Με μιλλόπιττες και κατσούρες γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στην Πάφο

Πολλά είναι τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν σήμερα Τσικνοπέμπτη στην Πάφο.

Σύμφωνα με την Άννα Τσέλεπου μελετητή της κυπριακής παράδοσης και εθίμων, το πρωί της Τσικνοπέμπτης οι νοικοκυρές σε πολλά χωριά της Πάφου ζυμώνουν τις γνωστές σε όλους μας πίτες της σάτζιης αλλά και τις περίφημες «μιλλόπιττες» που γίνονται με χοιρινό λίπος. 

Το πρωινό της Τσικνοπέμπτης διαφέρει, όπως αναφέρει η κ. Τσέλεπου, αφού για να «τσικνίσει» το σπίτι  οι νοικοκυρές  τηγανίζουν πάλι σε χοιρινό λίπος κομμάτια ψωμί με το όνομα «κατσούρες». Οι τηγανισμένες φέτες ψωμί συνοδεύονται και «πασπαλίζονται» με ζάχαρη, μέλι, ή τερατσόμελο.

Σύμφωνα με την ίδια, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι μασκαρεμένοι μικροί και μεγάλοι που στην Κύπρο είναι γνωστοί σαν «μασκούδες». Χορεύουν και προκαλούν μπροστά στους εορτάζοντες και περιμένουν να τους αναγνωρίσουν.

Την Τσικνοπέμπτη τα σπίτια στολίζονται με ματσικόριδα και ανεμώνες που αυτή την εποχή φυτρώνουν στους αγρούς και τις αυλές, ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται παρέες που ξεφαντώνουν μέχρι αργά το βράδυ. 

Όπως αναφέρει η κ. Τσέλεπου η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη στην Κύπρο πήρε το όνομα της από τις «τσίκνες», δηλαδή τις μυρωδιές από τα τηγάνια των νοικοκυριών, που τηγανίζουν λουκάνικα, λούντζες και χαλλούμια αλλά και από τα αναμένα κάρβουνα  που ψήνουν διάφορα κρεατικά.

Επίσης είναι η μέρα σημειώνει που  αποτελεί την αρχή μιας σειράς διασκεδάσεων με αποκορύφωμα την Κυριακή της Απόκρεως.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου αναβίωσε τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας, με εκδήλωση στο Κέντρο Ενηλίκων στη διάρκεια της οποίας σερβίρονταν «κατσούρες». 

Με την είσοδο του Βασιλιά Φαραώ αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού

Εξάλλου σύμφωνα με τον συντονιστή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού Γιώργο Κουννά οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ξεκίνησαν σήμερα στις 11:00 στο εμπορικό κέντρο της Πάφου με το παραδοσιακό ψήσιμο. 

Το απόγευμα, ο βασιλιάς καρνάβαλος θα κάνει την είσοδο του στην πόλη. Φέτος είναι εμπνευσμένος από την Αίγυπτο και τους Φαραώ. Η πανηγυρική είσοδος του Βασιλιά Φαραώ στην πόλη θα γίνει με την συνοδεία των Σχολών Χορού «Danceroom» Jake Athanasiades και School of Fine Arts Lina & Doxa Constantinidou, της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου και των Μαζορέτων της Ακαδημίας χορού Κωνσταντίνας Χατζηευτυχίου, ανέφερε. 

Ακολουθεί μεγάλη συναυλία με τους Kings και τον Έλληνα τραγουδιστή Πάνο Καλίδη.

Στις 9 Μαρτίου διοργανώνεται παιδικός αποκριάτικος χορός στο Χάνι του Ιμπραήμ στις 15:30 με την συμμετοχή του Κώστα Σχοινιού (Νικολάκη) D.J. και Performance by “Provox” Team. Στις 10 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Κυνήγι του Θησαυρού στην Πλατεία Κέννεντυ στις 11:00 το πρωί που περιλαμβάνει χρηματικά βραβεία και γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Πάφου με την Ομοσπονδία Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγέων Πάφου.

Επιπρόσθετα ο κ. Κουννάς ανέφερε πως στην μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου θα συμμετάσχουν επτά περίπου χιλιάδες καρναβαλιστές και πέραν των 50 ομάδων και αρμάτων.

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη διοργανώνουν και οι Δήμοι Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς, τιμώντας την ημέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβολή σχολίων ΚΔ για αξιολόγηση από ΣτΕ εφαρμογής Σύμβασης Πλαίσιο για Προστασία Εθνικών Μειονοτήτων
Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων για τα... 20 εκατοστά στη Γέφυρα της Καλαβασού
Διαβούλευση Υπ. Παιδείας για αναγνώριση στρατιωτικής θητείας σε εκπαιδευτικούς κρατών ΕΕ
Στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος στο ύψος της γέφυρας Καλαβασού-Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων
Πάνω από 20 χιλιάδες Ουκρανοί στην Κύπρο το 2025 λόγω του πολέμου
Νέα πρότυπα ΕΕ για ηλεκτρικές συσκευές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση λογαριασμών
Στην Επιτροπή Οικονομικών οι άμεσες μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ στην Ευρώπη
Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΔΣ του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Πέτρος Μιχαηλίδης
Σεβασμός ΟΚΥπΥ στους νοσηλευτές-«Εργαζόμαστε για ένα σύστημα υγείας που τους ενισχύει»
«Πράξεις αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας»-Τιμήθηκαν οι έξι γυναίκες της ΕΦ που κατέγραψαν τις περισσότερες αιμοδοσίες