Παίρνουν… φωτιά οι φουκούδες για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης-«Σε λογικά επίπεδα οι τιμές του κρέατος»
06:00 - 07 Μαρτίου 2024
Καπνοί και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εστίες φωτιάς διακρίνονται πάνω από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, όπου η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών σπεύδει να τιμήσει στο έπακρον τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, όπου το κρέας φυσικά έχει την τιμητική του και γι’ αυτό τον λόγο οι φουκούδες αρχίζουν από το πρωί να ξεκαπνίζουν μέχρι και τις βραδινές ώρες, όπου συνδυάζονται με ποτό, τραγούδι και χορό.
Αναμφισβήτητα, την περισσότερη δουλειά για τη σημερινή ημέρα, επωμίζονται οι κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν ήδη εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες για να έχουν το κρέας της προτίμησής τους στα νοικοκυριά τους. Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον REPORTER, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, «είναι πανηγυρικού χαρακτήρα η κατάσταση στα κρεοπωλεία τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κόσμος ψωνίζει. Πέραν των άλλων δυσμενών καταστάσεων της ακρίβειας και της στενότητας που παρατηρείται σε διάφορους άλλους τομείς της οικονομίας, ο Κύπριος φαίνεται να μην μπορεί να ζήσει χωρίς το κρέας και απολαμβάνει την Τσικνοπέμπτη του. Άλλωστε, οι κρεοπώλες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και έχουν εξοπλιστεί με αρκετό κρέας, για να μπορέσει να προμηθευτεί όλος ο κόσμος».
Πάντως, το κρέας που προτιμάει η μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών για την Τσικνοπέμπτη, είναι το παγιδάκι το αρνίσιο, η πανσέτα, οι φέτες μπέικον, οι κοτολέτες, το σουβλάκι, τα λουκάνικα και οι σιεφταλιές. Όπως υπέδειξε ο κ. Λειβαδιώτης, είναι γενικώς, όλα τα κρέατα στη σχάρα που προμηθεύονται οι Κύπριοι για να τα ψήσουν.
Όσον αφορά τις τιμές των κρεάτων, αυτές δείχνουν να είναι σταθεροποιημένες το τελευταίο εξάμηνο. Ενδεικτικά, οι τιμές για το χοιρινό κρέας είναι από 6 έως 7 ευρώ το κιλό, για το αρνί είναι από 12 έως 14 ευρώ, για το κοτόπουλο είναι από 3 με 4,5 ευρώ και για το βοδινό με κόκκαλο είναι από 10 με 11 ευρώ, το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει την τιμητική του για τη μέρα της Τσικνοπέμπτης.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών, εκτιμά μάλιστα, ότι, «είναι λογικές οι τιμές, αφού σε σύγκριση με των άλλων υπεραυξημένων τιμών, όπως είναι τα καύσιμα, το ρεύμα και τα κόστη κατοικίας που είναι στα ύψη, αυτές παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι οι τιμές του κρέατος στην Κύπρο, είναι δυο με τρεις φορές πιο κάτω σε σύγκριση με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά».
Εάν αναμένεται αύξηση ή μείωση στις τιμές του κρέατος στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη. «Μακάρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές, διότι στο εξωτερικό συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως, είναι ότι σε συνδυασμό με τους πολέμους που λαμβάνουν χώρα στις γειτονικές χώρες αλλά και με τις επιθέσεις των Χούθι που αναγκάζονται διάφορα πλοία να κάνουν ένα τεράστιο γύρω για να έρθουν στο νησί μας, είναι δεδομένα που ανεβάζουν τις τιμές και τα κόστη. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν αναμένουμε σίγουρα μείωση τιμών, αλλά ίσως αύξηση, όμως ευχόμαστε να παραμείνουν ως έχουν, γιατί ακολουθεί και το Πάσχα που επίσης θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στα κρεοπωλεία» ανέφερε ο κ. Λειβαδιώτης.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και τι συμβολίζει
Σύμφωνα με την ιστορία, η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη, δίνει την ευκαιρία ουσιαστικά στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από την λέξη «τσίκνα», όπου είναι η μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την λέξη Πέμπτη και γι’ αυτό τον λόγο γιορτάζεται την Πέμπτη, έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα και μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη επίσης, είναι επειδή η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Λεμεσού είναι η επαρχία που μαγνητίζει το ενδιαφέρον με το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, καθώς είναι η πόλη του Καρναβαλιού. Άλλωστε παραδοσιακά, η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η επίσημη πρώτη ημέρα του καρναβαλιού και οι Λεμεσιανοί ξεχύνονται στους δρόμους μασκαρεμένοι, ανάβοντας παράλληλα τα κάρβουνα για να τσικνίσουν, μετρώντας αντίστροφα για τη μεγάλη μέρα του Καρναβαλιού.