Με διπλή εκπροσώπηση ΠτΔ και Αννίτας στο ΕΛΚ η Κύπρος-Αποφασίζουν για εκλογές, επικυρώνουν Ούρσουλα

Με διπλή εκπροσώπηση, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από πέρυσι τον Μάρτιο, εκπροσωπείται η Κύπρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι. Η Κύπρος εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος παρίσταται ως ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που ανήκει ή σχετίζεται με το ΕΛΚ, αλλά και από την Αννίτα Δημητρίου η οποία παρίσταται ως ηγέτης κόμματος κράτους μέλους που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται πως για το πώς και ποιος θα εκπροσωπεί την Κύπρο στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διαδραματίστηκε οργιώδες παρασκήνιο, και τελικά με παρέμβαση του Μάνφρεντ Βέμπερ, υπήρξε συμφωνία, όπως η Κύπρος εκπροσωπείται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και από την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος, δεν διαγράφηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και συνεπώς μπορεί και είναι μέλος και του ΕΛΚ, ενώ η Πινδάρου, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, διεκδίκησε και πέτυχε να συμμετάσχει στις Συνόδους.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την πίεση που προκαλεί η άνοδος άλλων πολιτικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό στερέωμα, δεν μπορούσε να κλείσει την πόρτα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφού είναι εξαιρετικής σημασίας, να διαθέτει την πλειοψηφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου, βρίσκονται από χθες στη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΕΛΚ και σήμερα αναμένεται να λάβουν τον λόγο και να απευθυνθούν στο σώμα των Συνέδρων του ΕΛΚ. Στην ατζέντα του Συνεδρίου, είναι το μανιφέστο του κόμματος, ενόψει των Ευρωεκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες στις έξι και εννέα Ιουνίου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.

Επιπλέον στο διαδικαστικό κομμάτι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, θα επικυρωθεί και τυπικά η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού δεν έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από άλλο Ευρωπαίο μέλος του ΕΛΚ. Πάντως, στις τάξεις του ΕΛΚ, επικρατεί προβληματισμός, αφού αφενός ο δρόμος της κας. Φον ντερ Λάιεν, μέχρι την επανεκλογή της, δεν θα είναι όσο εύκολος ήταν στην προηγούμενη εκλογή της, αφετέρου, κάτι που συνδέεται και με την επανεκλογή της, το ενδεχόμενο μιας ήττας του ΕΛΚ, που θα προέλθει κυρίως μέσω της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κάτι περισσότερο από ορατό.

Ο στόχος που θα τεθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει των Ευρωεκλογών, δεν είναι άλλος από την πρωτιά και η συγκράτηση των ποσοστών, των εθνικών κομμάτων, ώστε να διατηρηθούν τα κεκτημένα του ΕΛΚ και στο Ευρωκοινοβουλίου.

Ο φόβος πάντως για την άνοδο της ακροδεξιάς, είναι κάτι περισσότερο από ορατός, αφού ήδη στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της Μαρί Λεπέν να προηγείται, ενώ ακόμα και στην Κύπρο, είναι ορατό μέσα από τις δημοσκοπήσεις, ότι το ΕΛΑΜ διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι ηγέτες των κρατών μελών, συζήτησαν σε σχέση με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και περιφερειών στην πολιτική, ενώ διεξήχθησαν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με αντικείμενα, τα θέματα ασφάλειας και άμυνας, αλληλεγγύης από γενιά σε γενιά και της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα, για την υποψηφιότητα του ΕΛΚ για την Προεδρία της Επιτροπής, η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από την Αννίτα Δημητρίου. Την πρόεδρο του ΔΗΣΥ συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Χάρης Γεωργιάδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Χατζηγεωργίου και συνεργάτες, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδεύεται από τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δειτε Επισης

Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία