Φρεσκάρουν τις θέσεις τους και προχωρούν με τις εκλογικές διεργασίες οι Οικολόγοι

Δεν αναμένεται να επιφέρει κάποια σημαντική αλλαγή το φρεσκάρισμα των θέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αλλά, παρά τις φωνές που ακούγονταν κατά καιρούς, από το προσχέδιο δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια πολύ σοβαρή μετατόπιση, πέραν της τυπικής επικαιροποίησης ώστε να συνάδουν με τις τρέχουσες ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι την επικαιροποίηση των θέσεων του κόμματος ανέλαβε οκταμελής επιτροπή, η οποία αφού κατέγραψε τις διάφορες εισηγήσεις ετοίμασε προσχέδιο, που τέθηκε υπό συζήτηση σε διάφορα επίπεδα το κόμμα. Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, τα μέλη είχαν το δικαίωμα να προβούν σε περαιτέρω εισηγήσεις μέσω διαδικτύου, ώστε να ενσωματωθούν στο τελικό προσχέδιο που θα τεθεί προς ψηφοφορία.

Οι θέσεις χωρίζονται σε έξι πυλώνες και αναμένεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε όλους. Ο πρώτος ονομάζεται Κλιματική Κρίση-Προστασία Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει ζητήματα όπως η προστασία του Ακάμα, η αειφόρος ανάπτυξη, τα βιολογικά τρόφιμα, την ευημερία των ζώων και την ενεργειακή πολιτική. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την Οικονομική ανασυγκρότηση και δίκαιη κατανομή του πλούτου και περιλαμβάνει και το ζήτημα της πράσινης κοινωνικής συμφωνίας. Τρίτος πυλώνας είναι η χρηστή διοίκηση για μια δίκαιη κοινωνία και σε αυτόν βρίσκονται οι θέσεις για προάσπιση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μετανάστευση, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο τέταρτος πυλώνας θέσεων είναι η Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής και Πολιτικές Εσωτερικής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνει ζητήματα νέων, τρίτης ηλικίας, οικογένειας, παιδείας, υγείας, βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέμπτος πυλώνας είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, στον οποίο εμπίπτουν και ο πολιτισμός και ο αθλητισμός και έκτος πυλώνας είναι το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο συλλογικών οργάνων δεν διαφαίνεται να υπάρχουν μεγάλα σημεία τριβής και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να εκδηλωθούν σοβαρές διαφωνίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ωστόσο, όποια θέματα κρίνουν τα μέλη πως χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση, θα έχουν την ευκαιρία να τα αναλύσουν περαιτέρω στο πλαίσιο του Συνεδρίου και, εάν υπάρχουν διαφωνίες, να τεθούν σε ψηφοφορία.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του Πολιτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει και το έναυσμα για να προχωρήσουν οι Οικολόγοι με ολοκλήρωση των διαδικασιών τους ενόψει των διπλών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου ανακοινώσεις από το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, έχει ανακοινωθεί μόνο η συμπερίληψη του Οζ Καραχάν στο ψηφοδέλτιο. Το κίνημα βρίσκεται σε συζητήσεις με την κίνηση «Αιχμή», για πιθανή συνεργασία, οι οποίες, όπως αναφέρουν πηγές, γίνονται σε πολύ καλό κλίμα. Γίνεται κατανοητό πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι στο ίδιο πρότυπο με την Ένωση Κυπρίων, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Καραχάν. Θα προτείνουν, δηλαδή, ένα όνομα, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και δεν θα παρουσιαστεί ως συνασπισμός μεταξύ πολιτικών σχηματισμών.

Περίπου στα μέσα του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες και να οριστικοποιηθεί κατά πόσον θα γίνει συνεργασία και με την «Αιχμή», ώστε το κόμμα να είναι σε θέση να ανακοινώσει την εξάδα με την οποία θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά τη δημογραφία, υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι Οικολόγοι συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιό τους τρεις γυναίκες και τρεις άντρες, ενώ με την επικύρωση της υποψηφιότητας Καραχάν, θα είναι το τρίτο κόμμα που θα συμπεριλάβει Τουρκοκύπριο υποψήφιο στις φετινές εκλογές. Τα άλλα δύο είναι το ΑΚΕΛ και το Volt.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι στο κόμμα ανέπτυξαν ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών εργασιών, οι Οικολόγοι να προβούν σε ανακοινώσεις. Αυτές θα αφορούν τα ψηφοδέλτια σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών σε κάποιους Δήμους, καθώς και κάποιους υποψήφιους δημάρχους και αντιδημάρχους, στην υποστήριξη των οποίων κατέληξε το κίνημα. Υπενθυμίζεται πως είναι ήδη γνωστό πως θα υποστηρίξουν στον Δήμο Λεμεσού τον Γιάννη Αρμεύτη και στον Δήμο Ανατολικής Πάφου τον Νίκο Παλιό.

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης