Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολίτικη. Φαινόμενο της είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά δρώμενα, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχή των νέων. Σύμφωνα με στατιστικά, πέραν του 40% των νέων ατόμων απέχουν από τις εκλογές.

Συνέπεια της αποχής αυτής είναι η νέα γενιά να μένει ή να νοιώθει ότι μένει χωρίς εκπροσώπηση. Χωρίς εκπροσώπηση των αναγκών, των αγωνιών και των προβληματισμών της. Καθορίζεται το δικό της παρόν και μέλλον χωρίς την ουσιαστική συμβολή της.

Βέβαια, η εν λόγω αποχή - απαξίωση των νέων δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα χρόνιων τακτικών και συμπεριφορών, νοοτροπίας και κουλτούρας (είσαι μικρός γιατί ασχολείσαι κτλ). Αυτό που όλοι μας οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι όσο δεν βγαίνουν μπροστά νέα άτομα (χωρίς αυτό να περιορίζεται μόνο στην ηλικία) με νέες ιδέες και απόψεις, τότε το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η νέα γενιά έχει ικανότητες, έχει γνώσεις, έχει εμπειρίες. Πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις της, να τις αξιοποιήσει και να συνδράμει στην συνδιαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Πρέπει να γίνει μέρος των αποφάσεων. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με την ενεργή συμμετοχή στα κοινά και τη διεκδίκηση θέσης/εκλογής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ως άτομο της νέας γενιάς και άτομο που ασχολούμαι με τα κοινά εδώ και χρόνια, κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι τις ανησυχίες της νεολαίας. Με τη δική μας συμμετοχή αλλά και την στήριξη από τους μεγαλύτερους μας σε ηλικία, μπορούμε να μεταφέρουμε τις έγνοιες και τις ιδέες μας με σκοπό αυτές να ακουστούν.

Η επιλογή των νέων δεν πρέπει είναι η αποχή. Η πιο σωστή επιλογή των νέων είναι η συμμετοχή. Η συμμετοχή στα κοινά που θα μας δώσει το δικαίωμα να αποφασίζουμε για εμάς (και) με εμάς. Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στη νέα εποχή.

* Γιάννης Αναστασίου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ Στροβόλου, Δικηγόρος και μέλος του Κ.Σ της Ν.ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση