνιαίας επιδότησης σε φοιτητές επανεγκατασταθέντων
Περισσότεροι από 17.500 πολίτες θα βοηθηθούν κατά την εβδομάδα εθελοντισμού ΠΣΣΕ
Μαλλιά κουβάρια στην Επ. Υγείας-Η θέση του ελεγκτικού οίκου και η αντίδραση του ΟΚΥπΥ
Εκτονώθηκε η κρίση, δεν θα υπάρχει κλιμάκωση μέτρων από τους γιατρούς-Όσα συμφώνησαν με Δαμιανό
Ξεκινούν διαβουλεύσεις με το Υπ. Υγείας οι γιατροί-Χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου