Επ. Ισότητας:Ζωτικής σημασίας η ενεργός συμμετοχή γυναικών στην ασφάλεια
19:16 - 06 Μαρτίου 2024
Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα της ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας τόνισε σήμερα η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Μιλώντας σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συνέδριο “Forum for Security Co-operation (FSC) Security Dialogue Women, Peace and Security Integrating Gender Perspective when fulfilling the OSCE politico-military commitments and activities”, που διοργανώθηκε στη Βιέννη από την κυπριακή Προεδρία του FSC, η κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι η ισότητα των φύλων είναι μια από τις κύριες οριζόντιες προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης.
Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση καταβάλλει νέες προσπάθειες, μέσω της χρήσης του εργαλείου ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου με οριζόντιο και ολιστικό τρόπο σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία για πρώτη φορά, προσθέτοντας ότι αυτές οι προσπάθειες έρχονται μαζί με τη νέα στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026 και ότι την ίδια στιγμή η Κύπρος εφαρμόζει επίσης ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια των Γυναικών 2020-2025.
Όπως σημείωσε, τόσο η Στρατηγική όσο και το Σχέδιο Δράσης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η διάσταση του φύλου να ενσωματώνεται σταθερά σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα, σε Υπουργεία και Υφυπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την ισότητα των φύλων, και να υπάρχει ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές, στις δραστηριότητες και στις δράσεις των Υπουργείων, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών δεν θα μπορούσαν να λείπουν δράσεις σε σχέση με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη διπλωματία, την ασφάλεια και την άμυνα.
Υπογραμμίζοντας ότι η ειρηνευτική διπλωματία είναι απαραίτητη όσο ποτέ, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων τόνισε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να έρθει χωρίς γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης διόρισε συνολικά σχεδόν 39% γυναίκες Υπουργούς και Υφπουργούς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι περισσότερες γυναίκες έχουν διοριστεί σε ηγετικές θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πολλές γυναίκες υπηρετούν ως επικεφαλής σε διπλωματικές αποστολές.
Η Τζόζη Χριστοδούλου είπε ότι αυτό το μοντέλο βρίσκεται σε πορεία εφαρμογής σε διάφορους τομείς στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των τομέων ασφάλειας και άμυνας, καθώς έχει συσταθεί από το Υπουργείο Άμυνας Στρατιωτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων, με το Συμβούλιο να συγκροτείται από 3 γυναίκες και 2 άνδρες, αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς.
Όπως τόνισε, ο ρόλος αυτού του Συμβουλίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων και την προώθηση πολιτικών για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του στρατού, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του φύλου στην υλοποίηση των δράσεων του στρατού, ενημερώνοντας τα μέλη του στρατού για τον αντίκτυπο της ένοπλης σύγκρουσης και στα δύο φύλα και την αξία της συμμετοχής των γυναικών στην επίλυση συγκρούσεων και τη λήψη αποφάσεων και οργανώνοντας σεμινάρια και ημερίδες ενημέρωσης των μελών του στρατού ξηράς σε θέματα ισότητας των φύλων.
Παράλληλα, πρόσθεσε, το Συμβούλιο λειτουργεί και ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον στρατό, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να συγκροτήσει παρόμοια Επιτροπή στην Εθνική Φρουρά.
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων τόνισε ότι η διπλωματία για την ειρήνη και την ασφάλεια στο πλαίσιο της πολυμέρειας είναι ζωτικής σημασίας και υπενθύμισε πως ότι μέσω διάφορων ψηφισμάτων με πιο γνωστό το ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια ή καλύτερα το Πρόγραμμα WPS, η διπλωματία πιέζει για την ειρήνη.
Σημειώνοντας ότι από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 1325 έγιναν βήματα μπροστά για την ισότητα των φύλων, τόνισε πως «την ίδια στιγμή πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει αλλάξει σημαντικά η σύνθεση των ειρηνευτικών διαπραγματευτικών ομάδων, ούτε η ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι διαπράττουν θηριωδίες κατά των γυναικών και κορίτσια».
«Η πρόοδος είναι αργή! Το ψήφισμα εγκρίθηκε πριν από σχεδόν 24 χρόνια και ακόμα δεν καταφέραμε να το εφαρμόσουμε πλήρως», είπε, υποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Όπως είπε η Τζόζη Χριστοδούλου σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης, όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαδικασίες, μπορούν να συναφθούν ισχυρότερες συμφωνίες και να έχουν ποσοστό επιτυχίας 35% και επιπλέον, ενώ αυτές οι συμφωνίες είναι πιθανότερο να διαρκέσουν περισσότερο από 15 χρόνια.
Ακόμη τόνισε ότι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς που αφορούν την ασφάλεια όπου αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας.
Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά προκειμένου να χρησιμοποιούν τις διαφορετικές εμπειρίες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών ως προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια και την άμυνα για να οδηγήσουν στην ειρήνη.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που συντάσσουμε και εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια, πρέπει να εφαρμόσουμε πιο συγκεκριμένα μέτρα".
«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινωνία των πολιτών» με την έννοια ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών και υποστήριξης των γυναικείων κινημάτων», ανέφερε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν οι αξίες και οι αρχές που περιγράφονται στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», υποδεικνύοντας ότι καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ανησυχητικές αλλαγές ασφάλειας, αστάθειες και γεωπολιτικές εντάσεις και προκλήσεις και γίνεται μάρτυρας ραγδαίων αλλαγών, λόγω της προηγμένης τεχνολογίας και του κυβερνοπολέμου, που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε την ασφάλεια, «η ηγεσία των γυναικών και η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη».
Πηγή: ΚΥΠΕ