Δεν θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα οι προσπάθειες της Ολγκίν, προβλέπει ο Έρογλου
16:55 - 07 Μαρτίου 2024
Οι επαφές της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν θα επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα, υποστήριξε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί που εντάσσεται στο πλαίσιο συνεντεύξεων με τους πρώην Τ/κ ηγέτες και τον νυν για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις ποστασί μεταδίδει ότι ο κ. Έρογλου σημείωσε ότι η κ. Ολγκίν στο πλαίσιο των επαφών της συναντήθηκε με τους δύο τέως ηγέτες (Ταλάτ και Ακιντζί) αλλά όχι μαζί του και πρόσθεσε ότι η πόρτα του είναι ανοικτή για πιθανή συνάντηση μαζί της.
Η ε/κ ηγεσία και η Εκκλησία δεν αποδέχθηκαν ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας και «δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ενεργό συμμετοχή μας στη διοίκηση, το δικαίωμα βέτο και την εκ περιτροπής προεδρία και δεν θα το αποδεχθούν» συνέχισε. «Ούτε η Τουρκία ούτε η τδβκ έχουν αποδεχθεί ποτέ μια συμφωνία που δεν τα περιλαμβάνει αυτά, ούτε μπορούν να τα αποδεχθούν» συμπλήρωσε.
Λέγοντας ότι θέλει να υπενθυμίσει κάποια πράγματα προκειμένου να μείνουν στην ιστορία και να φωτίσουν το μέλλον, κατά την έκφρασή του, ο κ. Έρογλου πρόσθεσε: «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα τόσο χθες όσο και σήμερα βλέπουν την Κύπρο ως ελληνική. Όπως δήλωσε ο Κόφι Ανάν στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το δημοψήφισμα του 2004, δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχουν δικαίωμα βέτο, δεν ενεργούν δίκαια λόγω των δικών τους ανησυχιών και συμφερόντων και δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τα δικαιώματά μας παρά τις λανθασμένες συμπεριφορές των Ελληνοκυπρίων. Όταν το ΚΕΕ υπό την προεδρία μου, ήρθε μόνο του στην εξουσία στις εκλογές του 2009, τονίσαμε την κυριαρχική μας ισότητα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπου σημειώσαμε ότι ‘οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο λαών και των δύο κρατών’. Η έννοια του ‘Constituent State’ δεν είναι ικανοποιητική όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων μας και οι δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς το αποδεικνύουν. Θα πρέπει να επιμείνουμε στην έννοια του 'Ιδρυτικού Κράτους' - Founding State. Θα πρέπει να δηλωθεί σαφώς ότι η πηγή της κυριαρχίας είναι τα συνιστώντα κράτη».
Αξιολογώντας το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και τα πιθανά μοντέλα λύσης, εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα βασίζεται στη συνεργασία των «δύο κρατών» λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες «πραγματικότητες» που υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια. «Τα υπόλοιπα θα πρέπει να αφεθούν στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι οι επιλογές εκτός από τη συνεργασία των «δύο κρατών» θα συμβάλουν στη συνέχιση της «παρελκυστικής» τακτικής των Ελληνοκυπρίων και στην παρεμπόδιση της «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - να πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή.
Τόνισε δε την ανάγκη να προστατεύσουν «την πραγματικότητα της τδβκ», υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά προτιμά να επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο και να αγωνίζεται με την ελπίδα να κάνει την Κύπρο ελληνική, παρά να συνάψει συμφωνία με τον τουρκοκυπριακό «λαό».
Το κοινό ανακοινωθέν του 2014
Αναφερόμενος στο κοινό Ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014 ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είπε "ναι" σε αυτή τη δήλωση μόνο και μόνο για να προσελκύσει τον τότε Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Στο κείμενο της κοινής δήλωσης, έχει καταγραφεί με σαφήνεια ότι η νέα εταιρική σχέση που θα διαμορφώσουμε δεν θα έχει διαφορετική κυριαρχία από τα άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ, επιπλέον, η κυριαρχία αυτή θα προέρχεται εξίσου από την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Με άλλα λόγια, κατά μία έννοια, έχει αποκαλυφθεί ότι η κυριαρχία ανήκει σε δύο ξεχωριστούς λαούς. Θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κράτη στη νέα εταιρική σχέση και θα έχουν ισότιμο καθεστώς. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι αυτό έχει καταγραφεί. Η αποδοχή ότι το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των συνιστώντων κρατών ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε θετικά το κείμενο της κοινής δήλωσης» είπε.
Ο κ. Έρογλου δήλωσε ακόμη ότι είπε ‘ναι’ στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 «για να διασφαλίσει την άρση των άδικων εμποδίων που έχουν τεθεί μπροστά στην τδβκ για να πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο, για να προσελκύσει τον Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να διασφαλίσει ότι θα παιχτεί το τελευταίο παιχνίδι που έβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη την περίοδο Χριστόφια για τη συμφωνία ομοσπονδίας, το οποίο πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί λόγω της ελληνοκυπριακής στάσης», γράφει η εφημερίδα.
Πηγή: ΚΥΠΕ