Tα ΗΕ ζητούν άδεια για το λιμάνι Ασντόντ για βοήθεια στη Γάζα

Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι Ασντόντ, βόρεια της Γάζας, για να διευκολύνει την μεταφορά βοήθειας στους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν.

Ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) Καρλ Σκάου, δήλωσε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι γιατί θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από το να περάσουν μέσω της Ιορδανίας ή ακόμα και της Αιγύπτου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας, βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ιδιαίτερα στο βορρά.

Ο Σκάου τόνισε ότι για να αποτραπεί ο λιμός χρειάζονται τεράστιους όγκους βοήθειας και ότι οι ρίψεις από αεροσκάφη δεν είναι επιλογή για την αποτροπή του λιμού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμποδίσει στο παρελθόν τη βοήθεια του ΟΗΕ στο λιμάνι του Ασντόντ,  περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας.

Η τελευταία αυτοκινητοπομπή βοήθειας του WFP απομακρύνθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ένα σημείο ελέγχου προς τη βόρεια Γάζα και μετά λεηλατήθηκε από κατοίκους που είναι σε απελπισία.

Ήταν η πρώτη επιχείρηση αφότου η υπηρεσία σταμάτησε τις παραδόσεις στα βόρεια της Γάζας στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Συναγερμός για βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Αναστάλθηκαν όλες οι πτήσεις
Τρία σενάρια για καθεστώς Οτσαλάν μετά την αυτοδιάλυση ΡΚΚ
Καμπανάκι ΠΟΥ-«Η πείνα στη Γάζα μπορεί να επηρεάσει μόνιμα μια ολόκληρη γενιά»
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία με τον Έλον Μασκ-Τον υποδέχθηκαν με ιππικό, τρομπέτες και μωβ χαλιά
ΒΙΝΤΕΟ: Έξι νεκροί από τις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στη Λιβύη
Το Κρεμλίνο δεν τοποθετείται εάν θα παραστεί ο Πούτιν στις συνομιλίες για Ουκρανικό στην Τουρκία
Συνελήφθη 21χρονος για τον εμπρησμό στο σπίτι του Στάρμερ-Μεγάλη έρευνα της αντιτρομοκρατικής
Θα επιδιώξει συνάντηση μόνο με τον Πούτιν στην Τουρκία ο Ζελένσκι
«Μικρές οι πιθανότητες για ουσιαστικά αποτελέσματα από μία συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας»
Πάνω από 83 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως