Δεν υπάρχουν νεότερα για συζήτηση της Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας

Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, ένα ζήτημα που επηρεάζει την Κύπρο, αφού η Κομισιόν δεν έχει λάβει οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς θα προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είχαν επιδεινωθεί από το 2019 με αποτέλεσμα οι υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ των Βρυξελών και της Άγκυρας και ο διάλογος σε επίπεδο Επιτρόπων να έχουν παγώσει.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σε Κύπριους δημοσιογράφους στη Λευκωσία ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής έχει ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ) ότι παρατηρήθηκαν «κάποιες βελτιώσεις» στις σχέσεις των δύο πλευρών, ζητώντας κατεύθυνση από το Συμβούλιο ως προς το πώς θα προχωρήσει. Σημείωσε ότι η Συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία βρίσκεται σε ισχύ από το 1995.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αρνείται να επεκτείνει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου.  Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε τη θέση της Κύπρου ότι αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν οικονομικά οφέλη από την πλευρά άλλων κρατών, τα οποία θεωρούν ότι υπάρχει έδαφος για την επανεξέταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σημείωσε ότι από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπήρχαν εξελίξεις, προσθέτοντας πως, μέχρι στιγμής, το θέμα αυτό δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής.

«Όσο το θέμα δεν συζητείται στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τίποτα δεν πρόκειται να γίνει», πρόσθεσε.

Κύρια ανησυχία η μη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κυρώσεων από την Τουρκία

Στο μεταξύ, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κύρια ανησυχία των Βρυξελλών είναι το θέμα της μη εφαρμογής των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποτελεί «δυνητική πύλη» παράκαμψης των κυρώσεων.

«Κορυφαία ανησυχία μας είναι να βεβαιωθούμε ότι οι κυρώσεις που λήφθηκαν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εφαρμόζονται», είπε. Επεσήμανε ότι η Τουρκία αποτελεί «δυνητική πύλη παραβίασης των κυρώσεων, καθώς ιδρύονται εταιρείες χωρίς πραγματική παρουσία (letter box companies) που επιτρέπουν την μεταφορά προϊόντων στην Τουρκία ή την μεταφορά προϊόντων στην επικράτεια της ΕΕ, κάτι που απαγορεύεται.

Είπε μεν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος λέει ότι δεν θέλει η χώρα του να είναι πύλη παραβίασης των κυρώσεων, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «τα λόγια είναι θετικά αλλά πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα». «Και αυτό το έργο συνεχίζεται και δεν έχει τελειώσει», είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν «εργάζεται σκληρά» με τις τουρκικές αρχές.

Θεσπίστε νόμο για έλεγχο ξένων επενδύσεων

Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος προέτρεψε τις κυπριακές αρχές να θεσπίσουν την νομοθεσία για τον έλεγχο ξένων άμεσων επενδύσεων.

Η Κύπρος είναι μια από τις πέντε χώρες που δεν έχει θεσπίσει νομοθεσία για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων από τρίτες χώρες, είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό, καθώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν νομοθεσία για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων, που επιτρέπει και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις κυπριακές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει πως το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Στο μεταξύ, ενώ ο προηγούμενος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ περί τα τέλη του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των δράσεων για προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας, ενέκρινε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που εντάσσει και το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών.

Πάντως το πακέτο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «ευρωπαϊκή οικονομική ασφάλεια», αποτελεί τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απάντηση στις νέες προκλήσεις που προέκυψαν κυρίως στο διεθνές εμπόριο και στην οικονομία ιδιαίτερα μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της πανδημίας όταν η ΕΕ βρέθηκε χωρίς ποσότητες προστατευτικών μασκών, αφού οι γραμμές παραγωγής βρισκόντουσαν σε τρίτα κράτη, τα οποία κράτησαν τις ποσότητες για τους δικούς τους πληθυσμούς, αλλά η «δαπανηρή» απεξάρτηση της ΕΕ από την ρωσική ενέργεια, καθώς και η εξάρτηση της ΕΕ στην Κίνα σε σπάνιες πρώτες ύλες, μια απεξάρτηση που φτάνει μέχρι και το 99% των εισαγωγών τέτοιων υλών. Για αυτό το θέμα η ΕΕ πάντως έχει θέσει στόχο η εξάρτηση από μια τρίτη χώρα να μην υπερβαίνει το όριο του 60%, ενώ να υπάρξει εγχώρια παραγωγή στην ΕΕ σε ποσοστό 10% των υλών αυτών και άλλο 30% να προέρχεται από ανακύκλωση εντός της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου