H Σουηδία εντάσσεται επίσημα στο ΝΑΤΟ-Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κρίστερσον

Η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάγκασε την πλήρη επανεξέταση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της.

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να παραδώσει την τελική τεκμηρίωση, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει σε δήλωση πριν από την ομιλία του Προέδρου Τζο Μπαϊντεν στο Κογκρέσο, ότι η Σουηδία θα ενταχθεί την Πέμπτη.

«Το να έχουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σουηδική Κυβέρνηση δήλωσε σε δική της ανακοίνωση ότι θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία , είναι η πιο σημαντική διεύρυνση εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας.

Η Σουηδία θα επωφεληθεί από την κοινή αμυντική εγγύηση της συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Η Σουηδία προσθέτει στη συμμαχία υποβρύχια αιχμής και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής και θεωρείται ότι αποτελεί κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.

Η Ρωσία απείλησε να λάβει απροσδιόριστα «πολιτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα» ως απάντηση στην κίνηση της Σουηδίας.

Ενώ η Φινλανδία προσχώρησε πέρυσι, η Σουηδία έμενε σε αναμονή καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, που και οι δύο διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθυστέρησαν να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας.

Η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας τον Ιανουάριο.

Η Ουγγαρία καθυστέρησε την κίνησή της έως ότου ο Πρωθυπουργός στη Σουηδίας πραγματοποίησε μια επίσκεψη καλής θέλησης στη Βουδαπέστη στις 23 Φεβρουαρίου, όπου οι δύο χώρες συμφώνησαν σε συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μία εβδομάδα εθνικού πένθους στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών Ρίχτερ
Η Ουάσιγκτον απέλασε 17 «εγκληματίες» προς το Ελ Σαλβαδόρ
Αξιωματούχοι έψαχναν στη Γροιλανδία να βρουν κάποιον που θα ήθελε να συναντηθεί με τη σύζυγο του Βανς και δεν βρήκαν κανέναν
Υποστήριξη στη Λεπέν από κόμματα και πρόσωπα ακροδεξιάς σε Γαλλία και Ευρώπη
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως η σορός του μικρού Εμίλ είχε μπει σε καταψύκτη για αρκετό καιρό
Η σειρά Adolescence θα μεταδοθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κακομεταχείριση των φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις
Η ζωή κάτω από τα ερείπια-Συγκλονιστικά βίντεο από επιζώντες του σεισμού της Μιανμάρ
Τουλάχιστον 2.056 νεκροί από τον σεισμό στην Μιανμάρ-Πάνω από 3.900 οι τραυματίες
Βρέθηκε ο «Πίκατσου» της Κωνσταντινούπολης-Τι είπε στις πρώτες του δηλώσεις