Ξώπασχα το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, κόλλησε στα διαδικαστικά-Κόκκινη γραμμή από Δήμους

Παρά το γεγονός ότι κατά την περσινή χρονιά τέτοια περίοδο γινόταν λόγος ότι από το 2024 θα τίθετο σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές με αυστηρές ποινές για να είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση μέχρι το Πάσχα, που προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα θα την είχαν οι Δήμοι, εντούτοις, ένα χρόνο μετά, το νομοσχέδιο έχει κολλήσει στα σκαριά, χωρίς τελικά να προλαβαίνει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο έχει μεταβιβαστεί ήδη με όλες τις εισηγήσεις των επηρεαζόμενων φορέων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τον προηγούμενο μήνα στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς, όπως Δήμους και εκκλησιαστικές επιτροπές, για να συζητηθεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία, χρειάζεται και το πράσινο φως από την Ολομέλεια της Βουλής, κάτι που θεωρείται ανέφικτο να γίνει πριν από τις 5 Μαΐου, που είναι και η μέρα του Πάσχα.

Παράλληλα, την ώρα που το νομοσχέδιο προνοεί ότι η δημιουργία λαμπρατζιών θα γίνεται οργανωμένα και την αρμοδιότητα ελέγχου θα έχει η κάθε τοπική αρχή, οι Δήμοι από την πλευρά τους, τραβούν κόκκινη γραμμή και διαχωρίζουν τη θέση τους από τα όσα προνοεί το Νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι εφικτό να έχουν οι ίδιοι την εποπτεία, αφού είναι κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να ήταν αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

Ενώ τα παράπονα έχουν αρχίσει ήδη να φθάνουν ενώπιον των Δήμων και της Αστυνομίας από κάτοικους οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οχληρία που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους που συγκεντρώνονται οι νεαροί, οι τοπικές αρχές θεωρούν παράλογη την πρόθεση να νομιμοποιηθεί η παρανομία, δηλαδή το άναμμα φωτιάς.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Μιχάλης Σωκράτους, ανέφερε ότι, «οι Δήμοι, δεν πρόκειται να δώσουν έγκριση για να παραχωρούν άδειες για τη δημιουργία λαμπρατζιών. Είναι παράλογο να προσπαθούν να νομοθετήσουν τη λαμπρατζιά. Όταν μέσω νομοθεσίας αναφέρεται ότι το καψάλισμα είναι παράνομο, πώς γίνεται να θέτουμε νομοθεσία ότι επιτρέπεται το άναμμα της φωτιάς;».

Σε ότι αφορά την οχληρία που παρατηρείται σε διάφορες γειτονιές, αλλά και τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσουν οι νεαροί, ο κ. Σωκράτους αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Λεμεσό, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου νεαροί τοποθέτησαν μέχρι και γκάζια στην λαμπρατζιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει ένας πόλεμος. Μάλιστα, βάζουν και σκοπούς οι νεαροί κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί υπάρχουν και οι διαμάχες μεταξύ των γειτονιών, για το ποιος θα κάψει τη λαμπρατζιά του άλλου και ποιος θα φτιάξει τη μεγαλύτερη», ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων.

Οι πολιτικές των Δήμων για αντιμετώπιση των λαμπρατζιών, ποικίλουν, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Σωκράτους, υπάρχουν Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Λατσιών, οι οποίοι διοργανώνουν ελεγχόμενη λαμπρατζιά, με τις τοπικές αρχές μάλιστα να συμβάλλουν στην μεταφορά ξύλων. «Άλλοι Δήμοι, απαγορεύουν εντελώς τη δημιουργία λαμπρατζιών και δεν τις επιτρέπουν. Οι πλείστοι Δήμοι, συνεργάζονται με την Αστυνομία και προσφέρουν για παράδειγμα φορτηγά και εργατικό προσωπικό για να μαζέψουν ξύλα από χώρους όπου μαζεύονται οι νεαροί, για να κάνουν λαμπρατζιές», εξήγησε ο κ. Σωκράτους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τυγχάνει επεξεργασίας, προνοείται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο συμμετέχει στην προετοιμασία ή στο άναμμα λαμπρατζιάς χωρίς να έχει ληφθεί εκ των προτέρων άδεια από την αρμόδια τοπική Αρχή ή ανάβει ή τροφοδοτά με εύφλεκτα υλικά λαμπρατζιά ή εναποθέτει πλησίον του χώρου όπου αναμένεται να τοποθετηθεί λαμπρατζιά υλικά τα οποία δεν παραχωρήθηκαν από την αρμόδια τοπική Αρχή, ή ρίχνει εκρηκτικές ύλες, είδη πυροτεχνίας, μηχανέλαια ή άλλα υλικά που δυνατόν να προκαλέσουν έκρηξη ή απότομη ανάφλεξη, ή τέλος που προκαλεί πυρκαγιά ή άλλη ζημιά σε περιουσία ή σωματική βλάβη σε οποιοδήποτε πρόσωπο εξαιτίας αλόγιστης ή αμελούς χρήσης υλικών κατά την προετοιμασία, άναμμα ή τροφοδοσία λαμπρατζιάς, είναι ένοχο αδικήματος και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη ή με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας