Ορθή χαρακτηρίζει την απόφαση για μη αύξηση στο ρεύμα ο Υπουργός-Δεν επηρεάζονται τα οικονομικά της ΑΗΚ

Ορθή η απόφαση της ΡΑΕΚ να μην προχωρήσει η ΑΗΚ στην αύξηση κατά 6% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕΚ είναι ο ρυθμιστής που αποφασίζει τα κόστη και την ανάκτησή τους.

Μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος στα γραφεία του ΑΚΕΛ και κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι γνωρίζει πως αυτή πάρθηκε επειδή «ο οργανισμός είναι σταθερός στον προορισμό του, δηλαδή στην πράσινη μετάβαση, δεν θα επηρεαστούν οι οποιεσδήποτε επενδύσεις του» που είναι στα δίκτυα και η επένδυση που χρειάζεται να γίνει στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας.

Παράλληλα, συνέχισε, δεν επηρεάζονται τα οικονομικά της ΑΗΚ όσον αφορά τη βιωσιμότητά της και «ήταν ορθή κατ’ εμάς η απόφαση της ΡΑΕΚ να μην επιβαρύνει με επιπρόσθετο κόστος τον καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως κάτω από τις συνθήκες τις οποίες βιώνει αυτή τη στιγμή».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι αυτός που καθορίζει στο τέλος την τιμή του ηλεκτρισμού είναι η ΡΑΕΚ και υπενθύμισε τη θέση του ΑΚΕΛ, όπως «η όποια απόφαση να μην επηρεάζει αρνητικά την οικονομική βιωσιμότητα της ΑΗΚ και σε αυτή βάζουν την ανάγκη να γίνονται και οι απαραίτητες επενδύσεις». Γιατί, εξήγησε, ο ρόλος της ΑΗΚ στις επενδύσεις στις υποδομές σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια είναι καθοριστικός. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η απόφαση να μην υιοθετηθεί το 6%, θα επηρεάσει αρνητικά την ΑΗΚ. Είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε με την Αρχή».

Για τη σημερινή κατάσταση με την τιμή του ηλεκτρισμού ο κ. Στεφάνου είπε ότι για χρονιά δεν έγινε κατορθωτή η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μίλησε για «μεγάλη και εγκληματική ευθύνη» της προηγούμενης κυβέρνησης «γι’ αυτή την αδυναμία». Πληρώνουμε, συνέχισε, ρύπους για την παραγωγή ηλεκτρισμού με μαζούτ και ντίζελ, ενώ υπάρχει επένδυση 150 εκ της ΑΗΚ για να μπορούν οι γεννήτριες να λειτουργούν με φυσικό αέριο, αλλά ακόμα λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα.

Great Sea Interconnector

Ερωτηθείς επίσης πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή στον «Great Sea Interconnector» ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι υπάρχει καταρχήν απόφαση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο με κάποιο φορέα στο μετοχικό κεφάλαιο μέχρι 100 εκ ευρώ. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας επιπρόσθετης μελέτης, η οποία ουσιαστικά θα κλειδώσει αυτή την απόφαση», είπε.

Ως θέμα αρχής, ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, το ΑΚΕΛ είναι υπέρ στο θέμα της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. «Όμως πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα δεδομένα αυτής της διασύνδεσης που έχουν να κάνουν και με ζητήματα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είναι πολύ σημαντικό να μην εξαρτόμαστε απόλυτα από έναν πάροχο, να έχουμε κι άλλες εναλλακτικές πηγές, είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας κι επάρκειας».

Θέλουν επίσης να δουν, είπε, πώς το όλο έργο καταλήγει να είναι προς όφελος του καταναλωτή, «γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα». Συζήτησαν με τον Υπουργό αυτό θέμα, ανέφερε, η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα αναμένουν πότε θα φτάσει το θέμα στη Βουλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74
Καυτά θέματα ενώπιον του Υπουργικού-Από τα σχέδια χορηγιών για ΑΠΕ μέχρι πρόγραμμα δράσης για την ανομβρία
Ανησυχούν στα κατεχόμενα-«Συγκεντρώνονται αμερικανικά στρατεύματα σε Κύπρο και Ελλάδα»
Δικαίωμα πλήρους μέλος του Διεθνούς Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του ΟΤΚ το ψευδοκράτος
Αρχές Δεκεμβρίου ξεκινά από Σαγκάη ο «Προμηθέας»-Οι τρεις πυλώνες της πολιτικής Υπ. Ενέργειας