Η κομματική ορφάνια του Προέδρου, οι εξηγήσεις και η ικανοποίηση της συμπολίτευσης

Στο πλαίσιο του πρώτου απολογισμού της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι θεωρεί εαυτόν κομματικά ορφανό και ότι δεν έχει δεδομένη κομματική στήριξη. Πρόκειται για αναφορές που έκανε και στο παρελθόν και που ενόχλησαν αρκετούς στα συμπολιτευόμενα κόμματα, καθώς τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ προσέφεραν στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την Τρίτη, ωστόσο, επιχείρησε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό τι ακριβώς εννοεί, αφού δεν είναι μυστικό πως κομματική στήριξη διαθέτει και μάλιστα από τρία κόμματα. Μπορεί να μην είναι κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα, αλλά είναι τρεις δυνάμεις που δεν του έχουν γυρίσει την πλάτη. Αντιθέτως, οι ίδιοι οι κομματικοί είναι που θεωρούν πως δεν αξιοποιεί αρκετά τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο πλάι του και συνειδητά επιλέγει να τηρεί αποστάσεις.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που ήταν σχεδόν όλοι κομματάρχες, με εξαίρεση τον Γιώργο Βασιλείου, ο ίδιος δεν έχει την στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, ούτε διαθέτει κομματικά έντυπα ή συμπαγή ομάδα του πληθυσμού που να στηρίζει ό,τι κάνει. Φαίνεται, δηλαδή, πως αυτό που εννοούσε είναι πως δεν έχει στη διάθεσή του κομματικούς μηχανισμούς και πλατιές κομματικές βάσεις, πρόθυμες να υποστηρίξουν κάθε ενέργεια του ηγέτη τους επειδή είναι ο ηγέτης τους, χωρίς ιδιαίτερη αμφισβήτηση. Και όλα αυτά είναι αλήθεια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει την στήριξη της ηγεσίας των κομμάτων αλλά μικρή και καθόλου συχνή επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Και επειδή έχει λίγους (προηγουμένως σχεδόν καθόλου) κομματικούς στο Υπουργικό του Συμβούλιο και στο ευρύτερο προεδρικό περιβάλλον, η συνταύτιση για τους απλούς ψηφοφόρους τους δεν είναι αυτόματη, καθώς δεν φρόντισε να δημιουργήσει τις απαραίτητες γέφυρες μαζί τους.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν θέλει ο ίδιος ο Πρόεδρος επιθυμεί να αποκτήσει κομματικούς «γονείς» ή είναι στην πραγματικότητα ικανοποιημένος από την «ορφάνια», θεωρώντας την ταυτόχρονα και πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως μάλλον η απάντηση είναι αρνητική. Ίσως να ήταν διαφορετική η στάση του εάν υπήρχε ενδεχόμενο για πιο ισχυρούς δεσμούς με τον ΔΗΣΥ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα και πόνταρε πάρα πολύ στους ψηφοφόρους του για να εκλεγεί, αφού αυτό θα άλλαζε πραγματικά τις δυναμικές. Από την στιγμή, όμως, που η Πινδάρου επέλεξε τον δρόμο της αντιπολίτευσης, είναι αμφίβολο εάν όντως επιθυμεί τέτεοια εμβάθυνση σχέσεων με τα κόμματα του Κέντρου. Ενδεχομένως, όμως, αυτό που θα επιθυμούσε θα ήταν να χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης μέσα στις κομματικές τους βάσεις, καθώς αποτελούν μια μάζα που θα ήθελε να έχει με το μέρος του. Τις κέρδισε στις Προεδρικές Εκλογές, όμως δεν φαίνεται να καταφέρνει να διατηρεί ζεστή την υποστήριξη στο πρόσωπό του ένα χρόνο μετά, δεδομένης της ευρύτερης πτώσης στη δημοφιλία του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης φρόντισε, πάντως, να τονίσει πως σέβεται και εκτιμά τη βοήθεια που του δίνεται από τα κόμματα, κάτι που δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο σε προηγούμενες σχετικές αναφορές του, οι οποίες ερμηνεύτηκαν αρνητικά στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να μπορεί να αποτρέψει τη μουρμούρα, γιατί ξεκαθάρισε πως «δεν θα ακούσετε καμία προεκλογική εξαγγελία», δείχνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να προσφέρει βοήθειες στις συμπολιτευόμενες δυνάμεις ενόψει των διπλών εκλογών. Και αυτή ήταν μια αναφορά που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφύγει.

Όπως προκύπτει από τις ερμηνείες που γίνονται στα νούμερα των δημοσκοπήσεων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ υφίστανται κόστος από τη συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση. Μπορεί να μην είναι ο μοναδικός λόγος που καταγράφουν μειώσεις στα ποσοστά τους, αλλά σίγουρα είναι καθοριστικός. Δεν συγκυβερνούν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά φαίνεται να μοιράζονται μαζί του την απογοήτευση που καταγράφεται ανάμεσα στην κοινή γνώμη. Και ενδεχομένως να ανέμεναν -χωρίς απαραιτήτως να παρουσιάζεται ως τέτοιο- κάποιες βοήθειες από τον Πρόεδρο ως αντιστάθμισμα, ενόψει του ραντεβού της 9ης Ιουνίου, κάτι που τουλάχιστον δημοσίως δηλώνει πως δεν επιθυμεί να πράξει.

Παρά το γεγονός πως αυτή του η αναφορά αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις στα κομματικά πηγαδάκια, οι δυνάμεις της συμπολίτευσης εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από την ευρύτερη παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στον απολογισμό του και το έργο που υλοποιήθηκε. Σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να αποδομήσουν το περιεχόμενο των δηλώσεών του, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, δηλώνοντας για άλλη μια φορά έτσι τη στήριξη και την εμπλοκή τους αλλά και κεφαλαιοποιώντας τα θετικά της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε πως «χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι πραγματικότητα πως η παρούσα διακυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες», αναφερόμενος σε μία σειρά από επιτεύγματα που ξεχωρίζει το κόμμα του, κυρίως στον τομέα της ανθεκτικής οικονομίας, των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας και την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας. «Παραμένουν φυσικά πάρα πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν», επεσήμανε, αλλά τόνισε πως «το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αλλά και το όραμα που μπορεί να πάρει τη χώρα μας μπροστά». «Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει τη παρούσα διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Γιατί αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Θετική ήταν και η αποτίμηση της ΕΔΕΚ, η οποία σημείωσε τη σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας. «Η δρομολόγηση διευθέτησης ζητημάτων, που επηρεάζουν χιλιάδες πολίτες, όπως ο κατώτατος μισθός, οι χαμηλές συντάξεις, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και η αποφασιστικότητα στην επίλυση θεμάτων, όπως αυτά της παιδείας, του στεγαστικού, της αγροτικής οικονομίας, θεωρούνται ως θετικός απολογισμός», πρόσθεσε το κόμμα. «Φυσικά επιβάλλεται συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα και η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει εποικοδομητικά και έμπρακτα, με προτάσεις, να επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και της καθημερινότητας του», κατέληξαν οι σοσιαλιστές.

Η ΔΗΠΑ από την πλευρά της ανέφερε πως η παρούσα διακυβέρνηση έχει ομολογουμένως διεκπεραιώσει πλούσιο και πολυσχιδές έργο, σε αρκετούς τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης της χώρας, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση και για το Κυπριακό. «Αναμφίβολα, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει τη βούληση και τη διάθεση να προχωρήσει συντεταγμένα και με ταχύτητα, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες, στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων», τόνισε. Ανέφερε ότι «μεμονωμένα λάθη και αστοχίες έχουν υπερκεράσει το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε αυτούς τους δώδεκα μήνες, προσδίδοντας στους πολίτες ένα αίσθημα απαισιοδοξίας», υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση όλων είναι να προσδώσουν ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς μηδενισμούς ή ωραιοποιήσεις. «Η Δημοκρατική Παράταξη, όπως διαχρονικά πράττει, θα είναι συνεπής, δημιουργική και ωφέλιμη για την προκοπή και την ευημερία του τόπου και της κοινωνίας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος